Zesde gedeelte van het Claercamppad 19 juni 2018.

 

Op de foto klikken om het hele album te bekijken.

 

Zesde gedeelte van het Claercamppad van Janum naar Ferwert.

Omdat het niet zo warm wordt, ga ik vandaag weer de route vervolgen. Nu van Janum waar ik was gebleven naar Ferwert. Maar we rijden eerst naar het Bezoekerscentrum van Hegebeintum, want daar is om 10 uur de koffie bruin. Zodra we er zijn, arriveert de panoramawagen van de Seedykstertoer, die een dagtocht maakt en hier eerst wordt ontvangen met koffie en een stukje oranjekoek om vervolgens een rondleiding te krijgen in de prachtige kerk.

Na de koffie word ik door m’n”privé-chauffeur” naar Jannum gebracht en ga ik aan de wandel. Het is nu nog zwaar bewolkt en er valt af en toe een spatje, maar dat stelt niet veel voor. De paraplu kan in m’n rugtas blijven! Het eerste dorpje op m’n weg is Reitsum. Ik zie het bordje “Grienereed” niet (blijkt achteraf helemaal verscholen achter het gebladerte) en loop het dorp in. Bijna het dorp uit zie ik het bordje “Grienereed” alsnog staan en maak het rondje in omgekeerde richting om zo weer in het dorp terecht te komen. Praat nog even met iemand, die me vertelt (dit n.a.v. m’n opmerking over de enorm grote veestapels hier) dat er een boer is met 1000 koeien (lijkt Amerika wel!!) en een aantal met zo’n 500 koeien. Over schaalvergroting gesproken!! Hij is ook boer geweest en kan er weinig waardering voor opbrengen.

Ik verlaat Reitsum, terwijl ik geniet van de prachtige vergezichten. De zon is inmiddels gaan schijnen, er staat een lekker fris windje en de wolkenluchten zijn weer schitterend. Wat is het dan toch heerlijk om door dit landschap te kunnen wandelen. Het is “vrijheid op de vleugels van de wind”. Zo bereik ik Ginnum, een heel oud dorpje met een al even oud kerkje. Het ligt er zó mooi op een deels afgegraven terp. Ik maak even een ommetje rond de kerk, groet iemand die de heg aan het snoeien is en als hij de motor uitzet maken we even een praatje. Hij vertelt dat de kerk open is. Wàt een geluk, dat ik ook dit “pareltje” van binnen kan bekijken.

Bij binnnenkomst blijkt, dat een kunstenares uit Zwolle, Marit Zandbergen, bezig is met een wel heel bijzonder kunstobject: duizenden opgestapelde, nog gevouwen papieren zakdoekjes is het materiaal. Ze worden niet vastgelijmd, maar op een bepaalde manier neergelegd. Ongelooflijk! Nadat een jonge man van haar kerkelijke gemeente is overleden, heerst er veel verdriet. En bij verdriet zijn er tranen, zo legt ze me uit. In Zwolle heeft ze toen een soort “troostobject” gemaakt van zakdoekjes waar je je tranen mee kunt afdrogen. Foto’s ervan in een boek mag ik bekijken. Nu heeft ze voor een week, die nog vrij was, de kerk kunnen huren en ze geniet van het werken in dit oude kerkje. Ze vindt inspiratie en ziet dat de witte zakdoekjes heel mooi uitkomen op de donkere vloer, die vol ligt met oude grafstenen. Ik mag volop fotograferen. Niet alleen haar werk, maar ook andere dingen. Op een bepaald moment vraagt ze of ik ook een kopje koffie of thee wil, want zij gaat even een hapje eten. Nou, dat sla ik niet af, dus even later zitten we samen te eten en praten honderduit over kunst, religie of zo je wil geloof in God, enz. Heel boeiend. Maar dan wordt het zo langzamerhand toch eens tijd om verder te gaan. We nemen afscheid van elkaar en ik wens haar nog een fijne, inspirerende week toe in Ginnum.

Dat is nu zo mooi van wandelen. Je maakt van alles mee, hebt bijzondere ontmoetingen, beleeft van alles onderweg. Ook vandaag dus weer. Het doet me denken aan m’n pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Iedere dag beleefde je wel wat, ontmoette je mensen van over de hele wereld, die met hetzelfde bezig waren en hetzelfde doel voor ogen hadden. Hoewel anders, lijkt het er tóch wel een klein beetje op. Uiteindelijk is het pad wat ik nu loop ook een pelgrimspad in het noorden van Friesland. Veel van die prachtige, oude kerkjes waren een z.g. uithof van de vele grote kloosters, die hier ooit hebben gestaan en helaas afgebroken zijn tijdens en na de Reformatie. Heel erg jammer!

Van Ginnum is het niet zo ver naar Hegebeintum. Via een klein ommetje langs Harsta State kom ik weer bij het Bezoekerscentrum uit, waar Iebele al op me wacht. Samen aan de koffie en een leuk gesprekje met de vrijwilligers, die deze dag dienst hebben. De kerk bezichtig ik niet, want tijdens onze voorjaarswandeling van de regio Friesland van het Genootschap van Sint Jacob, hebben we uitgebreid het schitterende interieur bekeken. Aan de wanden de prachtige rouwborden uit lang vervlogen tijden. Door op mijn website op de volgende link te klikken kun je foto’s van het interieur bekijken: http://www.eropuit.info/?p=2028 Als dit niet werkt dan naar wandeltochten gaan, klikken op pelgrimstochten en dan staat de voorjaarswandeling bovenaan.

Na de koffie loop ik de terp op en ga via het Bakkerspaad weer naar beneden, Hegebeintum uit. De toren van Ferwert is al snel in zicht. Daar wil ik heen. Over het plein het Vrijhof met monumentale panden aan drie kanten ga ik door de poort van de “poortwoning” en zie de kerk in volle glorie voor me liggen. Iemand is op de begraafplaats aan het werk, de deur van de kerk staat open en op mijn vraag of ik even binnen mag kijken, wordt positief gereageerd. Is toch niet te gelóven, dat ik ook deze kerk op een doordeweekse middag kan bezichtigen!! Ook hier weer  veel moois te zien. Zelfs het Avondmaalszilver staat zó maar op een tafel middenin de kerk. Wat ik nooit eerder heb gezien zijn de van emaille nummerbordjes voorziene stoelen. Ook hier enkele rouwborden.

Opgetogen loop ik terug naar het plein, waar de “taxi” al weer klaarstaat. Terug naar Hegebeintum, waar Liana, Ellert en Henk over niet al te lange tijd terug zullen keren van het voorlopen van de etappe: Hegebeintum – Noorderleech (boven Hallum). Daar wachten we op,  drinken dan wat en praten na over de prachtige dag, die zij en ook ik vandaag hebben beleefd. Volgende keer op naar Hallum. Nu eerst naar huis en kan het nagenieten beginnen!!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code