Zevende gedeelte van het Claercamppad 23 juni 2018.

 

Op de foto klikken om het hele album te bekijken.

 

Zevende gedeelte van het Claercamppad van Ferwert naar Klooster Mariëngaarde.

Vandaag weer een stukje verder lopen op het Claercamppad. Van Ferwert, waar ik 19 juni ben gestopt, naar Hallum en even verder naar de stempelpost op het Jabikspaad: klooster Mariëngaarde.

Maar eerst naar de kerk in Ferwert, waar ik heb afgesproken met de koster van de kerk, de heer Holwerda. Heb n.l. in een folder gezien, dat er een kerkzegel is. Dus telefoontjes gepleegd en ja, er is ook een stempel van. En die wil ik uiteraard graag op m’n pelgrimspas hebben. Bovendien komen 15 juli en 24 juli nog pelgrims uit de rest van het land langs en maak ik dus een afspraak met hem over 15 juli (zondag en dan is er kerk). Hij hangt dan even een tasje met het stempel erin aan het informatiekastje bij het hek. Voor dinsdag 24 juli geen probleem, dan komt hij wel even. Prima geregeld dus. We praten nog wat en als ik vertel, dat ik vroeger als kind vaak in Hallum in het oude station heb gelogeerd bij m’n oom en tante zegt hij: oh, de familie Elzinga? Ja dus en dan vertelt hij dat een zoon zijn baas is geweest bij de ZPC, de bekende pootaardappel- firma. Wat kán de wereld toch klein zijn!

Omdat er in Ferwert geen kroeg open is, rijden we even 2 km. terug naar Hegebeintum en gaan daar in het Bezoekerscentrum weer even aan de koffie met deze keer appeltaart met slagroom. Heerlijk. Dan terug naar Ferwert, waar al snel aan het begin het karrespoor gevonden wordt. Een leuk pad buitenom Ferwert, dat uitkomt op de Kleasterwei. Bij de Gemeentewerf buiten de bebouwde kom ga ik het fietspad op, dat me zal leiden naar de plek, waar vermoedelijk vroeger het klooster Foswert heeft gestaan. Nu staan er 2 boerderijen, waarvan een uit 1789. Het hele complex omzoomd met een grote vierkante bomensingel. Alles goed bekeken en dan een klein eindje terug naar het fietsknooppunt, waar ik de Herjuwsmawei insla, die ik een heel eind volg tot ik bij het fietsknooppunt de Jouwsmabuorren oploop richting Hallum.

Halverwege deze weg wordt m’n rugpijn zó erg, dat het lijkt of er met honderden messen in m’n rug wordt gesneden. Bij een boerderij ga ik op een steen zitten hangen tot de pijn een beetje is afgezakt. Aangenaam is het niet, want ik zit pál in de harde, koude wind en het zonnetje laat het regelmatig afweten. Dus op een bepaald moment maar weer in de benen. De hoge torenspits van Hallum komt gelukkig steeds dichterbij. Ik volg in Hallum de aangegeven route. Langs de grote, monumentale kerk de Hegebuorren in, waar nog fraaie panden zijn te zien. Dan de Langebuorren. In het voorbijgaan heb ik het theehuis “De Blikvanger” al gezien, maar ik loop eerst nog even door om te kijken waar Iebele staat. Snel gevonden. Even snel een dagstempel gehaald bij het postkantoortje in de Spar en dan terug naar De Blikvanger, die gelukkig open is.

Oh, wat is een normale stoel dan heerlijk om uit te rusten. We genieten van koffie met een tosti en ik snuffel rond in de in dezelfde ruimte ingerichte winkel met antiek en curiosa. Wat heb ik in het verleden veel op rommelmarkten de leukste spulletjes gekocht. Al enige jaren is m’n verzamelwoede behoorlijk afgenomen, maar……..kom hier tóch nog weer wat leuks tegen om buiten bij de rest van m’n “blauwe” spullen te zetten. En nog een prachtige vaas van Leerdams glas, die ik gewoon niet kan laten staan!

Hierna lopen we nog even terug naar de kerk. De vlag wappert fier op de toren, dus wat denk ik? Dan is de kerk vast wel open. Niet dus. Er zijn diverse ingangen, maar alle deuren zitten op slot. Dat is nou echt jammer, want ik had zó graag nog eens de kerk van binnen willen zien. Als kind tijdens de logeerpartijen bij m’n oom en tante vaak met m’n nichtjes en neefjes naar de kerk geweest op zondag. M’n oom binnen het “stek” waar de kerkenraad zat. Later thuis kregen we dan wel eens een reprimande, omdat we niet altijd “vroom” hadden zitten te luisteren! Bel nog even met het op het informatiebord staande nummer van de beheerder van de begraafplaats, maar……hij heeft geen tijd om even de deur open te doen.  Ja, je kan niet altijd geluk hebben, zoals me eerder een paar keer is overkomen tijdens het lopen langs andere kerken op de route.

We lopen terug naar de auto, halen nog even de gekochte spulletjes op en dan ga ik weer verder op sjouw, want m’n doel is vandaag Klooster Mariëngaard. Of het verstandig is, dat ik nog doorloop is echter de vraag. Zeker nu het verder is dan ik in m’n gedachten had. Ik loop Hallum uit, passeer de plek waar vroeger het grote, mooie station van Hallum stond (afgebroken en nu een garage). Kom langs grote fabrieken, waaronder Hellema en van der Meulen en na het bord Hallumerhoek de Mariëngaarderweg op. Het duurt voor m’n gevoel best wel lang voor ik langs het huis kom, waar m’n oom en tante later zijn gaan wonen. En dan denk ik: oh, dan is het niet meer zo ver naar de plek waar het klooster heeft gestaan. Valt me tóch tegen. Maar eindelijk ben ik er en Iebele staat er ook al. Op de homeijepalen aan weerskanten van de oprit naar de plek waar vroeger het klooster heeft gestaan, de naam: Kleaster Mariëngaard. Een groot paneel geeft tekst en uitleg, want hier loopt n.l. ook het Jabikspaad langs, de pelgrimsroute naar Hasselt. Halverwege de oprit een in kloostermoppen opgetrokken stukje muur met aan de achterzijde een kastje, waarin zich het stempel bevindt. Pelgrimspas en wandelboekje tevoorschijn gehaald, stempel gezet en dan terug naar de auto.

Ben behoorlijk stuk na 14 km. lopen, waarvan ik vaak tegen een stormachtige wind op moest boksen. Maar……ondanks de pijn heb ik een heel voldaan gevoel, dat ik vandaag tóch m’n gestelde doel heb bereikt. Het was al met al een mooie dag met weer leuke ontmoetingen. En dàt is vooral wat pelgrimeren zo boeiend maakt!  Volgende keer weer met frisse moed verder op dit prachtige pad!

    1. Elly Koopman Bericht auteur

      Ja mooi hè dat we daar een stempel kunnen krijgen. En inderdaad blij dat de etappe toch gelukt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code