Achtste gedeelte van het Claercamppad 25 juni 2018.

 

Op de foto klikken om het hele album te bekijken.

 

Achtste gedeelte Claercamppad Klooster Mariëngaard-Kweldercentrum Noarderleech.

We rijden vanmorgen eerst naar Oudebildtzijl om te zien of er ook ergens koffie kan worden gedronken. En dat kan, maar niet eerder dan om half 11. Dus gaan we eerst een kijkje nemen op de Oudebildtdijk, waar kunstenaars in het graan “tekeningen” hebben gemaakt met als thema: “Ode aan M.C. Escher”. In het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad Europa 2018 is er een grote Escher-tentoonstelling in het Fries Museum. Henk Rusman (zelf kunstenaar) is de initiatiefnemer van dit grote project op het Bildt. Hij woont en werkt hier en heeft talloze grote monumenten op zijn naam staan, zoals: de hoge poort voor de Groate Kerk in St.-Jacobiparochie, het grote beeld bij Dokkumer Nieuwe Zijlen, etc.

Er is een stellage gebouwd van grote aardappelkisten, waar een brede trap naar een platform leidt. Want je ziet het het mooist van bovenaf. Hoger zou natuurlijk nóg mooier zijn b.v. vanuit een helicopter of vliegtuigje, maar ja……. Overigens komt er vanaf 29 juni een reuzenrad te staan en van daaruit kun je ook prachtig foto’s maken is mijn ervaring. Bij de Tall Ships Dagen in Harlingen stond een paar jaar geleden ook zo’n immens hoog rad en het uitzicht over de haven en de Tall Ships was magnifiek! Ik kom dus zéker nog weer terug een dezer dagen!

Terug naar het dorp, waar Archeologisch Centrum “De Aerden Plaats” haar deuren heeft geopend. De koffie is klaar en we maken een praatje met de vrijwilligster, die vandaag dienst heeft. Ze weet veel te vertellen over wát er allemaal te zien is op het Bildt de komende tijd. Kunst in boerderijen, het al genoemde “graanproject” , de atelierroute, waar kunstenaars die hier wonen “open huis” houden. Er is altijd al veel te doen op het Bildt, maar dit jaar extra vanwege Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Van het “graanproject” heeft Omrop Fryslân een filmpje gemaakt, dat hier bekeken kan worden. Geeft een duidelijk beeld van hoe een en ander tot stand is gekomen. Als we even later op het punt staan om te vertrekken, komt Henk Rusman binnengelopen. We hebben een leuk gesprekje over zijn project en andere kunstwerken van zijn hand. Bereidwillig poseert hij daarna met de vrijwilligster, zodat ik een foto kan maken.

Dan wordt het tóch wel eens tijd om aan de geplande route van vandaag te gaan beginnen! Het is dan ook al half 12 als ik op de plek waar ik de vorige keer ben geëindigd, uit de auto stap en op weg ga. Hoewel de zon schijnt, is het briesje best wel fris. Fleecejack kan nog aan. Het landschap ziet er prachtig uit in het zonlicht. Overal, links en rechts óf akkers met graan óf aardappels. Zo ver het oog reikt. En dan die verschillende kleuren van groen naar geel, naar roestbruin met daarboven een strakblauwe hemel met witte wolken. Het mag duidelijk zijn: ik loop weer te genieten!

In de route een stuk hoog gelegen grasdijk. Gelukkig kort gemaaid, maar toch altijd uitkijken met hobbels en bobbels. Fraai is het uitzicht aan weerskanten. Via een splinternieuw aangelegd fietspad kom ik bij een enorm bouwproject: een groot gemaal in de dijk. Op mijn verzoek of ik daar wel even mag rondlopen, wordt positief gereageerd. Dus alles bekeken en foto’s gemaakt. Indrukwekkend om te zien! In de directe omgeving is ook het landschap behoorlijk op z’n kop gezet. Nieuwe vaarten gegraven, een fiets- en voetgangersbrug, die het nieuwe fietspad straks verbindt met een verderop gelegen pad. Kortom, er gebeurt hier heel wat onder de rook van Hallum.

Een klein eindje terug en dan onderlangs de dijk naar het Kweldercentrum Noarderleech. Schapen kijken me nieuwsgierig aan, maar blijven rustig staan of liggen. Ze zijn duidelijk gewend aan voorbijgangers. In de verte zie ik de auto al staan. We gaan naar binnen. Het is een prachtig gebouw met veel documentatie over het Waddengebied, de kwelders, enz. Personeel is er niet, maar een koffieapparaat staat klaar in een klein keukentje. Prima geregeld dus door It Fryske Gea, de eigenaar van dit centrum. Voor we weer op huis aan gaan, loop ik nog naar boven de dijk op om van het prachtige uitzicht over het Noarderleech te genieten. Veel is hier veranderd sinds ik er in m’n jeugd regelmatig met nichtjes en neefjes rondstruinde tijdens de logeerpartijen in Hallum. Het was toen ruiger, nog niet zo “aangelegd” en “gestructureerd” als nu het geval is. Maar…….evengoed heel mooi met de zon, die z’n stralen werpt over de vele diverse kleuren en tinten, die het landschap tooien in deze tijd van het jaar.

Een laatste blik en dan naar beneden om huiswaarts te gaan. De volgende keer start ik hier en loop over de dijk naar Zwarte Haan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code