Buitenpost 28-06-2014: Swaddekuier

Swaddekuier Buitenpost, tweede dag 28 juni 2014.
Op naar Buitenpost voor de 2e dag van de Swaddekuier. Iets later dan gisteren, want de start is om 8 uur. Benieuwd wie er vandaag allemaal weer mee gaan doen. Het groepje van gisteren zal ook weer komen, maar hòe lang we ook wachten en om ons heen kijken, geen spoor van Albert & Meintsje. Vlak voor vertrek kijkt Ymie nog even op haar mobieltje en ….. ja hoor, berichtje van Albert, dat ze er vandaag niet bij zullen zijn. Jammer, hopelijk niet ten gevolge van de valpartij een dag ervoor. Enfin, eindelijk op weg en nog maar een paar honderd meter gelopen al de eerste verrassing: door de prachtige woonwinkel, die uitnodigt om even goed om je heen te kijken. Maar Liana, ook vandaag weer bezigheden ‘s middags, wijst op haar horloge en zet de pas erin. Niet voor lang, want we komen direct hierna terecht in de Kruidhof en volgen de aangegeven route door de prachtige tuin, waar veel planten en kruiden staan te bloeien.

 

Met flinke pas erdoorheen, met de gedachte: later maar eens een keer een uitgebreid bezoekje brengen aan deze 2 lokaties. Liana, Hinke en Albert zetten de sokken erin, wij wachten vanwege een sanitaire stop en roepen dat zij ook even moeten stoppen. Want het devies is natuurlijk wèl: “samen uit, samen thuis!” Op naar Veenklooster, prachtig dorp, mooie oude panden en even buiten het dorp het Landbouwmuseum, waar de eerste rustplek is. De koffiebus met heerlijke koffie staat er weer en we zorgen voor klandizie!!! Bovendien krijgen we net als gisteren weer een originele Swaddekuierbol. Het zit hier heerlijk in het zonnetje. Ook is er muziek van een duo, dat we nog van vorig jaar kennen. Nu weer verder. Een mooi breed pad, waar manshoge bereklauwen staan te pronken, dat uitkomt in het centrum van Veenklooster. Passeren mooie oude panden en gaan dan richting Triemen. Ook al weer zo’n mooi dorpje met prachtige huizen en tuinen. De volgende stempelpost is bij de boerderij van de fam. de Jong, waar we weer neerstrijken. Stoelen naar buiten, want je wordt ongeveer opgegeten door de vele vliegen. Binnen een aantal “ambachtslieden”, die ons hun “kunsten” laten zien. Een dame, die glas graveert, een dame, die achter het spinnewiel zit, een sieradenmaakster en iemand, die tegels beschildert met allerlei teksten en afbeeldingen van auto’s. De teksten op de tegels roepen bij sommigen van ons allerlei “pakkende en humoristische” variaties op en de lachsalvo’s zijn dan ook niet van de lucht!!!

 

Dat Hans veel van z’n Bep houdt wisten we natuurlijk al lang, maar wordt nu tocht wel héél duidelijk als hij voor Bep een tegel koopt met een tekst, waardoor dit nog eens extra wordt benadrukt! Kortom, de stemming zit er goed in en de toon voor de rest van de dag is gezet!!! Verder gaan we weer. Fantastisch loopweer en afwisselend prachtige vergezichten en dan weer smûke paden. Altijd mooi deze Noardlike Fryske Wâlden. Weer een leuke pleisterplaats is bij Fouragebedrijf Mulder. Er is weer de koffiebus, het duo treedt hier weer op en Hein, inmiddels na later te zijn gestart, ook in ons gezelschap is geïnteresseerd in een hier geparkeerde vrachtauto en maakt ons attent op de leuke tekst achter de voorruit: “Bij gebrek aan personeel werken hier mensen, behandel ze voorzichtig, ze zijn zeldzaam”. We gaan Veenklooster weer uit, komen langs de prachtige Fogelsangh State, nu museum en via het mooie Poelepaed, komen we zelfs door “Egypte”. Al redelijk dichtbij Buitenpost nog een laatste rustplek, bij een grote paardenfokkerij. In de schuur een flink aantal paardenboxen. In de eerste een moeder met haar veulen van 8 weken oud, die
het vanmorgen bij de keuring zó goed heeft gedaan, dat hij 15 juli naar het Fries Kampioenschap mag. Inderdaad een heel mooi veulentje. Het is hier reuze gezellig. Er is muziek en Hans en Liana kunnen het niet laten om hier eens even wat andere bewegingen te maken en de spieren weer wat los te krijgen!!! Dan rest ons nog een paar kilometer en worden we door de doedelzakspeler begroet.

 

Liana haar oog valt direct bij aankomst op het uitnodigende bord met de tekst: gratis massage, ook binnen. Ze waagt zich niet op de massagetafel buiten, maar de camera weet haar wel te vinden, hi, hi! En dan begint het wachten……. Ineens geen haast meer, terwijl de klok al aardig richting 3 uur gaat (streeftijd om te vertrekken). Dan eindelijk komt ze fris en fruitig aangelopen, maltbiertje in de hand. Snel afscheid nemen van iedereen met een “tot de Vierdaagse in Nijmegen” en Liana en Hinke vertrekken. Wij blijven nog plakken en zien de ene na de andere binnenkomen, zoals b.v. Fokie en Hillie. Laatstgenoemde wil ook wel even gemasseerd worden, maar wil niet op de foto!!!! Nou, dat kun je wel vergeten als je buiten op de massagetafel terechtkomt! Veel plezier dus met z’n allen. Om een uur of 3 stappen we op, maar dan tref ik nog een stel Camino-gangers en medebestuurster van het Jabikspaad, dus…….ja, weer zitten en kletsen. Veel later dan ik van plan was, loop ik naar de auto en ga eerst manlief maar even bellen, want die verwacht me nu al zo ongeveer thuis!!!!! Onderweg terug in de auto geniet ik nog na van 2 prachtige, gezellige wandeldagen. Het is te hopen, dat de Swaddekuier, dit jaar voor de 7e keer georganiseerd, volgend jaar tòch weer doorgang kan vinden, want door de geweldige organisatie is het een topper onder de wandeltochten!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code