Overhandiging Bourbon (Pelgrimsstaf) aan de regio Friesland 29 juni 2018.

 

Op de foto klikken om het hele album te bekijken.

 

Overhandiging Bourbon aan de regio Friesland in Hasselt.

Het is zo ver. De Middenroute van de Camino der Lage Landen, die in het Zuiden is gestart en door verschillende regio’s is gegaan, heeft onze regio bereikt. Nog niet helemaal, maar omdat Hasselt het eindpunt is van het Friese pelgrimspad het “Jabikspaad”, hebben we met de regio Oost overlegd en besloten de overdracht in Hasselt te laten plaatsvinden.

Een grote groep is met de regio Oost van Zwolle naar Hasselt gewandeld en het eindpunt is in de R.K.Kerk. We worden allerhartelijkst ontvangen met koffie en thee. Omdat het zo warm is in de nu toch wel wat krappe ruimte, verkassen we naar de koele kerk, waar we eerst luisteren naar een korte voordracht over de geschiedenis van deze kerk en andere wetenswaardigheden.

Dan is het moment aangebroken, dat Angela Vrielink, regiocontactpersoon van de regio Oost het woord krijgt en enthousiast vertelt over de mooie etappes, die ze hebben gelopen, de grote deelname, de gezellige sfeer van pelgrims onder elkaar. Ik vond het ook héél leuk haar weer te zien, want bewaar prachtige herinneringen aan de Camino der Lage Landen in 2011 in het kader van het 25-jarig bestaan van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Heb toen ook enkele dagen meegelopen met de regio Oost. Na haar inleiding worden Liana en ik (regiocontactpersonen van de regio Friesland) uitgenodigd om naar voren te komen. De Bourbon wordt aan ons doorgegeven en in navolging van de andere regio’s knopen wij ieder een lint met daarop de Friese vlag aan de pelgrimsstaf. Nu gaat de Bourbon aan z’n laatste reis beginnen, waar hij op 25 juli zal aankomen in St.-Jacobiparochie, dit jaar “Santiago aan het Wad”.

Als afsluiting van deze Camino door Nederland (er is ook een westroute en een oostroute vanuit het zuiden) is er ‘s middags een groot pelgrimsfestival op het plein voor de Groate Kerk in St.-Jacobiparochie met als slot een pelgrimsmaaltijd. Aansluitend is er dan in Zwarte Haan (dit jaar het Finisterre aan de Waddenkust) het Festival “Nacht aan het Wad” . Want nergens kun je nog zó het donker ervaren als daar. Hopelijk is het dan helder, zodat we kunnen genieten van een prachtige sterrenhemel.

We krijgen na afloop van de overhandiging nog een drankje en een hapje. Geweldig! En dan zoals te doen gebruikelijk Café Saint Jacques op het terras van Restaurant “De Zon”. Heel toepasselijk vandaag, want de zon scheen volop! We nemen afscheid van elkaar en hopen natuurlijk elkaar nog weer te ontmoeten op de etappes door Friesland en uiteraard 25 juli op het grote Pelgrimsfeest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code