Eerste etappe Jabikspaad Camino der Lage Landen 30 juni 2018.

 

Op de foto klikken om het hele album te bekijken.

 

Eerste etappe Jabikspaad Camino der Lage Landen 30 juni 2018.

Het is zo ver. De “Bourdon” is nu in handen van de regio Friesland van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Vandaag beginnen we aan de eerste etappe van Hasselt naar Blokzijl.

Al vroeg arriveren we in Blokzijl, waar we Liana en Tine oppikken, zodat zij straks na de finish in Blokzijl in de auto kunnen stappen om naar huis te gaan. Goed geregeld dus! Dan op naar Hasselt, waar we weer hartelijk welkom zijn in de koffieruimte van de R.K.Kerk. De koffie is al klaar en de regio trakteert op echte Friese oranjekoek. Een welkomstbrief (die ook via de mail naar alle deelnemers van de etappes door Friesland is verzonden) wordt uitgedeeld en ook krijgt elke pelgrim vandaag de “wulk” omgehangen, symbool van de Friese pelgrimsroute het Jabikspaad. Langzaam maar zeker druppelen de pelgrims binnen en het is weer een blij  begroeten, gevolgd door een gezellig samenzijn.

Dan is het tijd om op weg te gaan. Omdat enkele pelgrims niet zijn verschenen, bestaat de groep uit 11 personen en dat is eigenlijk best een prettig aantal. We lopen Hasselt uit via de brug over het Zwarte Water en werpen nog een blik op het mooie stadje Hasselt. Nadat ik een stukje met Liana en de groep heb meegelopen op de dijk, kan ik het tempo nog niet bijbenen en gaat de groep ervandoor. Is echt niet erg hoor. Misschien zie ik ze nog bij de rust in Genemuiden. Alleen lopen is voor mij helemaal geen probleem. Het is machtig mooi weer en zo boven op de dijk is het heerlijk in de stevige, frisse bries, die voor verkoeling zorgt.

De uitzichten zijn magnifiek! Af en toe óf links óf rechts een grote poel, waar ganzen en eenden liggen te dobberen. Aan de linkerkant van de dijk prachtige huizen. Gerestaureerd, verbouwd of uitgebreid qua grootte en met stuk voor stuk een schitterend uitzicht op het landschap aan de andere kant van de dijk. Sommige zijn een B & B geworden. Langs een rijtje nieuw gebouwde huizen attendeert een bewoner me op een zwaluwnest onder de brede dakgoot. Had ze al wel zien vliegen, maar nu zie ik 3 jonge huiszwaluwen met hun koppies boven de rand van het nest uitsteken. Leuk!

Bij het Boerendiekhuus aangekomen (stempelpost van het Jabikspaad) hangt de vlag uit met daaraan een schooltas. Op de dijk de geslaagde dochter des huizes, die wordt gefeliciteerd door haar langsrijdende opa. Ze is direct bereid m’n pelgrimspas van een stempel te voorzien en ook een foto is geen probleem. Nog een extra stempel op een blanco velletje papier laten zetten, want de groep was hier niet gestopt. Was niet nodig geweest, want in Genemuiden had de groep hetzelfde stempel gekregen!!!!!

Verder weer over de kronkelende dijk. Bij het bord Genemuiden nog niets van een dorp te bekennen. Wél grote fabriekscomplexen met hoge verbindings “bruggen” tussen de gebouwen. Imponerend! Dan valt m’n oog op een schip met de naam “Jacob”!!!! En dan loop je op het Jacobspad! Grappig. Even later loop ik Genemuiden binnen. Een kwartier na de groep kom ik in het ‘t Olde Staduus van Genemuiden, waar allerlei instellingen na de sluiting onderdak hebben gevonden. Zo ook de bibliotheek, waar de groep al aan de koffie is geweest. Leuk om ze nog even te zien en te spreken voor ze weer verder gaan naar Blokzijl.

Iebele en ik doen nog een rondje Genemuiden, eten een broodje in de schaduw op het terras en gaan dan weer op huis aan. Weer 9 km. in de “pocket”! Het was een heel gezellige dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code