Negende gedeelte van het Claercamppad 3 juli 2018.

 

Op de foto klikken om het hele album te bekijken.

 

Negende gedeelte van het Claercamppad van Kweldercentrum Noarderleech naar Zwarte Haan.

We rijden dus naar het Kweldercentrum, waar ik de vorige keer ben gestopt. We zijn benieuwd of het al open is. Ja dus en we lezen, dat het centrum ‘s ochtends automatisch de deur opent en aan het eind van de dag weer wordt gesloten. Komt geen vrijwilliger of personeel aan te pas. Prima geregeld door It Fryske Gea, de eigenaar van het Kweldercentrum. We drinken geen koffie, hoewel er een apparaat staat in een klein keukentje. Ik maak nog wat foto’s binnen en dan lopen Iebele en ik de dijk op, waar we samen even genieten van het schitterende uitzicht op het Noarderleech. Dan ga ik ervandoor. We zien elkaar weer in Zwarte Haan.

Het hele stuk loop ik over de grasdijk met rechts de kwelders, de Waddenzee en in de verte is Ameland duidelijk te zien met dit heldere weer. Het is nu nog behoorlijk fris. Heb m’n fleecevest thuis laten liggen, maar het wordt straks wel warmer met de zon op m’n rug en de noordenwind schuin achter. Mooier kun je het niet krijgen! Vooral met de zon achter zie je alles veel beter en helderder. Het is genieten vandaag! Van de onmetelijke ruimte, de wind om je heen, de vogels, die druk kwinkeleren en schetteren. De glans van de zon op de gewassen. De schapen, die wegschieten als ik passeer of er tussendoor manoeuvreer. Alleen op een afstand van zo’n 2 à 3 meter blijven ze liggen. Veel schapen staan je al kauwend aan te staren met een blik van: “wat doe je hier? Dit is ons domein”. En dat is ook zo. Ze houden het gras kort op een enkel stukje na. Terwijl ik er middenin loop, realiseer ik me, dat ik wel eens een teek op kan lopen. Dus maar even een klein stukje van de dijk af om later weer omhoog te gaan.

Een schapenboer komt met z’n vrachtwagentje even poolshoogte nemen of alles goed gaat met de schapen. Doet hij 2 keer per dag. Tóch heeft hij meegemaakt, dat wandelaars foto’s maakten van een in hun ogen ziek schaap en gingen daarmee naar de politie!!! Moet je toch meemaken zeg!!! Ja, de boeren hebben het zwaar te verduren de laatste tijd en worden soms als criminelen behandeld. Hele ingezonden stukken in de Leeuwarder Courant n.a.v. uitspraken van “wetenschappers” over de weideboeren, die de schuld krijgen van het teruglopen van het aantal weidevogels. Alsof er geen predatoren zijn, die de eieren opvreten. De vos dreigt voor de schapen ook een plaag te worden. Nou, als de schapen van de dijken zouden verdwijnen, dan wens ik Rijkswaterstaat veel succes om al die dijken langs de Waddenkust en het IJsselmeer te gaan maaien. Dat gaat flink geld kosten!! En wie gaat dat betalen??? Zoete lieve Gerritje? Straks nog een roedel wolven, want dat vinden een aantal natuurfreaks ook zo geweldig, dat er een wolf is gesignaleerd. Nóg een bedreiging erbij voor de boeren. Maar……dat is niet interessant.

Enfin, heb leuk even met de schapenboer van gedachten gewisseld. Bleek, dat hij mijn familie, die destijds in Hallum woonde, goed heeft gekend. Wat is de wereld dan soms toch klein! Maar ik moet nog een deurtje verder, dus nemen we afscheid van elkaar. Ik vervolg m’n tocht over de hoge zeedijk. Na zo’n 8 hekken te zijn over geklommen (heb dus m’n portie ochtendgymnastiek wel gehad!) zie ik in de verte Zwarte Haan opdoemen. En echt waar, ik vind het gewoon jammer, dat ik er bijna ben. Ik voel me goed, geniet volop en zou nog wel door willen lopen naar Harlingen. Maar……of dat verstandig is, is een tweede!

Dus stop ik bij Restaurant Zwarte Haan in de buurtschap Zwarte Haan gelegen. Zo leuk, dit jaar tijdelijk van naam veranderd in Finisterre aan het Wad. Maak nog wat foto’s en zie Iebele aan komen rijden. Het is bijna 12 uur en het Restaurant gaat open. Het terras wordt klaargemaakt en we strijken neer in de schaduw, waar we genieten van een heerlijke, eigengemaakte preisoep met beenham. Daarbij heerlijk knapperig waddenbrood met tapenade en kruidenboter. Smullen dus! Nog even met de eigenaar Jacob Jensma (hoe toepasselijk zijn voornaam) gesproken over het aantal pelgrims, dat op 25 juli van Zwarte Haan naar St.-Jacobiparochie gaat lopen. Dit i.v.m. de koffie en wat lekkers erbij. En dan op naar het reuzenrad.

Heb al wel foto’s gemaakt van de graantekeningen op een stellage aan de Oudebildtdijk, maar sinds kort staat er een reuzenrad vlakbij Nij Altoena. Helaas niet aan eerder genoemde dijk, waar aan weerskanten mooie kunstwerken in het graan zijn te zien. Hier is er maar één. Aan de andere kant van de weg een in bloei staand aardappelveld. Ook mooi, maar anders……. De rij is niet zo lang ondanks dat een bus vanuit Leeuwarden is gearriveerd. Elke dag rijdt er een bus langs de kunstwerken op het Bildt. Mooi initiatief! Ik stap in, camera in de aanslag. Iebele blijft liever met beide benen op de grond staan, hi, hi. Erge hoogtevrees. Gelukkig blijft het rad regelmatig stilstaan vanwege uitstappen en instappen van nieuwe kijklustigen. Dat geeft me de gelegenheid om wat foto’s te maken. Jammer, dat het rad niet zo hoog is als enkele jaren geleden in Harlingen tijdens de Tall Ship Races. Want hoe hoger, hoe beter je van bovenaf de “tekening” kunt zien.

Na dit slot van de dag op naar huis. Zie nog een mooi kunstwerk net buiten St.-Annaparochie, waar ik nog even voor stop om een foto te maken. En dan is het echt: op naar Balk. Wàt een fantastisch mooie dag is het geweest!

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Ja, echt mooi hè? Ik heb zó genoten deze dag. Leuk, dat je reageert Thiadmar! xxx mam

 1. Ingrid Spijkers

  Dag Elly,

  Ik heb de prachtige verhalen gelezen, alsof ik zelf meeliep. Ik zou graag contact met je willen. Op 25 juli is het festival Nacht aan het Wad bij Zwarte Haan. Daar willen we ook graag ruimte maken voor de overdenkingen/belevenissen van pelgrims. Ik zou je daar graag voor willen uitnodigen. Zou je contact met mij op willen nemen?

  Met vriendelijke groet,

  Ingrid Spijkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code