Dwingeloo Bostocht 5.7.2014

Bostocht Dwingeloo, 5 juli 2014.
Hoewel het de avond ervoor vrij laat is geworden vanwege de officiële opening van de zomerexpositie in de Groate Kerk van St. Jacobiparochie, die als thema heeft: “Pelgrim, in gedachten onderweg”, besluit ik tòch nog maar even op de valreep een loopje te doen voor de Vierdaagse van Nijmegen. Geen 40 km., maar 20 km. Hoewel de 40 km.-lopers al vertrokken zijn als ik op de camping aankom, zie ik toch nog veel bekenden, waaronder tot m’n grote verrassing Jeanette, die ook de 20 km. gaat lopen. We drinken nog een kopje koffie op het dan nog zonovergoten terras en gaan dan op weg. De Bostocht doet z’n naam eer aan, want vrijwel de hele route gaat door het bos. We doorkruisen het Dwingelderveld, wat altijd weer verrassingen voor ons in petto heeft. Het is en blijft een schitterend natuurgebied, heel afwisselend ook. Het is lekker weer, hoewel sommige lopers last hebben van de hoge vochtigheidsgraad en het daardoor benauwd vinden. In het begin nog vrij weinig wind, maar die wakkert later aan met als gevolg af en toe een heerlijk briesje.

 

We lopen een klein stukje langs de Davidsplassen en arriveren n a zo’n 6 km. voor de eerste keer bij de rust- en contrôlepost, de “Bospub”. Op een bord aan de buitenmuur de tekst: “Gelukkig geopend” en daar zijn we het uiteraard hélemaal mee eens! Een mooie plek middenin het bos, waar we genieten van een kopje koffie. Dan weer verder door het bos om na een paar kilometer vanuit het bos het Koelevaartsveen voor ons te zien. Een grote waterplas, waar we even langslopen. Weer een stukje bos en dan een nog volkomen nieuw betonpad door een nog niet zo lang geleden aangelegd “nat gedeelte”, waar we midden doorheen lopen via een nieuw aangelegde brug. Het ziet er nu al mooi uit, maar het zal ongetwijfeld in de toekomst nòg mooier worden. We passeren de Schaapskooi, die er nu stil en verlaten bij ligt. Niet veel later, we zien ze nog niet eens, maar horen ze wel, de snelle “Jelles” van het parcours, waar we even ruim baan voor maken!! Als wij voor de 2e keer bij de Bospub komen, zijn zij al in geen velden of wegen meer te bekennen. Wij strijken hier neer en ik ga voor het vitaminesoepje, wat een heel lekkere preisoep blijkt te zijn. Buiten opeten, maar na een paar happen begint het te druppelen en gaan we naar binnen. Het zachte regentje gaat over in een flinke bui.

 

De rust duurt hierdoor langer dan gepland, maar als Corrie er ook nog bij komt, is deze rust echt geen straf, zeker niet nu ze ons vertelt over haar Elfstedentocht (de eerste en nooit weer!!!). Ik kan me daar dan ook van alles bij voorstellen!!!!! Hoewel het nog niet droog is, besluiten Jeanette en ik weer op te stappen en samen onder de paraplu houden we het voor de helft droog. We komen langs het leuke kioskje, de Viefsprong, waar bij een eerdere tocht nog een winters tafereel was te zien. Nu is het allemaal oranje wat de klok slaat. Het ziet er leuk en fleurig uit en nu maar hopen, dat Oranje vanavond wint en de halve finale bereikt!!! Spannend zal het zeker worden! Op een plek in het bos hebben de scouts van vereniging de Zwervers uit Groningen hun kamp opgeslagen. Zo maar in het bos 2 aangelegde kranen om water te tappen. Voor we er goed en wel erg in hebben, arriveren we op het grote campingterrein. Passeren een chalet, waarvan de eigenaar z’n tijd doorbrengt met het snijden van houten dierenfiguren, die je op diverse plaatsen op de camping aantreft. Leuk gedaan! En dan zijn we al weer terug en melden ons af.

 

Helaas is het geen terrasweer, dus drinken we binnen nog wat. Als we langs het kantoortje lopen, valt m’n oog op de Telegraaf, waar een woest uitziende Louis van Gaal pontificaal op de voorpagina prijkt met als kop: “de messen zijn geslepen”. Het is dat we dàt maar even weten! We zullen zien. Het was een mooie route vandaag met prima loopweer. Nog een weekje en dàn……….Nijmegen, we komen eraan!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code