Een bijzondere dag in het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand en schelpen zoeken in Harlingen 13 juli 2018.

 

Op de foto klikken om het hele album te bekijken.

 

Een heel bijzondere dag Kazemattenmuseum op Kornwerderzand en wulken zoeken in Harlingen.

Wàt een dag, wàt een dag! Maar laat ik bij het begin beginnen. Ik heb om half 2 een afspraak met Janneke en Gerlof om “wulken” te gaan zoeken bij een schelpengroothandel in Harlingen. Omdat Iebele dienst heeft in het Kazemattenmuseum besluit ik, hoewel ik niet helemaal fit ben, tóch al ‘s morgens met hem mee te gaan. En oh wonder, dat heeft dus zo moeten zijn! Ook twijfelde ik nog of ik de camera mee zou nemen, maar het leek me wel leuk om wat foto’s te hebben van de bergen schelpen en Gerlof en Janneke daar tussenin te vereeuwigen.

Mooi vroeg zijn we bij het museum. En wat krijgen we daar te horen???? Een zekere Tjerk Ridder, theatermaker, muzikant en schrijver en…….reiziger, verteller en inspirator is op reis met z’n ezel Lodewijk. Hij loopt de nieuwe Europese culturele route “het Martinus-pad” van Parijs naar Utrecht rond het thema “delen”. Sint Martinus, de weldoener. Hij verwerkt zijn ervaringen in een nieuw theaterprogramma, dat “Bonne Route” heet. Nu lopen ze het laatste stuk van Utrecht via Noord-Holland naar de provincie Friesland als onderdeel van het programma Leeuwarden 2018, Europese Culturele Hoofdstad. Vervolgens lopen Tjerk en Lodewijk naar de Martini-toren in Groningen. Dus van de Eiffeltoren in Parijs naar de Martini-toren in Groningen. Belangrijke aandachtspunten zijn o.a.: oorlog en vrede en delen en gemeenschapszin.

Hij is de dag ervoor over de Afsluitdijk gearriveerd in Kornwerderzand en hoewel hij heel graag op het museumterrein z’n tentje op had willen slaan en het Museum dat ook graag wilde, lukte dat niet, ondanks verwoede pogingen van Rein Hofstee (vrijwilliger), die Rijkswaterstaat belde of de slagbomen op de zuidelijke brug misschien 2 à 3 minuten dicht konden, zodat Tjerk met z’n ezel het museum zou kunnen bereiken. Dat, zo zei men, moest aangevraagd worden in Lelystad en daar zou een week over heengaan!!!! Over ambtenarij gesproken!!! Gelukkig woont een vrijwilligster Juliette op Kornwerderzand en een buurman met een grote lap grond was direct bereid de ezel daar een plekje te geven. Het tuinhuis mocht Tjerk gebruiken als slaapplek en douchen kon bij Juliette. Prachtig geregeld. “s Avonds mét de ezel op het terras van het nieuwe Waddencentrum wat genuttigd. Buitengewoon vriendelijke mensen aldus Tjerk en geen enkel probleem om de ezel mee te nemen het terras op. Had ik graag willen meemaken!

Nu dus vanochtend een korte rondleiding over het terrein en een enkele belangrijke Kazemat bezocht. Een jongedame,  Signe Oortgijsen van “Merk Fryslân” maakt video opnamen voor een vlog en You Tube. Tjerk is erg onder de indruk van wat zich hier in de meidagen van 1940 heeft afgespeeld. Bijzonder emotioneel is de brief, die Kapitein Boers, wetende dat hij de volgende dag zou worden gefusilleerd te Oranienburg, de avond ervoor heeft geschreven aan zijn vrouw en  beide zonen. Onderweg heeft Tjerk ook in Frankrijk en België plekken bezocht uit de Eerste Wereldoorlog. Oorlog en vrede is dan ook een terugkerend thema tijdens deze reis. In de Vredeskrant van Pax Christi, die eind juli verschijnt, wordt een artikel gewijd aan de reis van Tjerk en zijn ervaringen onderweg.

De tijd vliegt en jammer genoeg heb ik geen tijd meer om even met hem mee te lopen over de brug naar de plek waar de ezel staat. Maar…..we zien elkaar sowieso weer op het Pelgrimsfestival in St.- Jacobiparochie op 25 juli, waar hij na afloop ervan voorop zal lopen in een stoet pelgrims naar Zwarte Haan, waar het festival “Nacht van het Wad” ‘s avonds van start gaat tot in de vroege uurtjes van de volgende dag. En….niet te vergeten: ook op de Landelijke Najaarsbijeenkomst op 10 november in Leeuwarden, waarvan de organisatie in handen is van de regio Friesland van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, zullen we Tjerk met Lodewijk weer kunnen ontmoeten! Wàt een bijzondere ochtend, zó maar, voor mij althans, uit de lucht komen vallen, want wij wisten niet dat dit stond te gebeuren.

Dan  even snel een soepje en een boterham en op naar Harlingen. Voor Iebele is er een “dienstfiets”om zich te verplaatsen naar de achterste kassa op het museumterrein. We rijden naar de nieuwste haven, waar op een terrein een grote opslag is van schelpen. We hebben toestemming om hier naar “wulken” te zoeken. De “wulk”,symbool van het Friese Pelgrimspad het “Jabikspaad”. We hebben er nog heel veel nodig. Noord-Holland wil er nog een flink aantal en wij als regio Friesland hebben er ook nog een stel nodig om aan pelgrims, die meedoen aan de Camino der Lage Landen, uit te delen.

Ongelooflijk, zulke hoge bergen schelpen. De meeste natuurlijk de “gewone” schelpen, dus is het zoeken geblazen! Maar het resultaat is verrassend. Door de schelpenmassa naar boven banjeren, wegzakken, dan weer op handen en voeten of op de knieën, maar het resultaat mag er zijn! Helemaal blij rijden we terug naar het huis van Janneke en gaan dan nog een drankje halen bij het strandpaviljoen “t Zilt. Het is zó helder, dat je duidelijk Vlieland ziet liggen. Hier komen we even heerlijk bij van de warmte en het zwoegen op en tussen de schelpen.

Tijd voor mij om terug te gaan naar het Museum, waar alles klaar wordt gemaakt om te sluiten. Intussen heb ik een app-je naar Tjerk gestuurd, waar hij zich bevindt. Ik wil hem nog graag mét Lodewijk op de foto hebben, omdat ik ‘s morgens geen tijd meer had. Het valt nog niet mee, want waar hij loopt, mag ik met de auto niet komen. Uiteindelijk wachten we hem op tussen Witmarsum en Schettens. Een bepakte, lieve, heel makke ezel. Kordaat stappend met kleine pasjes dribbelt hij voort. Is heel aanhankelijk. Wàt een lief beestje! Ik loop nog een eindje met ze op. Tjerk kijkt uit naar de aankomst in Bolsward waar hij een plekje heeft gevonden bij Talant.

Morgen naar Tjerkwerd, dan naar Sneek. Ben vast van plan hem nog een keer onderweg op te zoeken en een aantal kilometers met hem op te lopen. Het was een heel bijzondere kennismaking vonden we beiden. Moe, maar heel erg voldaan, komen we vrij laat weer in Balk aan.

 1. Juliette

  Hoi Elly,

  Wat heb je weer een prachtig verhaal met foto’s gemaakt van een inderdaad hééé’l bijzondere dag gisteren in ons museum!
  Wat leuk dat jullie Tjerk, met ezel Lodewijk nog gezien hebben opweg naar Bolsward!
  Erg leuk allemaal! Bij deze mijn complimenten!

  Juliette

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Wat leuk om een reactie van je te krijgen. Ik vond het ook zo’n bijzondere dag en heel leuk om je te hebben ontmoet. Neem nog wel weer even contact met je op om te horen waar je de komende dagen rondloopt. Gr. Elly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code