Nijmegen 1e Dag (Dag van Elst) 15-07-2014

 

 

Foto

 

Ben blij, dat het zo ver is. Altijd ervaar ik iets van spanning, die pas van me afvalt als ik begin te lopen. De start is weer als vanouds: enorme rijen voor de 4 startpoorten, wachten tot half 8 om, als je geluk hebt, nog voor 8 uur gescand te zijn. En dan met duizenden de stad door naar de Waalbrug. Altijd weer een prachtig gezicht al die wandelaars op de brug richting Lent. Erg veel veranderd aan de overkant. Volop bouwactiviteiten met als gevolg voor ons: omtrekkende bewegingen om in Lent te komen. Maar zoals elk jaar worden we hier ook weer met veel enthousiasme begroet en hebben met name de mensen van de Via Begonia er weer een feestje van gemaakt.

Door de Betuwe, waar de fruitbomen vol zitten met appels en peren. Ook de kersen zijn weer verrukkelijk! Onderweg nog een heerlijk stuk koek in een mooie verpakking. Ben nu al diverse plekken waar koffie gedronken kan worden gepasseerd. Maar ik ga naar m’n vaste stekkie bij de prachtige Romaanse kerk in Ressen. Heerlijke koffie hier met altijd eigengebakken cake of koek erbij. En waar maak je mee, dat je koffie zit te drinken op de graven van het kerkhofje? Binnen in het kerkje is het stil en dat is best wel eens even aangenaam tussen alle feestgedruis door. Na deze koffiestop gaat het legioen naar Elst, waar de 40 en de 50 km. erbij komen. Met duizenden trekken we door Elst, waar de ene muziekgroep gevolgd wordt door de andere.  Toch ben je vanaf het bordje Elst tot je Elst uitloopt zo maar een uur kwijt. Terwijl ik onderweg naar Valburg even in de berm sta, hoor ik diverse keren Elly roepen. Steeds luider en luider. Ik kijk echter naar de voorbijgangers en heb niet door, dat ik vanuit de oaserustplek wordt geroepen door de hele club, waaronder Liana en Desiree. Verrassing dus!!!!! Heerlijk even gezeten, soep gehad en met Liana verder gelopen. Later treffen we andere trochrinners bij de grote rustplek van de KNBLO. Lange rij bij de toiletten, dus: “geduld is een schone zaak”!!  Nu Oosterhout door, waar het massaal toegestroomde publiek ons aanmoedigt.

Nog even op de foto met een stel “hippies” en dan de “beruchte” dijk op. In tegenstelling tot voorgaande jaren is het nu een heerlijke plek om te lopen.  Het is bewolkt, er staat een vrij stevige, frisse wind, zodat het publiek langs de kant het toch wel een beetje koud heeft. Er wordt gezongen, gelachen, gepraat en feestgevierd en de kilometers “vliegen”onder onze voeten door. Vanaf de dijk een heel mooi gezicht op de nieuwe bruggen over de Waal en natuurlijk het steeds dichterbij komende silhouet van Nijmegen. Dan bereiken we Lent, persen ons er doorheen,  nemen even een kijkje bij de “logeerplek” van Hans (het zwerversleven is hem op het lijf geschreven!!!) en bereiken via slingerende omwegen de Waalbrug. Lege blikjes markeren de route. Het Valkhof torent hoog boven ons uit, evenals het reuzenrad op de kermis aan de Waalkade. Het laatste stuk door de stad tussen de feestvierende menigte door naar de finish. In het gedrang ben ik helaas Liana en Albert G. kwijtgeraakt. Maak nog een rondje over de Wedren, drink nog wat en ga dan naar het station, waar ik door Iebele wordt opgehaald. De kop is eraf! Als de rest van de dagen ook zo verloopt met zulk heerlijk weer, hoor je mij niet klagen!! Maar…….de voorspellingen zijn anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code