Harlingen, finishplaats The Tall Ships Races 2018 (deel 1 Sail In) 3 augustus 2018.

 

Op de foto klikken om het hele album te zien.

 

Sail In Tall Ships Races Harlingen 3 augustus 2018.

Omdat iebele dienst heeft vandaag in het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand, ga ik mee en zet hem daar af. Ik ga door naar Harlingen en ben mooi vroeg. Kan zowaar helemaal doorrijden tot in Harlingen en vertel hier maar niet waar ik de auto heb geparkeerd!!! In ieder geval helemaal geen gedoe gehad dus en dat was erg prettig!

Het is nog heel rustig. De Food-, Drink- en Eettenten zijn nog volop aan het fourageren, want er worden ongelooflijk veel toeschouwers verwacht en…….het wordt warm!!!! Ik loop op m’n gemakkie de Willemskade op en maak al wat foto’s van schepen, die de avond ervoor al zijn aangekomen. Maar de grote vloot moet nog komen. Ga eerst een bakkie doen op de Waddenpromenade, waar ik vanaf het terras al mooi uitzicht heb op de haven bij de Terminal van de veerboten. Het is al druk op het water. Vissersschepen, die binnenvaren en uiteraard de snelle veerboten, die van Terschelling en Vlieland zijn gekomen. Na het lekkere kopje koffie ga ik terug en vind een mooi plekje vooraan bij de muur met zicht op de Waddenzee en de pieren waar de schepen tussendoor de diverse havens zullen binnenvaren.

Links en rechts van me ook mensen met camera’s. Dus leuke gespreksstof verzekerd!!! Zo zoetjes aan wordt het drukker en drukker in de vaargeul. Het ene na het andere schip komt binnen, maar waar we zo op gehoopt hadden: het met volle zeilen komen aanvaren gebeurt niet. Aan de horizon, héél vaag zichtbaar zie je wel schepen met volle zeilen, maar als ze dichterbij komen zijn de zeilen gestreken of liever opgerold.

Maar het lange staan en wachten wordt uiteindelijk tóch beloond. Want er komen tóch schepen tot het laatst toe in volle glorie met volle zeilen aanvaren. Wat een machtig mooi gezicht! Pas op het allerlaatste moment gaan de zeilen omhoog. Echt geweldig!

Na zo 5 uur te hebben gestaan, begint de vermoeidheid en de hitte me parten te spelen en houd ik het verder voor gezien. Tot 6 uur daar nog blijven is voor mij te veel van het goede. Bovendien sluit het museum om 5 uur en wil ik Iebele natuurlijk niet laten wachten. Teruglopen naar de auto over de Waddenpromenade is op zich ook al een feest met de schepen die er al liggen. Het is nu schuifelen tussen de mensenmassa door. Dat was vanochtend vroeg nog wel even anders.

Mooi op tijd ben ik weer in Kornwerderzand, drink daar nog wat, help nog een handje en dan op huis aan. Wàt een fantastisch dag is het geweest! Geweldig, dat Harlingen voor de tweede keer de Tall Ships mag ontvangen. Wàt een organisatie! En juist het kleinschalige van Harlingen in vergelijking met Sail Amsterdam vind ik zo mooi. Een heel relaxte sfeer, geen gedoe, gratis toegang, echt ongelooflijk! Harlingen staat voorgoed op de kaart en Friesland gaat in het kielzog mee. Prachtige promotie van onze provincie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code