Sound Art-tentoonstelling LÛD in Rijsterbos 28 augustus 2018.

 

Op de foto klikken om het hele album te bekijken.

 

Dichtbij huis een uniek evenement op een unieke plek in het mooie Rijsterbos in Rijs in het kader van Leeuwarden/Friesland Culturele Hoofdstad 2018.

Dat ik vanmiddag al ga heeft alles te maken met een zeer negatief ingezonden stukje over dit evenement in de Leeuwarder Courant van maandag. Heb het bewuste artikel bij de foto’s geplaatst, zodat iedereen hier kennis van kan nemen.

Goed, ik wilde nu dus wel eens met eigen ogen en oren zien en horen wat er in het bos gebeurde. In ieder geval is het nog heel rustig als ik m’n auto parkeer en naar het informatiepunt loop. Ik krijg daar een plattegrond waar alle projecten op staan met beschrijving. Kan ook nog een koptelefoon meekrijgen, maar die heb ik maar voor één ding nodig, dus ga ik daar niet steeds mee rondsjouwen.

Het is prachtig weer en zoals altijd is het heerlijk om eerst door de Slottuin te wandelen en dan het bos in te gaan. De 16 lokaties staan redelijk ver uit elkaar, zodat je als je dichtbij bent, pas het geluid hoort. Niet erg hard, maar wél duidelijk. In ieder geval is er geen “herrie” in het bos!!!! Dat is wel eens anders b.v wandelaars met blaffende honden, gezinnen met kinderen, die enthousiast, vaak gillend en schreeuwend door het bos rennen. Nu is het stil met normale geluiden. Het is een prachtig bos. Ik geniet onderweg, wandelend van het ene punt naar het andere, van de geur van het bos, de kleuren van bomen en planten, de al sporadisch aanwezige “verse” paddenstoelen, het geluid van een enkele vogel en van af en toe een praatje met wandelaars.

Zo ontmoet ik (en dat is de afgelopen jaren al vaker gebeurd) Margreet uit Leeuwarden en Jittie uit Terband, Grote rugzak op, bezig met een “oefendag” om binnenkort weer een stuk Camino te gaan lopen. En ja, dan is een kwartiertje praten natuurlijk niets. Zó veel te vertellen! We vinden het alle drie toch wel heel bijzonder, dat we nu al wel een keer of vijf zó maar “ergens” elkaar zijn tegengekomen!

Na dit leuke intermezzo gaan we weer ieder ons weegs. Ik vervolg m’n route, die duidelijk door paaltjes met daarop LÛD (geluid) is aangegeven. Er zijn echt heel bijzondere kunstwerken van geluid te beluisteren. Luidsprekers hangen óf in bomen óf zijn verborgen in boomstammen of in de grond. Verlaat je de plek dan vervaagt het geluid en ga je in stilte weer verder.

Zo kom ik aan het eind van het bos bij het IJsselmeer en ga eerst een kopje koffie drinken in het Strandpaviljoen “Mar en Klif”. Ben niet de enige hier. Het terras zit vol. Kitesurfers zijn er dit keer niet, want het is windstil en het IJsselmeer is een gladde, spiegelende vlakte. Nauwelijks is het water van de lucht te onderscheiden. Beide grijs. Er wordt gezwommen, gespeeld op deze mooie plek aan het water.

Na deze onderbreking ga ik verder met de route. Als eerste (je kunt n.l. ook hier starten) de hoge uitkijktoren met het object: “De toekomst ligt in zee”. Bovenin een bankje, dat uitzicht biedt over de omgeving.Ondertussen luisterend naar de voorgelezen teksten. Da weer verder naar het informatiepunt aan deze kant van het bos. Hier krijg ik een koptelefoon overhandigd, waarmee ik een aangegeven rondje loop over een mooi smal paadje. Nu ken ik heel veel paden en paadjes in het bos, maar dit paadje loop ik voor het eerst en dat is al leuk. Ook de geluiden. Aan het eind, zittend op een bankje, barst een enorme onweersbui los en de regen stort neer. Een blik op het zonovergoten landschap staat in schril contrast met wat ik hoor via de koptelefoon. Heel bizar om mee te maken!!!

Het voert te ver om alle 16 objecten te beschrijven. Ik zou zeggen: ervaar het zelf. Maak kennis met dit unieke evenement en geniet én van de mooie wandeling door het bos én van de geluidobjecten van diverse kunstenaars uit binnen- en buitenland. Het is echt de moeite waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code