Pronkjewailpad Noordroute (1) Pieterburen-Hornhuizen 6 september 2018.

 

Op de foto klikken om het hele album te  bekijken.

 

Pronkjewailpad Noordroute (1) Pieterburen-Hornhuizen 6 september 2018.

De kop is eraf. Ik start vandaag met het Pronkjewailpad. Een lange afstandswandelpad, verdeeld in een Noord- en Zuidroute. Dit jaar is de Noordroute ontwikkeld. Een afstand van 250 km. door 55 dorpen in de provincie Groningen. Het pad vindt zijn oorsprong in het Gronings Volkslied: Ain Pronkjewail in golden raand is Grunnen, Stad en Ommelaand.

Groninger pronkjuweeltjes en pareltjes vormen de kern van dit wandelpad. Zoals borgen, kerken, wierden, de Wadden, het Lauwersmeer en de stad Groningen, maar ook horeca, galerieën, tuinen en musea. Om de paar kilometer kom je langs of zelfs door deze pronkjuwelen van Groningen. In elk dorp zijn stempelposten en af en toe ontvang je van een ondernemer een attentie, een “pronkjewail”.

Zo ga ik deze donderdag (de stempelposten zijn geopend van donderdag t/m zondag) met een groepje wandelvrienden (die al veel etappes hebben gelopen) op pad. Zij lopen de hele etappe van Pieterburen naar Lauwersoog. Dat is voor mij nog te ver, dus rijd ik naar Hornhuizen, parkeer de auto en krijg een lift naar het startpunt van vandaag in Pieterburen. Bij Restaurant “Waddengenot” eerst aan de koffie. Dan naar de VVV, waar m’n nog lege stempelkaart wordt voorzien van m’n eerste stempel! En dan op pad. Niet ver, want er zijn nog meer stempels te halen in dit dorp. En sinds de Camino naar Spanje zijn we een beetje “stempelgek” geworden!!!!

Helaas is de kerk nog niet open, zodat we het interieur niet kunnen bekijken. Jammer. Maar ik zal nog genoeg kerken van binnen kunnen zien, dus niet getreurd. Na enige tijd verlaten we het dorp en arriveren al snel bij de volgende stempelpost in een grote boerderij in Wierhuizen. Je kunt er koffie nemen en er staat een tafeltennistafel, waar nog even een balletje op wordt geslagen. De stemming zit er al goed in!

In her volgende dorpje Broek een winkeltje in de zorgboerderij, waar o.a. geitenkaas te koop is. Geitenkaas met zeekraal b.v. Ook hier weer een stempel. Steeds weer kom ik plaatsnamen tegen, waar ik nog niet eerder van heb gehoord, zoals Kleine Huisjes, Molenrij, Kruisweg. Een informatiebord over het ontstaan van Molenrij wordt aandachtig gelezen en de tekst, waarin wordt vermeld, dat ongeveer 2500 jaar geleden de eerste bewoners vanuit uit het huidige Friesland hier zijn komen wonen, is voor een rasechte Groninger in ons gezelschap “pijnlijk” (hi, hi) om te lezen. Gelukkig trekken we al jáááren met veel plezier met elkaar op en vandaag nog aangevuld met Drenten. Wandelaars uit 3 provincies samen weer gezellig aan de wandel. Hoe mooi wil je het hebben!!!

In Kloosterburen verbazen we ons over de in dit dorp gevestigde winkel: “Antiquariaat bij Tij en Ontij”, waar een enorme hoeveelheid boeken is uitgestald. Echt een aanrader voor liefhebbers van interessante, oude boeken. Ook hier weer een stempel, evenals in de supermarkt. En dan is het niet ver meer naar Hornhuizen. De kerk is open en de daar geplaatste tafels en stoelen nodigen uit om even te zitten en een boterhammetje te eten.

De plaatselijke kroeg “Wonga” lijkt gesloten. Tóch maar even aan de deur gevoeld en…..er is iemand aanwezig. We krijgen geen koffie, maar wél het door ons begeerde stempel. Dan is het voor Liana, Albert, Elly, Ate en Hilly de hoogste tijd om verder te gaan stappen, want Lauwersoog is niet naast de deur. Ik stap in de auto en rijd naar Zoutkamp, waar ik weer even wat verse vis insla. Ook moet m’n stempelkaart nog even worden gescand in het Visserijmuseum. Nog even het kopje koffie wat in Hornhuizen niet lukte en dan naar huis. Wàt een mooie, gezellige dag heb ik gehad! Dit smaakt naar meer!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code