Pronkjewailpad Noordroute (3) Groningen-Bedum 13 september 2018.

 

Op de foto klikken om het hele album te bekijken.

 

Pronkjewailpad Noordroute (3) Groningen-Bedum 13 september 2018.

Vanaf Drachten rijden we met elkaar naar de parkeerplek aan de rand van de stad en gaan vandaar met de bus naar het centrum van Groningen. Mooi op tijd arriveren we bij de Martinikerk, waar elke 2e donderdag van de maand een korte ontmoeting plaatsvindt voor Pronkjewailpad-lopers. Er is informatie te krijgen over de route, de app, enz. en natuurlijk niet te vergeten het stempel van de stad Groningen. Wel een heel mooi stempel: de Martinikerk.

Als we zo rond de kerk lopen en zoeken welke ingang we moeten hebben (er zijn er meer), komt Peter Velthuis aangelopen, die blij verrast is om zo tegen het einde van dit Pronkjewail-jaar nog een groepje (bekende) wandelaars te treffen. Hij is dus niet voor niets gekomen. Albert treft tot z’n verrassing z’n achterneef in de kerk, die vandaag dienst heeft als vrijwilliger. We zijn diep onder de indruk van de majestueuze kerk. Zó groot, zó mooi. Het zonlicht valt door de hoge ramen en maakt het geheel nóg mooier. In het koor van de kerk krijgen we het fel begeerde eerste stempel. Maar daar blijft het niet bij. Van een van de sponsoren, Steenbok Sport, krijgt elke wandelaar een pronkjewail, een z.g. “buff”, die je om je hoofd of je nek kunt doen. Gemaakt van dunne stof. Leuke verrassing!

Dan naar het schilderij van Martinus, gemaakt door Egbert Modderman, voor een groepsfoto. We nemen afscheid na deze hartelijke ontvangst en strijken neer in de tegen de kerk aangebouwde “Kosterij”, want we hebben inmiddels wel zin in een bakje koffie. En dan gaan we aan de wandel, d.w.z. in eerste instantie van de ene stempelpost naar de andere. Blijft gewoon een leuke bezigheid dat verzamelen van stempels. We zien veel van de prachtige stad met z’n fraaie kerken en gebouwen. Ook verderop in de nieuwbouwwijken is het genieten, maar dan van moderne architectuur. Uiteindelijk verlaten we na geruime tijd de stad en zien dan in de verte al Zuidwolde liggen. Bij Café “Moeke Vaatstra” halen we niet alleen een stempel, maar doen we ons ook tegoed aan een heerlijke kop soep.

Net buiten het dorp, waar in een weiland schilderijen staan of aan wordt gewerkt, treffen we een bekend wandelechtpaar. Nu op de fiets en we worden uitgenodigd bij hen thuis in Bedum koffie te komen drinken. Zo iets is natuurlijk niet tegen dovemansoren gezegd! Wij vervolgen na dit leuke intermezzo onze weg langs het Boterdiep. De zon schijnt volop, er staat een lekker briesje en het is genieten van de weidse vergezichten in het Grunniger Laand. Zo bereiken we na enige tijd het dorp Bedum en strijken neer op het terras bij de familie. Oh, wat zit het hier gezellig en wat smaakt de koffie/thee dan heerlijk na de wandeling. En altijd is er wel gespreksstof als wandelaars bij elkaar zitten, want iedereen beleeft wel wat onderweg.

Het is moeilijk om je los te rukken, maar we moeten nog een slinger door Bedum maken en het is al niet meer zo vroeg. Tijd om te vertrekken dus. Maar niet dan na een welgemeend dankjewel voor de hartelijke ontvangst! Dit is nu weer een van die leuke dingen, die je tegenkomt als je aan de wandel bent. Verrassend! We halen nog een stempel op bij het Gemeentehuis, bij een bakkerij, waar we als pronkjewail een plak koek krijgen en als laatste bij Hotel Gemeentehuis. En dan……naar het station, waar al vrij snel een trein arriveert naar Groningen. Ook met de bus hebben we geluk. We kunnen nog nét op de valreep instappen, zodat we sneller dan gedacht bij P & R aankomen. Ging het tot nu toe vlot en soepel, dat is eenmaal op de autosnelweg naar Drachten wel even anders. File!!!! En niet zo’n kleintje. Een meter rijden, dan weer stilstaan. We besluiten de snelweg te verlaten en binnendoor komen we uiteindelijk bij de Mc. Donald in Drachten, waar de andere auto’s staan. Nu scheiden onze wegen. We hebben een heerlijke, gezellige wandeldag beleefd met elkaar met prachtig weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code