Pronkjewailpad Noordroute (4) Lauwersoog-Vierhuizen 15 september 2018.

 

Op de foto klikken en alle foto’s zijn te zien.

 

Pronkjewailpad Noordroute (4) Lauwersoog-Vierhuizen 15 september 2018.

Vandaag nog maar weer even een stukje Pronkjewailpad lopen. Nu in m’n eentje (nou ja, Iebele is leuk mee!). Tijdens de rit naar Lauwersoog is het al genieten. De zon schijnt en de omgeving is mooi zo door de Noardlike Fryske Wâlden. Na een uur zijn we er, maar de weg naar het dorp is afgesloten. Over het fietspad komen we een heel eind, maar van een echt dorp is niets te bekennen. Eigenlijk speelt alles zich af bij de haven. Restaurantjes, Informatiecentrum Lauwersmeer, de veerboten, enz. enz. We keren dan ook terug naar de haven en strijken neer bij “Waddengenot aan Zee”. Mooi hoog gelegen met een groot terras, wat wij nu nog wat te fris vinden om er buiten koffie te gaan drinken. Maar ook binnen prachtig uitzicht over de Waddenzee.

Wat kun je dan zin hebben in een kopje koffie en dan ook nog met iets lekkers erbij!  Smullen dus! In het restaurant is veel te zien. Kreeften liggen en bewegen traag in een groot aquarium, wachtend tot een gast trek heeft in een “hapje kreeft”. Datzelfde geldt voor de ernaast liggende oesters. Op de wanden veel teksten, waarvan sommige humoristisch. Omdat hier niet gestempeld kan worden, gaan we het haventerrein op. Eerst naar het infocentrum Nationaal Park Lauwersmeer. Aan de muur een kistje met stempel. Nog even een blik binnen geworpen en een praatje gemaakt met een vrijwilliger. We rijden verder het terrein over en bij Visser Vis, een groot visrestaurant haal ik m’n 2e stempel. Dan rijden we weer richting het “dorp” en stap ik uit om aan de wandeling te beginnen.

In het begin is het nog een beetje lastig het juiste pad te vinden vanwege camping, jachthaven, enz. Maar een man met een hond, die hier goed bekend is, wijst me de weg. Later (ja, waarom doe je dat dan niet meteen???) zet ik de app aan en het is toch wel lollig, dat je dan precies kunt zien waar je bent en hoe je moet lopen. Dat is het voordeel van de moderne techniek!

De route is mooi. Opvallend zijn de vele struiken met de kleurrijke oranje bessen, de duindoorn. De plant komt veel voor in open, kalkrijke duinen, zoals de eilanden. Maar opmerkelijk genoeg dus ook hier! Op een bepaald moment zoek ik een mogelijkheid dichter bij het water te komen, want daar geniet ik altijd zo van. Ik volg een paadje en kom bij het grote Lauwersmeer, waarvan de golfjes schitteren in het zonlicht. Prachtig! Een jong stel stoeit met een mooie, witte hond. Een Samojeed wordt mij verteld. Een hoogbenig, langharig hondenras uit Rusland. Hij rent als een gek achter een bal aan, vliegt het water in en brengt de bal weer terug naar z’n baasje, die af en toe ook het water inloopt. In de verte zie ik Strandpaviljoen MeerZicht al liggen, waar ik even langs ga voor een stempel.

Zo kom ik uit op de Strandweg, volg die een tijdje en hoewel ik in eerste instantie het Activiteitencentrum voorbij loop, raadpleeg ik tóch maar even de app en dat is maar goed ook! Hier gaat de route een natuurpad volgen, waarbij ik zelfs nog kan kiezen om de wat langere route langs de zwaluwwand te nemen. En dat doe ik dus. Hier loop je gewoon tussen “heggen” van duindoorn door. Heel mooi de oranje bessen met de zilverkleurige blaadjes. De zwaluwwand is zo te zien nog niet zo lang geleden gerealiseerd. Het is een uit een waterplas opstijgende wand van klei/modder en ideaal voor deze vogeltjes lijkt me. Leuk om het te hebben gezien.

Terug naar de splitsing en even later verandert de omgeving in een open “bos” waar de zon mooie lichtvlekken op de grond en de bomen tovert. Ook kom ik al weer enkele paddenstoelen tegen, die ik even vastleg met m’n camera. Na dit prachtige “ommetje” loop ik weer langs het Activiteitencentrum en vervolg de route weer op de Strandweg. De weermannen/-vrouwen krijgen gelijk: er kan af en toe een bui vallen. Nou, d’r komt me toch een donkere lucht opzetten! Niet normaal! Het valt me op, dat het eigenlijk best nog lang duurt voor de eerste spetters vallen, maar dan gaat het ook stevig te keer. Nu tref ik het, dat Iebele me tegemoet is komen rijden en ik dus even in de auto de bui af kan wachten.

Gelukkig duurt het niet zo lang. Vierhuizen is niet meer zo ver. Zoutkamp, wat oorspronkelijk m’n bedoeling was, gaat niet meer lukken. In Vierhuizen een heel gezellige kroeg met lekkere koffie. Stempels op een paar adressen en…..de kerk is open! Altijd leuk om even binnen een kijkje te nemen.

Omdat ik Iebele nog graag wil laten zien waar we laatst met het groepje hebben gelopen, rijden we naar Pieterburen (maar een klein eindje hiervandaan). Toen we daar startten, was de kerk nog niet open. Nu wel. En wát voor een kerk! Prachtig! We zijn nog nét op tijd, want de vrijwilligster stond op het punt te vertrekken. Je moet maar geluk hebben!!!! We wandelen door de oude pastorietuin “Domie’s Toen” met z’n weelde aan planten en gaan dan verder het dorp in om iets te gaan gebruiken bij Restaurant “Waddengenot”. En een genot was het die heerlijke mosterdsoep met Groningse metworst, zeekraal en Waddenbrood.

Na dit hartige hapje stappen we in de auto om de route, die ik donderdag heb gelopen, te vervolgen. Nog nét op tijd zie ik dat de kerk van Kloosterburen (toen gesloten) ook geopend is. Dus stoppen. Iemand is aan het stofzuigen, een ander is bezig met bloemen. Waarschijnlijk voorbereidingen voor ‘s avonds of de volgende ochtend. Maakt niet uit, ik ben binnen en ben onder de indruk van het interieur van deze Rooms Katholieke kerk. Prachtige beelden, waar in sommige gevallen het licht van de dalende zon op schijnt. En als de stofzuiger z’n werk heeft gedaan, de serene stilte in zo’n lege kerk. Houd ik van.

Via Hornhuizen (waar ik toen ben gestopt) naar Lauwersoog en vandaar via de Suderseewei en de Centrale As (wat rijdt dat toch lekker snel naar het noorden) naar Drachten en verder door naar Balk. In een uur weer thuis! Ongelooflijk! We hebben weer een heel mooie, gezellige dag gehad en ik heb weer fijn een stuk van het mooie pad gelopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code