Groningen Bruggeloop 23-08-2014

De vakanties zijn voorbij en zo langzamerhand gaan we het “gewone” wandelleven weer oppakken. Nou ja, gewoon, het is en blijft natuurlijk bijzonder en iets om dankbaar voor te zijn, dat we met z’n allen nog zó rond kunnen hobbelen! Wat dàt betreft hoef je maar om je heen te kijken om te zien dat het niet zo gewoon is. Door de hevige hoosbuien en regendagen heb ik eerst maar eens even afgewacht wat ik zou gaan doen. De Spitkeettocht in Harkema was één van de opties, maar…..al zó vaak daar gelopen hebbende en wel zin hebbend in iets nieuws en onbekends, kies ik voor de Brugwandeltocht, die overigens al voor de 32e keer wordt georganiseerd. Aangezien de buienradar nog wel wat regen laat zien, tòch maar wat plastic en paraplu mee. Achteraf totaal overbodig, want de hele dag zon, geen spatje regen dus. Heerlijk na al die natte dagen!

 

De start is in sporthal De Brug, waar deze tocht dus naar vernoemd is. Heeft dus niets te maken met bruggen (wat ik in m’n onnozelheid dacht), hoewel we wel de nodige bruggen en bruggetjes hebben gehad tijdens de tocht. Vrij snel lopen we Groningen uit, passeren het Transferium, waar tot m’n verbazing een grote bus van Link komt aanrijden, hélemaal zwart. Nooit eerder gezien, wel apart. We lopen door Peizermade en gaan dan de Onlanden in, een mooi natuurgebied, eigenlijk vlak onder de rook van Groningen met z’n skyline van bijzondere gebouwen qua architectuur. Blijft een mooi gezicht.

 

Nadat we de Onlanden weer uit zijn, lopen we langs een splinternieuwe, waterrijke wijk van Groningen. Kinderen springen van een steiger het water in en dit ziende zou je denken, dat het een hoogzomerse dag is. Maar het is heerlijk loopweer, zon en wind en het is genieten. Na weer een natuurgebied De Braak, beginnen we toch wel erg veel zin in een kopje koffie te krijgen. We zijn dan al zo’n 3 uur onderweg en de eerste en enige rust is op 16 km.!!! Wel wat lang dus. Maar…..we passeren een sport- en fitnesscentrum. Buiten staat een uitnodigend bord en meerdere wandelaars hebben hier genoten van een kopje koffie. Wij dus ook naar binnen, volop ruimte om te zitten. De koffie mèt appelgebak!!!! smaakt heerlijk! Drie kilometer verderop is de officiële rust, Café Friescheveen,maar die houden we maar voor gezien. Wel een leuke plek, aan het water, groot terras en een heel stel roeiboten, die gehuurd kunnen worden. Albert vertelt, dat hij hier vroeger met z’n vrouw en de kinderen ook vaak heeft gevaren. Al vrij snel komen we nu bij het Paterswoldsemeer. Lopen over de Meerweg, waar aan de waterkant diverse, soms oude panden staan, nu met horecabestemming. Via de Paterswoldseweg komen we bij de Hoornseplas. Groninger studenten hebben hier op het strand een beachvolleybaltoernooi, op het water een speedboot, die een rubberboot met jongemannen met een enorme snelheid achter zich aan trekt. Je kon er op wachten: rubberboot om en zwemmen dus!

 

We verlaten dit mooie recreatiegebied, klauteren bij een heuvel op, Hoornse Schans geheten, en zijn terug in Groningen. Lopen nu achter het in het water gebouwde politiebureau langs en komen zo weer terug bij de sporthal. Het was een prachtige tocht en Albert, Roelie en ik hebben een gezellige dag gehad met elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code