The Colorfield Performance. Groot Land-Art project in het kader van LF 2018. September 2018.

 

Op de foto klikken om het hele album te bekijken.

 

In het kader van het gegeven dat Leeuwarden in 2018 tot Culturele Hoofdstad van Europa is benoemd, heeft Dirk Hakze het initiatief genomen om een nieuwe editie in de reeks van The Colorfield Performance te ontwikkelen. Daar is hij zo’n 4 jaar geleden al mee van start gegaan. Eerder waren er al projecten op Terschelling (1992) en Schiermonnikoog (2000).

The Colorfield Performance is de verzamelnaam voor grote Land-Art projecten waarin Dirk Hakze samenwerkt met andere kunstenaars. Dit jaar met maar liefst 444 kunstenaars. De grondgedachte hierbij is: “investeer niet alleen in jezelf,  maar ook in elkaar”. Dit sluit heel mooi aan bij het centrale thema van Culturele Hoofdstad: “Mienskip”.

Dirk Hakze is monumentaal vormgever van grote Land-Art projecten. Heeft veel contacten in het buitenland. Via de Vereniging Culturele Attachees van de Europese Ambassade en dan met name de Oostenrijkse Ambassade is dit project mede tot stand gekomen.

De deelnemende kunstenaars komen uit 14 verschillende Europese landen en het is de bedoeling dat een groep van 4 tot 6 deelnemers hun schilderij in één dag maken op een paneel van watervast multiplex. De doeken zijn opgesteld in driehoekvorm met zijden van 144 meter en  meten 120 x 120 cm.

Van afstand gezien vloeien de schilderijen samen en mengen kleuren zich met elkaar, zodat er een grote kleurenzee ontstaat, symbool voor alle inwoners van Europa. Veel kunstwerken zijn te koop en op diverse schilderijen staat op de achterkant al een rode stip ten teken, dat het verkocht is.

De belangstelling van de Nederlandse pers en t.v.-zenders is ronduit teleurstellend. Omrop Fryslân en de Leeuwarder Courant hebben gelukkig wel de nodige aandacht geschonken aan dit unieke project. De Telegraaf b.v. wijdde er maar 3 zinnen aan!!!!!! Vanuit het buitenland is er wél opmerkelijk veel belangstelling en ook bezoekers uit Europa weten de tentoonstelling te vinden. Inmiddels zijn er 27.000 bezoekers geweest en de verwachting is, dat de de 30.000 w.s.wel zullen worden gehaald. Australië heeft al contact opgenomen met Dirk Hakze om naar Australië te komen en daar iets dergelijks van de grond te tillen.

Van de 499 panelen zijn er nu aan het einde van het project 495 beschilderd. Het is een ongelooflijk mooi gezicht, zeker als je op de heuvel, waar het kanon van Sloten staat, gaat staan. Je hebt van daaruit een prachtig overzicht over het geheel. De duur van dit project was van 15 mei tot 1 oktober. Gewoon jammer, dat het dan weer wordt afgebroken, maar het wordt dan gewoon te vochtig voor de doeken, aldus Dirk Hakze.

Dus, ik zou zeggen: ben je in de gelegenheid, maak een reisje naar Sloten om met eigen ogen de prachtige, zeer gevarieerde schilderijen te bekijken. Nooit zie je zó veel kunstenaars bij elkaar met zó veel verschillende onderwerpen op hun doeken aangebracht. Enkele keren ben ik er geweest en heb het project zien groeien van allemaal witte doeken naar deze prachtige kleurenzee in het weidse land van ons zo mooie Friesland. Het is héél bijzonder en een echte aanrader om dit nog op de valreep te gaan zien!I

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code