Pronkjewailpad (voorlopen Zuidroute 1ste gedeelte) Veendam-Hoogezand 27 september 2018.

 

Op de foto klikken om het hele album te bekijken.

 

Pronkjewailpad voorlopen Zuidroute Veendam-Hoogezand 27 september 2018.

Vandaag gaan we een stukje van de Zuidroute van het pad voorlopen. In grote lijnen is de route via de app bekend, maar nu moeten de puntjes op de i worden gezet en zien of alles klopt. Ook moeten er onderweg stempelposten worden gezocht. Heel leuk om te doen. Het spreekt vanzelf, dat je dan best veel tijd nodig hebt en niet even zo veel kilometers af kunt leggen.

Ik rijd naar Oosterwolde en stap daar met Ate en Elly bij Liana in de auto. In Beilen pikken we Hilly op en dan op naar Veendam, waar we eerst bij Albert aan de koffie gaan. Met 2 auto’s rijden we naar het station, want daar begint de officiële route vandaag. Volgend jaar kan iedereen de Zuidroute van het Pronkjewailpad gaan lopen, zoals dit jaar met de Noordroute het geval is. Gelukkig kunnen diegenen, die de Noordroute nog niet hebben voltooid, het komende jaar hier nog mee verder gaan.

Veendam is een erg groot dorp. De eerste straat, die we inlopen, is de Stationsstraat, waar prachtige huizen staan, gebouwd door rijk geworden veenbazen. Het oude station staat er nog wel, maar doet als zodanig geen dienst meer. Hetzelfde geldt voor het mooie, oude postkantoor.  De voormalige Hogere Burgerschool, een schitterend pand midden in Veendam heeft een nieuwe bestemming gekregen: het Veenkoloniaal Museum Veendam. Een nieuw aangebouwd gedeelte bevat o.a. een RABO bank, restaurant, enz. We lopen het museum in, waar ook de VVV is gevestigd. We krijgen in ieder geval al vast een stempel en op onze vraag of ze ook stempelpost willen zijn, wordt positief gereageerd. Minpuntje is, dat het museum op zaterdag en zondag pas om 13.00 uur open is. Dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur.  Maar goed, dat is niet anders.

We lopen nog even naar het restaurant met dezelfde vraag. Ze hebben geen stempel, maar willen wel stempelpost worden. Voordeel is, dat ze ‘s morgens al bijtijds open zijn. We lopen vervolgens een eindje verder om ook Grand Café ‘t Plein te benaderen om stempelpost te worden. Ook hier geen enkel probleem. Verder gaat de wandeling door het mooie, van veel groen voorziene Veendam en bereiken we het prachtige Gemeentehuis. En dan bedoel ik het oude gedeelte, waarvan vooral de achterkant (of is het de voorkant?) schitterend is. Via de ingang van het nieuwe aangebouwde gedeelte komen we in de grote hal en vervoegen ons bij de receptie. We willen sowieso altijd graag een gemeentestempel hebben en dat is hier te krijgen. Over het stempelpost willen worden, moet nog nader overleg worden gepleegd. Albert neemt binnnenkort weer contact me ze op.

Door het prachtige Julianapark met mooie, al wat gekleurde bomen, gaan we naar het Borgerswold, een mooi natuurgebied binnen de gemeentegrenzen van Veendam. De Borgerswoldhoeve, een prachtige pleisterplaats aan een recreatieplas en lijkt ons een goede optie voor weer een stempelpost. Op dit moment is er iets van een conferentie gaande en naast deze besloten club zijn geen andere bezoekers welkom zo blijkt. We kunnen hier niet aan de koffie. We zijn zo vrij om tóch maar even neer te strijken op het terras, waar de druiventrossen boven ons hoofd hangen en eten hier ons boterhammetje op. De directie is wel bereid om een onbemande stempelpost te worden en willen daartoe wel een kastje aan het hek plaatsen.

Al deze gegevens worden doorgespeeld aan de organisatie van het Pronkjewailpad, die hier dan verder mee aan de slag gaat. We lopen om de recreatieplas en komen op een bepaald moment uit in het midden van Borgercompagnie, een héél langgerekt dorp. We hebben de keuze tussen Noord of Zuid en gaan rechtsaf noordwaarts. We verbazen ons over de Groningse boerderijen met hun schitterende voorhuizen. Wát een rijkdom straalt daar van af. Hoewel het een lange, rechte weg is, is er heel veel te zien en absoluut niet saai te noemen.

Aan deze weg ligt de Natuurwerkplaats BC47. Daar gaan we natúúrlijk even een kijkje nemen. Een enorme grote tuin met veel beelden rond de boerderij. Er is zelfs een buitenkamer met een heus bed erin. De schuur, ingericht met een klein podium en een bar, biedt ruimte aan kleinschalige concerten, toneelvoorstellingen, workshops op allerlei terrein, cursussen op het gebied van toneelspelen, muziek, enz. We krijgen iets te drinken aangeboden en Peter Mortel vertelt over het hoe en wat van de Stichting Cultuurwerkplaats. Heel interessant! Tot onze blijdschap is ook hij bereid om naast de kast met de AED een stempelkastje te plaatsen. We maken met hem nog een slag door de grote tuin en nemen dan afscheid. Wàt een leuk intermezzo!!

Als we daarna richting Kielwindeweer lopen, gaat er duidelijk iets mis. We volgen dus de route op de app en komen dan op een bepaald moment bij een weiland terecht. We zijn halverwege al wél een fietspad gepasseerd en na rijp beraad (en het maken van een foto voor de organisatie!!!) besluiten we terug te lopen en het fietspad te kiezen, dat uitkomt op de weg waar bushaltes zijn. We hebben er dan zo’n 15 km. opzitten en besluiten hier op de bus te stappen, die ons weer naar Veendam zal brengen. Het geluk is met ons, want we hoeven niet lang te wachten! En wat is dat toch als je zo met elkaar in de bus stapt? Heeft het met vroegere schoolreisjes te maken? In ieder geval zijn de lachsalvo’s niet van de lucht!

Bij het busstation in Veendam stappen we uit. Gaan nog even naar het servicepunt voor een stempel met ook daar uiteraard de vraag om stempelpost te willen worden. Geen probleem! Een kunstwerk op weg naar de auto geeft ook weer aanleiding tot de nodige opmerkingen en het maken van foto’s, die we maar voor onszelf houden.

We nemen afscheid van elkaar na deze leuke, gezellige dag en stappen de auto in. Eerst naar Oosterwolde, waar de auto’s staan en dan rijd ik verder naar Balk, nog nagenietend van alles wat we hebben beleefd. Nú al weer zin in de volgende etappe!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code