Ter Apel 30.08.2014

Ter Apel Monnikentocht 30 augustus 2014.
Hoewel er ook een tocht in Harkema is, kies ik voor Ter Apel. Heb de Flaltocht in Ter Apel gemist, dus is dit nu m’n kans om daar te gaan lopen samen met Albert G., die deze tocht al meerdere keren heeft gelopen. Oorspronkelijk een hardloopgebeuren, georganiseerd door Runners Groningen. Sinds een aantal jaren is er nu een wandeltocht aan gekoppeld met 2 afstanden: 17 km. start uit Sellingen en de 34 km. start vanuit Ter Apel.
Dus vroeg op, want het is een hele rit. Na 1 1/2 uur kom ik bij Hotel Boschhuis. Het regent behoorlijk, dus besluit ik tòch maar m’n regenbroek aan te trekken. Nog even een kopje koffie en dan gaan we op pad naar het 34 km. verderop gelegen Bourtange, waar de finish is. Met de bus worden we dan teruggebracht naar Ter Apel.

 

Op elk 5 km.-punt is een verzorgingspost, waar je drinken, stukjes banaan, koek, koffie krijgt. En dat is best wel prettig. Heb al snel spijt m’n regenbroek aan te hebben, dus die gaat snel weer in de rugzak. Het is droog geworden en later breekt de zon door. We boffen maar weer!! Wat is dat toch vaak het geval, dat je op zaterdag goed wandelweer treft.
Het landschap is heel afwisselend. Door bos, over de heide, langs een kanaal, waar je weer ver kunt kijken. We lopen stevig door, want we moeten natuurlijk wel op tijd (5 uur vertrekt de laatste bus) in Bourtange zijn. Helaas heeft Albert z’n camera thuis moeten laten, omdat er iets aan mankeert. Dus moet ik nu alleen voor de fotoreportage zorgen. Maar Albert blijft rondkijken als “fotograaf” en attendeert mij verschillende keren op bijzondere dingen, zoals o.a. paddestoelen, die al weer op diverse plekken te zien zijn. Kan wel eens een goed paddestoelenjaar worden, want het is deze zomer vrij heet geweest en de afgelopen maand erg nat, dus dan willen ze wel groeien!!! Heb deze dag veel horen vertellen in het Gronings en dan versta je natuurlijk niet alles. Maar zo vergaat het een Groninger als hij in Friesland komt lopen en er Fries gesproken wordt! Een groepje Groningers stelt aan Albert de vraag: “gaat dat wel goed een Groninger en een Fries, die samen lopen?” Nou, prima dus is het antwoord van Albert. Op het 15 km.-punt aangekomen is er een wat grotere rust op een kleine natuurcamping. Albert mengt zich hier even tussen de Groningse groep, waarop ik dit moment maar even vastleg met m’n camera.
Ik kom door plaatsjes en buurtschappen waar ik nog nooit van heb gehoord. Heel leuk! De route is echt prachtig. Veel onverharde paden, afgewisseld met stukken asfalt. We worden tòch nog even geplaagd door een fikse regenbui. De dreigende, donkere lucht hadden we al een tijdje gezien, maar nu werd het plotseling echt menens. We zijn dan net weer bij een verzorgingspost langs de weg en hullen ons in het plastic. Albert twijfelt of hij z’n poncho tevoorschijn zal halen, maar doet het tòch maar. We zijn echter nog maar een paar honderd meter onderweg of het wordt weer droog en kan de boel weer uit!!! We lopen langs het Bourtangerkanaal en worden opgewacht door een heuse monnik. Na het fotomoment gaan we via een “hoogholtje” (Gronings voor een hoog bruggetje) over het Bourtangerkanaal. Als we op een bepaald moment het plaatsnaambord Bourtange zien, denken we er bijna te zijn en lopen rechtdoor. Zien de bus met wandelaars, die weer naar de start gebracht worden en missen hierdoor een pijl. Route erbij gehaald en terug. We maken nog een omweg rond het vestingstadje, langs een vrij recent aangelegd recreatiegebied en lopen dan over een brug de vesting in. De vestingwallen met bruggen en poorten, de gerestaureerde huizen, een mooie molen. We bekijken alles en genieten van al het moois dat hier is te zien. Lopen het plein over met volle terrassen en arriveren dan bij de finish, waar we ons afmelden. Als aandenken aan deze tocht krijgen we een mooie handdoek met opschrift Monnikentocht.

 

Dan nog een kleine kilometer lopen naar de standplaats van de bus. Omdat er geen stempelis, krijgen we van een medewerktster een handtekening in ons wandelboekje. We stappen in de laatste bus met nog meer wandelaars en hardlopers, waarvan sommige 50 km. hebben gerend!!! Onvoorstelbaar, zó’n eind hardlopen. Na de gezellige busrit, lopen we nog even rond het kloostercomplex en drinken nog wat in het prachtige hotel Boschhuis. Wàt hebben we een prachtige dag gehad!! En wat wàs het een mooie tocht!Zou toch eens wat meer bekendheid aan moeten worden gegeven, want hij wordt nergens vermeld en dat is jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code