Pronkjewailpad Noordroute (8) Warffum-Pieterburen 20 oktober 2018.

 

Op de foto klikken om alle foto’s te bekijken.

 

Pronkjewailpad Noordroute (8) Warffum-Pieterburen 20 oktober 2018.

Maar weer eens een stukje Pronkjewailpad lopen. Met Iebele naar de start in Warffum, waar we eerst in het Openluchtmuseum een kop koffie gaan drinken met iets lekkers erbij. Een super gezellige horecagelegenheid op het museumterrein in een verbouwde school. Tevens stempelpost, dus m’n eerste stempel op deze dag gescoord.

Dwalen door Warffum, een prachtig dorp met een mooie kerk. Leuke straatjes en al slingerend kom ik op de route, die me nog vers in het geheugen staat van de zo schitterende Winter4Daagse. Toen alles wit van de sneeuw en bitterkoud! Nu prachtig, zonnig wandelweer. De blokhut op Camp Zuiderhorn, waar toen de ski’s voor de deur stonden en de vuurkorf brandde, is nu ook een stempelpost. Terug over het spoor het fietspad op door het Warffumer Bos. Mooi stukje. Het pad komt uit in het piepkleine Breede, waar een heel mooi, klein wit kerkje staat (ook een stempelpost). Iebele wacht me op en we maken even een praatje na het bezichtigen van de kerk.

Ik verlaat Breede. Na een poosje geeft de app aan, dat ik af moet slaan. Een asfaltweggetje volgt, maar….dat duurt niet lang. Ik word een akker op gestuurd, waar ooit een begaanbaar paadje langs heeft gelopen. Dat is nu veranderd in een pad van opgedroogde klonten klei nadat de akker is omgeploegd en ingezaaid. Zo goed en zo kwaad als het gaat, zoek ik m’n weg. Ben blij, dat ik niet struikel en even later een wat vlakker pad bereik. Dit komt uit op een smalle weg. Ik loop even verkeerd. Niet erg, want anders had ik Kenneth gemist, die hoe is het mogelijk, juist aan komt lopen en in omgekeerde richting loopt. Een verrassend weerzien dus!!!

Op de goede weg loop ik naar Den Andel. Een langgerekt dorp met markante huizen en huisjes, een molen, een kerk met los staande toren. Hier tref ik Iebele weer en gaan we samen de kerk bezichtigen. Een heel fraai interieur met prachtige plafond schilderingen. Ik beklim nog even de preekstoel, steek geen verhaal af (dat laat ik graag aan de dominee over, ha, ha), maar maak een paar foto’s van het geheel. We treffen het kunstenaarsechtpaar Meek, die in het kader van de Kunstdagen Den Andel in deze kerk een expositie hebben ingericht van hun werk. Paul maakt bijzondere etsen en Hèlen creëert met diverse houtsoorten prachtige objecten. Na een geanimeerd gesprekje verlaten we de kerk om naar de school te gaan, waar ik al aan voorbij gelopen ben.

De school is nu een winkel met curiosa. Gelukkig heb ik niet veel tijd, want anders was ik vast weer met iets thuisgekomen!!! Er is koffie en oh, wat kun je daar toch enorm veel zin in hebben! Een beeldend kunstenaar en schrijver/dichter Dick Guillot, die hier exposeert, nodigt ons uit om zijn kunst te bekijken. Heb eigenlijk geen tijd denk ik, maar…..vooruit tóch maar even m’n belangstelling tonen. Nou, geen spijt van. Prachtige gedichten op door hemzelf gefotografeerde achtergronden, waarvan ook enkele werken tentoongesteld zijn. De achter glas ingelijste gedichten laten zich moeilijk fotograferen, dus koop ik een aantal kaarten, omdat ik de gedichten erg mooi vind.

Op naar Saaxumhuizen, waar niet alleen een stempelpost is, maar waar je eerst door een Palen Doolhof moet lopen om het begeerde stempel te krijgen. Op deze grote Groningse boerderij is van alles te zien en te beleven. Je kunt er terecht voor (kinder)feestjes, er is een bloemenwinkel, er is van alles te koop en de maïsdoolhof is vervangen door de Palen Doolhof. Ik loop er gehoorzaam doorheen en krijg m’n stempel van de aardige eigenaar. Even later loop ik het dorp zelf in. Helaas is de kerk gesloten.

Dan door naar het eindpunt van vandaag: Pieterburen. Omdat ik hier al eerder was als startpunt van een etappe, heb ik de stempels al. Maak nog wél een paar foto’s o.a. van de molen. Ook op deze fraaie oktoberdag is er nog volop bedrijvigheid in Pieterburen. Nog redelijk wat rondwandelende mensen en terrasbezoekers. Het is inmiddels 5 uur geworden en wij besluiten huiswaarts te keren, want we hebben nog een aardig ritje voor de boeg. Een mooie dag is weer ten einde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code