Dinsdag wandeltocht rondje Veenhuizen 23 oktober 2018.

 

Op de foto klikken om alle foto’s te zien.

 

Dinsdag wandeltocht rondje Veenhuizen 23 oktober 2018.

Het is weer dinsdag en dus ga ik op pad met de dinsdag wandelgroep. En dat is vandaag wel even wennen na het zo mooie weer van de afgelopen maanden. Het waait heel hard en er valt af en toe een spatje.

Eerst zoals altijd aan de koffie in het prachtige “Verenigingsgebouw” op de bijzondere locatie in Veenhuizen. Bert, die deze dag heeft voorbereid vertelt het een en ander voor we op pad gaan.

In 1823 stichtte de Maatschappij van Weldadigheid een dwangkolonie voor bedelaars, arme gezinnen en wezen met als doel de heropvoeding – met tucht en arbeid – van arme sloebers (verpleegden) uit de steden. Na de overname van de gestichten door de Rijksoverheid werd Veenhuizen Rijkswerkinrichting, waar veroordeelde misdadigers werden ondergebracht. Nadat Justitie de verantwoordelijkheid had gekregen over de gestichten, werd voor het personeel tussen 1875 en 1914 een compleet dorp gebouwd. In Veenhuizen zijn nog steeds twee Penitentiaire Inrichtingen.

Veenhuizen is een ideale uitvalsbasis om het verleden te beleven en van de natuur te genieten. Het gevangenisdorp telt vele monumenten die elk een bijzonder verhaal vertellen. De tijd van zwervers, bedelaars, wezen en vondelingen is voorbij, maar nog altijd is in Veenhuizen het verleden voelbaar; inmiddels aangevuld met mooie kleinschalige lokale bedrijvigheid.

Rond de klok van tienen gaan we van start. De ochtendlus voert grotendeels door het bos en een stukje van het Fochteloërveen. Hoewel er een stevige, harde wind staat, merken we daar niet veel van. Heerlijk beschut door de hoge bomen wandelen we door de in herfstkleuren veranderde natuur. Heerlijk is het ruisen van de wind door de bomen. Hoewel er niet zo veel paddenstoelen zijn (door de langdurige droogte), kom ik er tóch enkele tegen, waaronder de mooie, rode vliegenzwam. Het is weer volop genieten! En op een enkel spatje na houden we het droog.

Bij terugkomst staat de lunch voor ons klaar. Heerlijke soep en broodjes. We laten het ons goed smaken. Ondertussen is het weer veranderd. De regenspatjes zijn veranderd in een constante miezerige regen, die mede door de harde wind regenkleding en paraplu noodzakelijk maakt. We lopen nu door het gevangenisdorp, dwars door de gevangenis met z’n grote binnenplaats. De huizen hebben veelal bijzondere teksten, die slaan op het verleden van dit dorp. Tegenover het grote Tweede Gesticht “Esserheem” (nu nog in gebruik als gevangenis) staat een huis met de tekst “Levenslust”. Dat zulen die gevangenen wel niet meer hebben als ze daar zitten!!!!

Hoewel we nog lang niet uitgekeken zijn, gaan we terug naar Het Verenigingsgebouw, waar we nog even gezellig nazitten onder het genot van een drankje. Het is zeker de moeite waard om hier nóg eens terug te komen, want er is nog veel wat we niet hebben gezien. Na Bert bedankt te hebben voor de leuke, informatieve dag, gaat iedereen weer op huis aan. Over 14 dagen gaan we Buitenpost “onveilig” maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code