Pronkjewailpad Noordroute (12) Warffum-Noordpolderzijl-Usquert 28 oktober 2018.

 

Op de foto klikken om het hele album te bekijken.

 

Pronkjewailpad Noordroute (12) Warffum-Noordpolderzijl-Usquert 28 oktober 2018.

Vandaag de laatste mogelijkheid van dit jaar om op het Pronkjewailpad te lopen. En die gelegenheid laat ik niet aan me voorbij gaan. Het is n.l. prachtig weer en hoewel het wél flink koud is, gaan we tóch het hoge Noorden in. Want Noordpolderzijl kun je inderdaad wel het hoge Noorden noemen. Te vergelijken met Zwarte Haan bij ons in Friesland. Ik heb er zin in, want al jaren wil ik hier graag eens naar toe, dus dit is m’n kans!!!

Ik start in Warffum. Hier niet aan de koffie, want het museum met annex Spijslokaal is nog gesloten helaas. Met Iebele afgesproken, dat we elkaar in Noordpolderzijl weer zullen treffen en daar wat zullen gebruiken. Ik vind het in het begin altijd een beetje lastig om, ook al heb ik de app ingeschakeld, de juiste weg te vinden om buiten een dorp te komen. En het gaat hier dan ook helemaal mis!!! Zó mis, dat de app stil blijft staan op een bepaald punt. Ik ben dan op een spiegelglad, nat pad van vette klei. Wél de goede richting, maar….. Met enorme klompen klei onder m’n schoenen bagger ik door en langs omgeploegde akkers. Bij een dijk aangekomen, zie ik wél een tunneltje waar auto’s doorheen rijden, maar……een diepe sloot belemmert de doortocht. Op zoek of ik ergens een dam zie. Die vind ik na een tijdje. Een hek moet worden genomen en dat lukt wonderwel. Dan ben ik er nog niet, want een prikkeldraadversperring lokt ook niet uit. Verderop gelukkig weer een hek. Zo’n hoog geval met vierkante blokjes metaal als onderstuk, waar amper de neus van je schoen in past. Dit levert halsbrekende toeren op!!! En de gedachte: “moet ik hier eens verkeerd terechtkomen, niemand die me hier vindt”.

Met een grote zucht van verlichting sta ik even later op een geasfalteerd weggetje. Ziezo, heb m’n portie ochtendgymnastiek voor vandaag wel weer gehad, ha, ha. Ik vervolg dit weggetje en de app “volgt mee”. Later blijkt, dat ik evenwijdig loop aan de weg, die ik officieel had moeten hebben. Boeit me niet. Ik loop mooi naar Noordpolderzijl. Inmiddels heb ik van Iebele gehoord, dat helaas ‘t Zielhoes wegens vakantie is gesloten. Daar baal ik natuurlijk enorm van, maar wie weet is er een voorziening voor het stempel getroffen. Later zal blijken dat dit niet het geval is. Op het weggetje ernaartoe stopt een fietsend echtpaar. Zij (ook PWJ-padloper en de dag ervoor het pad afgerond) vertelt hetzelfde verhaal over de stempelpost. Ze biedt aan terug te fietsen om mij daar op de foto te zetten. Heel lief, maar voor mij terugfietsen met die koude, snoeiharde wind, wimpel ik af, want zelf camera bij me en Iebele, die op me wacht. Wél geef ik haar m’n adres, want ze gaat t.z.t. een foto van het stempel maken en stuurt het me dan op. We praten nog wat na en nemen afscheid.

Door en door koud stap ik de auto in om op te warmen en wat te eten. We gaan daarna samen de dijk op. Er zijn veel mensen, die vandaag hetzij op de fiets of met de auto hier naartoe zijn gegaan om een bakkie te doen of wat te eten. Magnifiek is het uitzicht over het Wad. Je kunt Rottum en Rottumerplaat zien liggen, zó helder is het. Een surfer, die de koude heeft getrotseerd, is bezig met het inpakken van z’n zeil en natte kleding. Iemand zet ons samen nog even op de foto. Leuke herinnering aan deze unieke plek.

Dan loop ik dezelfde lange, rechte weg terug om vervolgens de “Eigen Weg” naar een boerderij in de verte in te slaan. Iebele wacht me straks weer op. Het zijn inderdaad lange, rechte stukken, maar één geluk: ik heb de harde wind nu een beetje van opzij. En dat scheelt nogal. Flink de pas erin steven ik af op de gigantisch grote, prachtige boerderij “Watwerd”. De route loopt om de boerderij, zodat ik de voorkant ook kan bewonderen. En dan is daar het bord Usquert.

Het dorp in op zoek naar stempelposten. Heel leuk is het curiosawinkeltje. Maar goed, dat ik niet genoeg tijd heb om hier rond te snuffelen. Had vást wel weer iets van m’n gading gevonden!!!! Aardige mevrouw, die me uitnodigt nog maar eens een keertje terug te komen, ha, ha. Dan de Petrus- en Pauluskerk, die geopend is en het stempel klaar ligt. Op de wanden van de prachtige kerk mooie schilderijen van twee kunstenaars, die hier exposeren. Blij, dat ik dit nog even heb kunnen zien. En dan……..na nog enig gezoek, want ik denk, dat ik in het Dorpshuis moet zijn, terwijl Iebele bij het voormalige Visrestaurant staat. Hij komt hier vandaag al voor de 2e keer, dus….. open!!!! Oh, wat is het hier lekker warm! En een beker warme chocolademelk mét een flinke dot slagroom doet wonderen. Gezellig zitten we om de tafel met de uitbaatster van het nu in een nieuw jasje gestoken restaurant. Van haar hoor ik van de ziekte en andere sores van de uitbaatster van ‘t Zielhoes in Noordpolderzijl, zodat de ergernis, die ik voelde na het mislopen van een bezoekje daar, verdween als sneeuw voor de zon. Vol lof is ze over de Tocht om de Noord, die dit jaar Usquert aandeed. Van haar mag dat wel elk jaar, want oh, wat heeft ze het een prachtige dag gevonden! Denk dat heel veel horeca ondernemers blij zijn als de Tocht om de Noord door hun stad of dorp komt. Het is inderdaad altijd één groot feest dit 2-daagse Wandelfestival in Groningen.

Helemaal voldaan keren we weer huiswaarts. En wéér dezelfde mooie luchten van een ondergaande zon als de dag ervoor. Wat waren het weer twee prachtige dagen op het Pronkjewailpad. Ik ga het missen, dat is een ding dat zeker is! Maar…..gelukkig, volgend jaar kan ik de laatste etappes nog doen en….dan is er de nieuw ontwikkelde Zuidroute van het Pronkjewailpad!!!! Nu al zin in!

Rest mij de organisatie te bedanken voor al het werk, dat ze heeft verricht, waardoor wij van zó veel extra wandelplezier hebben kunnen genieten in het mooie Groningse land!

    1. Elly Koopman Bericht auteur

      Ja, gelukkig wel en dan hoop ik weer met ons groepje. Wat hebben we gezellige dagen met elkaar beleefd hè? Die vergeten we nooit meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code