Landelijke Najaarsbijeenkomst Nederlands Genootschap van Sint Jacob in Leeuwarden 10 november 2018.

 

Op de foto klikken om alle foto’s te bekijken.

 

Landelijke Najaarsbijeenkomst Nederlands Genootschap van Sint Jacob in Leeuwarden 10 november 2018.

Na maanden van voorbereiding en organiseren is het dan vandaag zo ver. Vanaf half 8 arriveren de standhouders, die op de al gereed staande tafels hun stand kunnen opbouwen. Alle vrijwilligers, die zich voor deze dag spontaan hebben aangemeld om te helpen, krijgen de laatste instructies. Een aantal begeeft zich met de Bourdons naar het station om de deelnemers te begeleiden naar de Grote of Jacobijnerkerk, de hoofdlocatie van deze dag. Ook de Waalse Kerk is gehuurd, waar enkele programma onderdelen zullen plaatsvinden.

De koffie is klaar. De beheerder van de kerk Rob Tichelaar is samen met zijn team er helemaal klaar voor. Wat hebben we bijzonder prettig met hem samengewerkt. Niets was te veel en we hebben dan ook veel aan zijn inbreng gehad.

Rond half 10 druppelen de deelnemers binnen en velen zijn onder de indruk van de prachtige kerk, die deze dag de thuisbasis is. Theo Jellema, de beroemde organist en vaste organist van de Jacobijnerkerk hebben we bereid gevonden om tijdens het binnenlopen van de gasten en in de lunchpauze voor ons het prachtige, grote Müller orgel te bespelen. Aan het eind van het ochtendrecital laat hij, de registers wijd geopend, het Friese Volkslied door de kerk “daveren”.

Dan is het tijd om de dag te gaan beginnen. Eerst een welkomstwoordje door mijn persoontje, maar dan geef ik graag het woord aan Lutz Jacobi, die de dag officieel zal openen. Ze houdt een inspirerende toespraak, zoals we dat van haar gewend zijn en wenst iedereen een mooie, leerzame, gezellige dag toe. Na haar te hebben bedankt, gaat iedereen zijns of haars weegs naar de onderdelen, waar ze zich voor hebben aangemeld.

De fietsers, die op weg gaan naar St.-Jacobiparochie, worden uitgezwaaid. Heel bijzonder is, dat Marten Visser, ondanks z’n ziekte, samen met z’n nichtje op de duofiets meedoet. Wàt een doorzetter is hij toch. Respect! Zij verwachten rond de klok van drie weer terug te zijn in de kerk.

Vast onderdeel is altijd de ledenvergadering en ik begeef me dan ook naar de Refter, waar het bestuur al achter de tafel heeft plaatsgenomen. Het is een plezierige vergadering. De agenda wordt in een redelijk vlot tempo afgewerkt, zodat iedereen zich op tijd naar het volgende blok kan begeven om daar een lezing of workshop bij te wonen.

Tegen lunchtijd verzamelt iedereen zich weer in de kerk, waar de lunchpakketten klaar staan, evenals de soep. Alles klaargemaakt door het team van de Jacobijnerkerk. De hele dag door is er gratis koffie/thee voor iedereen en alles loopt gesmeerd.

Hoewel er nogal wat regen werd voorspeld, valt dat heel erg mee. Het is overwegend droog, zodat de deelnemers aan de stadswandelingen het gelukkig goed treffen met het weer, evenals de fietsers, die prachtig op tijd weer binnen zijn om het slot van de dag mee te kunnen maken. Aan hun gezichten te zien, hebben ze genoten van de zo ongeveer 40 km. Ook Marten heeft het gelukkig goed kunnen doen.

Ondertussen maak ik nog een rondje om de kerk om wat foto’s te maken van de kerk en de directe omgeving. Bij binnenkomst hebben al verscheidene de koffieruimte opgezocht, waar de Friese troubadour Adri de Boer voor een leuke sfeer zorgt. Ook de standhouders komen binnenvallen om de dag af te sluiten met het gebruikelijke Café Saint Jacques. De voorzitter Peter Hesseling spreekt een woord van dank uit aan de regiocommissie en alle vrijwilligers voor het vele werk, dat zij hebben verzet om deze dag te organiseren en tot een succes te maken. En daar zijn jullie ruimschoots in geslaagd, aldus de voorzitter. Het blijft nog lang gezellig, maar dan is er tóch een tijd gekomen van afscheid nemen. We wensen iedereen een goed reis naar huis en spreken de wens uit, dat we elkaar “ergens” op de weg weer zullen ontmoeten.

 

    1. Elly Koopman Bericht auteur

      Nou, dat kan ik me heel goed voorstellen, want wat heb je het er enorm druk mee gehad en veel tijd in moeten steken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code