Demonstratie tegen Zandwinningsproject onder de kust van Oudemirdum 25 november 2018.

 

Op de foto klikken om het hele album te bekijken.

 

Demonstratie tegen zandwinningsproject onder de kust van Oudemirdum 25 november 2018.

Vanmiddag deelgenomen aan de demonstratie op het Mirnser Klif tegen de zandwinningsfabriek van Koninklijke Smals B.V., waarvoor Rijkswaterstaat, de Provincie Friesland en de gemeente de Fryske Marren groen licht hebben gegeven. Er zijn inmiddels al d.m.v. een petitie veel handtekeningen verzameld tegen dit onzalige plan. Woensdagavond a.s. besluit de gemeenteraad over dit project. Massaal zullen we naar het Gemeentehuis in Joure gaan in de vurige hoop, dat het weggestemd wordt.

Wat houdt dit zandwinningsproject in?
– een fabriekseiland 5 km. uit de kust van Oudemirdum ter grootte van 17 hectare ( 34 voetbalvelden), dag en nacht verlicht, 22 meter hoog.
– er wordt zand gewonnen in een gebied van 220 hectare (400 voetbalvelden) met putten van 60 meter diep., terwijl het er nu maar een paar meter diep is.
– geluidsoverlast van 37 decibel (zeggen de voorstanders)
Bij vliegveld Lelystad lag dit ook veel hoger dan werd
voorgespiegeld.
– Dag en nacht wordt er gewerkt, zandschepen varen af en aan, zodat het water continu in beweging is.
– vertroebeling van het water vanwege het schoonwassen
van het gewonnen zand.
Conclusie: het wordt hier nooit meer donker, het is hier nooit meer stil. Grote gevolgen voor de natuur, de vogels, de vissen en de dieren. En dat, terwijl het een uniek stuk natuur in Nederland betreft met de zeer oude kliffenkust. Bovendien is het een Natura-2000 gebied met een extreem hoge beschermingsfactor. De wet Natuurbeschermingsgebieden biedt, indien goed gefundeerd en na gedegen onderzoek, in sommige gevallen ruimte aan bepaalde projecten. Dit dreigt nu te gebeuren, omdat volgens de Provincie, de Gemeente en Rijkswaterstaat de kans op vernieling van deze unieke natuur klein wordt geacht. De gemeente ontvangt jaarlijks, gedurende 30 jaar een bedrag van €100.000, te weten €3 miljoen. Rijkswaterstaat €1,4 miljoen. En het spreekwoord zegt niet voor niets: “geld stinkt”.
Ik doe nogmaals een beroep op alle bezoekers van m’n website, die dit lezen op, om waar jullie ook wonen, de petitie te tekenen, want het gaat niet alleen ons Gaasterlanders aan, maar allen, die een stukje unieke natuur in Nederland willen behouden voor de generaties na ons. En
diegenen, die al getekend hebben: heel hartelijk bedankt!

 1. Janneke Brons-van Groningen

  Dit kan en mág niet gebeuren!
  De natuur zal hiervan een ongekende opdonder krijgen!
  Arme vogels……..

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Ja, het is gewoon té erg voor woorden. Dankjewel voor je reactie en hopelijk heb je de petitie getekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code