Dinsdag wandeltocht rondje Rottige Meente (Spanga) 3 december 2018.

 

Op de foto klikken om het hele album te zien.

 

Dinsdag wandeltocht rondje Rottige Meente (Spanga) 3 december 2018.

We treffen het vandaag wel weer enorm met het prachtige weer. De zon schijnt en er is praktisch geen wind. Mooier kun je het niet krijgen. Zeker niet als je door het natuurgebied de Rottige Meenthe gaat lopen.

Wim en Frouk zijn vandaag de organisatoren van de wandeldag en dat betekent voor mij een niet al te lange afstand rijden. Ook wel eens lekker. Rond half 10 wordt de parkeerplaats achter Café “De Veehandel” steeds voller. Het is een statig, oud pand, gemeentelijk monument, gebouwd in 1880 tussen Scherpenzeel en Spanga. De buitenkant kun je gerust als “haveloos” bestempelen. Barsten in de muren, rotte kozijnen en loslatend pleisterwerk. De eigenaresse erkent het onomwonden. Maar geld voor restauratie is er niet. “Dan moet ik eerst de Staatsloterij winnen”. Binnenkomen bij het café is een kwestie van doorduwen. Maar voor wie dat doet gaat bij binnenkomst een warme, bijzondere wereld open. 

Ik raakte dan ook op slag onder de indruk van alles wat hier is te zien aan antiek en curiosa. Gedurende vele jaren verzameld. Zus Huizinga, de eigenaresse (63 jaar) belandde in 1989 in de zaak van haar ouders. Ze gaf met haar geweldige kookkunst een enorme wending aan het horecabedrijf. Niet langer een prima plek voor een “neut”, maar een vaak geboekte locatie voor feesten en recepties. Helaas speelde de zorg voor haar zieke vader en de concurrentie van modernere bedrijven haar parten evenals de grote hoeveelheden regels, waarmee de horeca werd overstelpt. Echter “ze ziet het werk in een café nog steeds als een roeping: je luistert naar mensen, je past op ze”.

Tijdens het koffiedrinken scharrel ik met m’n camera door het grote café, waarbij ik werkelijk van alles tegenkom. Hoe langer je kijkt en rondloopt, hoe meer je ziet. Heel leuk! Dan wordt het zo langzamerhand tijd om op te stappen nadat Wim even heeft verteld waar de wandeling ons zal brengen. Het eerste stuk loopt langs de provinciale weg, waar we links van ons al het natuurreservaat de “Rottige Meente” zien liggen. De rietkragen worden prachtig gekleurd door de zon. Onze schaduwen lopen met ons mee op de rietkraag. Verderop is een firma van landschapsbeheer bezig het natuurreservaat weer in de oorspronkelijke staat te brengen, zodat er weer vervening plaatsvindt. De hoop is, dat t.z.t. de vuurvlinder hier weer terug zal keren.Via mooie paden bereiken we Scherpenzeel.

De glasheldere weerspiegelingen in het water van dit waterrijke gebied zijn vandaag echt fantastisch. Geen rimpeltje in het water te bekennen. Het geluid van kwakkende ganzen boven onze hoofden. En verder alleen stilte. Heerlijk. Ik geniet weer volop.

Na Scherpenzeel weer via mooie paden naar Munnekeburen. Mannen zijn bezig speeltoestellen op te bouwen voor de jeugd. Ze treffen er mooi weer bij. Van hier gaat het terug naar de kroeg, waar de soep al klaar staat. Altijd weer een gezellig moment zo met elkaar genieten van de lunch. Sommigen, waaronder ik ook, lopen niet meer met de middag lus mee. We nemen afscheid van elkaar en kijken uit naar de wandeling met kerstlunch over 14 dagen in Wijnjewoude. Is zo langzamerhand traditie geworden en daar kijken we allemaal weer naar uit. Altijd een geweldige sfeer, een heerlijke maaltijd, een warm wintergebeuren, waar Jannes en Tineke elk jaar weer veel energie in stoppen om het tot een feest te maken.

  1. Jan Paul van Dieren

    Ben je weer goed thuis gekomen? Bedankt voor de mooie foto’s en het bijbehorende verhaal.
    Hopelijk tot bij de Kerstlunch in Wynje woude.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code