Kerstwandeling Bakkeveen 26 december 2018.

 

Klik op de foto en je kunt alle foto’s bekijken.

 

Kerstwandeling Bakkeveen 26 december 2018.

Voor de 43ste keer maar liefst wordt deze altijd door veel wandelaars bezochte wandeltocht georganiseerd. Bewaar mooie herinneringen aan de keren, dat ik mee heb gelopen en ik besluit dan ook om dit jaar weer mee te doen. Iebele gaat mee, zoals vorige keren ook het geval was, en vermaakt zich die paar uurtjes wel, want het is in “Dúndelle” een komen en gaan van vertrekkende, maar ook al weer gefinishte wandelaars. Dus genoeg te zien en te beleven!

Het inschrijven kan vanaf 10 uur, maar al diverse wandelaars mochten al vóór die tijd, na zich te hebben ingeschreven, vertrekken. Dat geeft inderdaad meer spreiding. Toch staat er al een hele rij wachtenden voor me. Het gaat echter supersnel. Er zijn zelfs pinapparaten aangesloten, zodat de betaling nóg vlugger gaat. Goed geregeld dus!!!! Trouwens er mankeert sowieso niets aan de organisatie achter deze wandeltocht.

Als ik Iebele opzoek, duikt ineens Albert op, die ook (net als ik) dacht alleen aan de wandel te gaan. Groot is dus de verrassing om elkaar hier in de drukte, uitgerekend op dit tijdstip, te treffen. Na een kop koffie gaan we dan ook met z’n tweeën op pad, gezellig keuvelend over wat we in de afgelopen tijd hebben meegemaakt en beleefd. Zo gaat dat onder jarenlange (wandel)vrienden. De route is weer heel mooi (met dank aan de route-bedenkers). Ook de bepijling is zorgvuldig, duidelijk zichtbaar en “vernielzucht” vrij hoog in de bomen aangebracht, zodat verdwalen onmogelijk is. Met dank aan de vele vrijwilligers, die dit klusje hebben geklaard!!!!

Het is nevelig en dan ontstaat er zo’n niet te beschrijven, tikkeltje mysterieuze sfeer in de bossen. Ik houd daar heel erg van en geniet dan ook volop van de geuren en nog steeds prachtige kleuren van de beukenbladeren, de vergeelde grassoorten, de moeraspartij met weerspiegelingen in het water en niet te vergeten de paddenstoelen. Wat ook altijd weer heel leuk is aan deze Kerstwandeling is de grote deelname van gezinnen met jonge kinderen. Voor sommige is het haast een “heilig” moeten, zo bleek bij de start, andere kinderen dollen, draven en hebben het reuze naar de zin. Hopelijk vinden ze het zó leuk, dat ze later echte wandelliefhebbers worden!

Halverwege (wij lopen de 10 km.) is er voor alle afstanden een rust gecreëerd in een grote partytent op camping “De Wâldsang”. Zittend op strobalen genieten we van warme chocolademelk mét een flinke dot slagroom en een plak cake. En ook van de mogelijkheid om even te kunnen zitten, want het gaat vandaag zeer moeizaam moet ik zeggen. Heb enorme last van m’n heupen en bovenbenen en heb eigenlijk helemaal geen idee wat hiervan de oorzaak is.

Na de rust weer verder. De route gaat weer door het grote natuurgebied rond de “Slotpleats”. Op een bepaald moment passeren we de “Burmaniazuil”midden in het bos en komen aan de achterkant van de Slotpleats uit. Na er omheen te zijn gelopen, steken we de vaart over om weer in het bos te verdwijnen. Helaas gaat het lopen van mij slechter en slechter. De pijn neemt toe en er komt nog eens kramp in m’n beide onderbenen bij, die ondanks stilstaan of even ergens zitten maar niet over wil gaan. Ik heb zoiets nog niet in m’n wandelleven meegemaakt en begrijp er dan ook niets van. De laatste kilometers worden dan ook een regelrechte martelgang. Foto’s maak ik niet meer en ik heb maar één gedachte: hoe bereik ik de finish? Wát mooi, dat ik niet alleen aan de wandel was en Albert er helemaal geen probleem mee had om langzamer te lopen dan hij gewend is!!!

Op de zandvlakte, het Mandefjild, aangekomen, weet ik, dat we er bijna zijn en als de uitkijktoren in zicht komt, is de finish nabij. Wát een zaligheid!!! Buiten zitten veel wandelaars bij de vuurkorven op het terras. Ons wacht een lange rij van wandelaars, die zich afmelden en met een munt in de hand wachten op de kom snert. Daarnaast nog veel wandelaars, die zich inschrijven voor de wandeltocht, want dit kan tot maar liefst 2 uur!!!! Iebele heeft in het enorm volle restaurant een zitplaats gevonden. Ik zoek Albert en laat hem weten waar we neergestreken zijn. Ook Tine komt aanschuiven en we genieten van heerlijke snert. Allemaal wandelaars passeren ons op weg naar buiten, zoals o.a. Berend en Francis. Zo leuk om elkaar nog even hier op de valreep te zien en te spreken.

Na enige tijd stappen we op. Het was weer een bijzondere en mooie invulling van deze 2e Kerstdag. Het zeer slechte lopen maar snel vergeten en hopen, dat dit een eenmalige ervaring is geweest!!!! Maar…..de leuke herinnering aan deze dag blijft!!! Veel dank voor het vele werk van de organisatie en alle vrijwilligers, die dit tóch maar weer elk jaar voor ons wandelaars over hebben!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code