Najaarswandeling regio Friesland Genootschap van Sint Jacob 20 september 2014

 

 

Vandaag gaan we naar Kollum, waar Jitse van der Wal (Augsbuurt) en Jaap Baalbergen( Dokkum) de wandeldag voor ons hebben georganiseerd. Het is behoorlijk mistig, dus maar vroeg naar Kollum gereden, waar we elkaar zullen ontmoeten in “De Colle”. Al snel druppelen de deelnemers binnen. Sipke en Thea moeten nu wel van héél ver komen (Nieuwegein), omdat ze pas verhuisd zijn. Ook zij zijn toch mooi op tijd. Koffie met een heerlijk stuk koek. Jaap en Jitse vertellen nog iets over het verloop van de dag.

 

Jaap heeft voor ieder van ons een prachtige stempelkaart gemaakt, waar we onderweg (net als op de Camino) een stempel krijgen. Heel leuk! Zoals afgesproken met de koster arriveren we precies om half 11 bij de Maartenskerk in Kollum. Prachtige kerk met heel mooi interieur. We krijgen alle tijd om hier rond te kijken. Er is zó veel te zien. Het voert te ver om dat hier allemaal te beschrijven. In ieder geval begint de dag dus al heel mooi!
Maar er moet ook nog gelopen worden natuurlijk. Dus verlaten we de kerk, lopen door het oude gedeelte van Kollum over “De Wallen”, wat natuurlijk direct associaties oproept met die andere Wallen! Maar daar houdt het dan ook wel mee op. Het is hier rustig aan beide zijden van het grachtje. Twee van onze leden hebben hier gewoond en de huizen staan er nog. Op de pijp het voormalige Rechthuis. Even verder een bakker. Op de deurposten afbeeldingen zoals die te zien zijn op oude koekplanken. Een voormalig kerkje is nu een bar geworden. Van spiritueel naar spiritualiën!!! We lopen Kollum uit langs een hertenkamp, door het Wilhelminapark. Gaan de Stroobosser Trekvaart over. De route gaat verder via het Paradyske over mooie paden, waaronder het Poelepaad. Langs de kant een beschilderde piano, waarvan het grootste deel van de toetsen vastzit. Heel apart, wel leuk. Bij een plas, wat geen pingo is, maar uitgegraven, hebben we even rust. Het is hier erg mooi. Via het Boskloantje komen we in de buurtschap Hanenburch. Zou hier de rijke tak van de familie hebben gewoond vraagt Liana zich af. Ik zet haar maar even bij het bord op de foto. Nog even en we lopen Veenklooster in. Mooi, oud dorp met oude huizen.

 

De zwaan prominent in het wegdek en bij de kroeg. Langs It lytse Slot en de oude boswachterswoning komen we aan bij Fogelsangh State. In een bijgebouw, Galerie Noordvleugel genoemd, gaan we de lunch gebruiken. De tafel is feestelijk gedekt met prachtig Wedgwood servies. Dan lijkt het net of het eten nòg lekkerder smaakt vind ik. Langs de wanden in de kasten trouwens ook prachtige, oude serviezen, verzameld door de uitbaatster van deze theeschenkerij. De lunch is voortreffelijk en het is reuze gezellig met z’n allen aan de grote tafel.
Gezelligheid kent geen tijd zegt het spreekwoord, maar hoewel er ook nog een expositie is, die ook de moeite van het bekijken waard is, gaat de tijd wèl door en moeten we deze mooie plek verlaten. Na een stukje Keningswei slaan we de Fogelsanghloane in. Heel mooi pad met aan weerskanten weilanden, gescheiden door boomwallen. Het is hier echt prachtig en het weer werkt ook nog eens volop mee. Dan komen we uit bij Restaurant Lauwersland en lopen even later Kollum weer in. Nu met z’n allen in de auto’s naar de kleine buurtschap Augsbuurt, waar Jaap en Jitse en niet te vergeten de vrouw van Jitse en zijn dochter het piepkleine, oude kerkje omgetoverd hebben in een gezellig “restaurantje” , waar we onder het genot van hapjes en een drankje nagenieten van deze bijzonder mooie, gezellige “mini” Camino in de Wouden. Op de wand schitterende beelden van de Camino door Frankrijk en Spanje, die bij ieder van ons het verlangen oproepen om weer op pad te gaan……. Dit zal altijd zo blijven, we zijn nu eenmaal “besmet” met het Camino-virus en dat raken we nooit meer kwijt. Dan wacht Klaske en mij nog een verrassing. Jitse vraagt ons naar voren te komen. Hij wil Klaske en mij graag bedanken voor al die jaren, dat wij aktief zijn geweest inonze regio. We krijgen beide een door Jitse zelf gemaakte houten schelp omgehangen. Ook het stempel op de achterkant is door Jitse gemaakt.

 

Dit gebaar van Jitse en de woorden die hij daarbij heeft gesproken ontroeren me heel erg. Dan is het mijn beurt om Jitse en Jaap te bedanken voor deze schitterende dag, de fantastische organisatie, waar zó veel liefde en vriendschap in verborgen lag. Als dank voor deze dag een kleine attentie van de regio. Het was in één woord: SUPER!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code