Domelapad (6) Oosterwolde-Haulerwijk 10 januari 2019.

 

Klik op de foto om het album te bekijken.

 

Domelapad (6) Oosterwolde-Haulerwijk 10 januari 2019.

We gaan weer een stukje Domelapad lopen en starten vandaag in Oosterwolde, waar we eerst bij Jelle en Liana aan de koffie gaan. Fijn om elkaar weer te kunnen begroeten in het nieuwe jaar! Helaas is ons groepje niet compleet en gaan we met z’n zessen op pad. De auto’s blijven hier, want we gaan met de bus weer terug.

Gelukkig is het weer beter dan afgelopen dinsdag. Geen storm, geen regen, wél weer een grauwe, grijze dag. We lopen een stukje door Oosterwolde en komen al vrij snel buiten het dorp. Meteen al een stukje bos, wat altijd prettig loopt. Dan langs een groot complex met volkstuinen. Daar is hier dus kennelijk veel animo voor. Nog een klein eindje verder komen we bij het “liefdesbruggetje” over het Grootdiep. Verliefde stelletjes hebben hier slotjes opgehangen. Of dat de duurzaamheid van de relatie zal bevorderen is nog maar de vraag…….

Even later wordt onze aandacht getrokken door grote aantallen witte kippen in een weiland. Dat is nog maar het begin, want even verder krijgen we de grote kippenboerderij in zicht en daar lopen duizenden kippen lekker buiten rond te scharrelen. Bij een langs de weg staande kiosk zijn dan ook scharreleieren te koop en ik neem een doosje mee in de rugzak. Wordt de rest van de dag de rugzak dus voorzichtig “behandelen”, want je moet er toch niet aan denken, dat je rugzak vol komt te zitten met eierstruif!!! Binnen in grote schuren blijken ook nog eens duizenden slachtkippen te bivakkeren! Ongelooflijk, wát een groot bedrijf.

Via een mooi weggetje met aan weerskanten beukenbomen, later gevolgd door een fietspad bereiken we het bruggetje over het riviertje de Tjonger. Bij een daar geplaatst kunstwerk van Hein Mader is een bank, waar we even wat gaan eten en drinken. Na deze lunch vervolgen we de route en arriveren al snel daarna in Haule. Het dorp laten we voor wat het is, want we gaan richting Haulerwijk en komen dan eerst door het prachtige Blauwe Bos. Aan de stapels boomstammen te zien, is hier enorm veel gekapt.

Liana weet te vertellen, dat in dit bos een echtpaar begraven ligt. Onze route voert er langs en we nemen even een kijkje. De familie Kok was eigenaar van de grond en wilde persé hier worden begraven. Bij de verkoop van de grond is dan ook bedongen, dat dit zou gebeuren. Een heus toegangshek met daarbij het bord met de namen geeft de plaats aan. De verderop gelegen, met stenen bedekte grafheuvel, is het graf van het echtpaar. Tussen alle stenen bovenop een klein blauw steentje met 2 roosjes erop. Op een in de buurt staande boom prijkt een engeltje.  Heel bijzonder.

Omdat er zo veel is gekapt en met groot materieel hier is rondgereden om de boomstammen te verslepen, is het pad niet altijd even begaanbaar meer. Het wordt een soort survivaltocht met aan het eind nog een diepe sloot. We bereiken alle zes zonder kleerscheuren een vlakke zandweg, waar we even kunnen bijkomen van de inspanningen. Niet veel later passeren we een hek met een opmerkelijk bordje. Achter het hek een mooie hond, een Dobermann Pinscher, die heel rustig is, maar ons wél goed in de gaten houdt. Niets om bang voor te zijn dus. Maar wat staat op het bordje? “Ik bijt niet, ik amputeer!” Zo, dat is niet niks. Maar goed, dat ie achter het hek rondloopt.

Zo bereiken we even later Haulerwijk. Albert en ik lopen achteraan en ontdekken als eerste een kapsalon met ernaast een sigarenwinkeltje. Eens even zien of ze hier ook een stempel hebben. En ja hoor, dat is er. De anderen weten van niets. We maken nog even een praatje. Blijkt, dat de eigenaresse nauw betrokken is bij de Billie Turftocht. Ze zal dan onherkenbaar zijn in haar kostuum. We krijgen een flyer van de tocht mee, die gehouden wordt op 15 juni 2019. Start zoals altijd in Zevenhuizen. We voegen ons bij de anderen, die later ook nog even een stempel gaan halen. Eerst gaan we het Snackpoint met de bijzondere naam “Dolly Dimple” met een bezoekje vereren. Warme chocolademelk (deze keer zonder slagroom), koffie en voor sommigen een ongezonde snack! Plezier hebben we weer, trouwens dat was de hele dag al wel het geval. We kunnen zo mooi de wachttijd voor de bus overbruggen.

Dan is het op een bepaald moment tijd om op te stappen. De bus naar Drachten vertrekt als eerste met Ate als passagier. Na hem te hebben uitgezwaaid, komt al snel erna de bus, die ons terugbrengt naar Oosterwolde. We gaan echter nog niet meteen naar onze auto’s, maar doen eerst de kringloopwinkel aan. Albert zoekt muziekinstrumenten, die dan kunnen worden gebruikt in het buurthuis in Veendam tijdens de playbackshow. En laten er nou instrumenten te koop zijn!!! Liana en Tine kunnen zó samen gaan optreden als de “Zingende Zusjes”. Albert hebben we tijdelijk even omgedoopt tot “Alvis” met z’n gitaar. Echt lachen! En dus wat later dan gedacht, arriveren we weer bij het huis van Jelle en Liana. Nog even een sanitaire stop en dan de auto in. Op naar huis na weer een leuke, gezellige dag “buitenspelen”. Volgende week weer verder op dit mooie pad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code