Dinsdag wandeltocht rondje Franeker 23 september 2014.

 

 

Dinsdag wandeltocht rondje Franeker 23 september 2014.

Vandaag hebben Anne en Tineke voor ons een route uitgezet rond de mooie stad Franeker. We komen rond half 10 bij elkaar in Hotel Restaurant “De Doelen”. Het is inmiddels traditie geworden, dat Anne en Tineke ons bij de eerste tocht van een nieuw seizoen tracteren op oranjekoek bij de koffie! Een lekkere start dus! Om 10 uur gaan we op weg. Al vrij snel zijn we de stad uit en lopen naar Schalsum. De zon breekt door en al gauw kunnen vesten en truien uit. In Schalsum worden we verwelkomd door Hendrik Gjaltema, bijgenaamd “de burgemeester van Schalsum”. Hij is 81 jaar en heeft in een ver verleden (1950) de Freulepartij in Wommels gewonnnen. Een heel goede kaatser dus, waar we even mee praten. Dan verder.

 

Passeren een bivak van een zwerver en lopen klein stukje langs de Schalsumervaart naar Boer met z’n prachtige gerestaureerde Mariakerk. Doen een rondje om de kerk en bekijken de grafsteen van een mevrouw, die daar ligt begraven met haar 6 katten. Zo heeft zij dat gewild. Heel bijzonder! Dan is het niet ver meer naar Dongjum, waar we de recent gerestaureerde Donatuskerk kunnen bezichtigen met het prachtige praalgraf van Sicco Goslinga. De heer Dondorp vertelt over de restauratie en wat daar allemaal wel niet bij komt kijken. Heel interessant, maar de tijd vliegt, dus weer verder, terug naar Franeker. Nu een mooi stukje door de stad met het prachtige stadhuis. In de etalage van boekhandel Wever zie ik tot m’n grote verrassing een gedeelte van de expositie van deze zomer in St.Jacobiparochie over pelgrimeren terug.

 

Dan naar De Doelen, waar de soep voor ons klaarstaat, twee soorten zelfs! Na dit gezellige intermezzo gaan we weer op stap voor het 2e rondje. Laten Franeker al snel achter ons liggen, gaan de tunnel onder de autosnelweg door naar Getswerdersyl. Heel vroeger een vrij groot sluizencomplex, nu een monument. Hier gaan we de Slachtedyk op, waar velen van ons mooie herinneringen aan bewaren. In de verte is de imposante brug, De Slachtetille al te zien. Over een grasdijk bereiken we de brug met z’n steile helling! Bovenop fantastisch uitzicht over het weidse landschap. Nog een stuk grasdijk volgt en dan verder over een asfaltpad, waar een bordje aangeeft dat dit de fietsroute van de Slachtedyk is. In de verte Kiesterzijl en voor ons doemt Franeker al weer op. We komen de stad binnen, passeren de “heilige” grond waar jaarlijks de P.C. plaatsvindt met op de achtergrond het heel oude café De Bogt Fen Guné, het oudste studentencafé van Nederland. Over de Voorstreek met z’n fraaie, oude panden terug voor de nazit bij De Doelen.

 

Omdat de Martinikerk geopend is vanwege een kunstexpositie, werpen we nog even een blik in de kerk en gaan dan weer op huis aan. Het is inmiddels al half 5 geworden. Het was vandaag een heel afwisselende wandeltocht. We bedanken Anne en Tineke dan ook heel hartelijk voor hun inzet, waardoor wij zó’n mooie dag hebben beleefd!

..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code