36e Winterwandeltocht in Beetsterzwaag (w.s.v. De Trochsetters) 19 januari 2019.

 

Klik op de foto om het album te bekijken.

 

36e Winterwandeltocht Beetsterzwaag (w.s.v. De Tochsetters) 19 januari 2019.

Na lange tijd laat de zon zich weer zien en dat stemt iedereen vrolijk! En als er dan ook nog eens een tocht redelijk in de buurt is, komen daar veel wandelaars op af. Zeker gezien het feit, dat er ook kortere afstanden kunnen worden gelopen.

Op naar Beetsterzwaag dus. Onderweg al de eerste stops gemaakt, want de lucht is zó mooi! Altijd als je bij St.Nicolaasga de oprit naar de snelweg op gaat, ligt daar het grote Tjeukemeer, steeds met wisselende vergezichten wat betreft het weer. Ook nu is het weer een prachtig gezicht en ik kan het dan ook niet laten om in de bocht m’n auto “veilig” half in de berm te zetten om een foto te maken. Mag wel niet, maar………

Dan in één ruk door naar Beetsterzwaag, waar het op de parkeerterreinen bij het Trefpunt, waar de start is, al bomvol staat met auto’s. Altijd mooi, dat de Trochsetters voor deze leuke locatie kiezen, want waar berg je in vredesnaam zó veel auto’s? Ik vind nog een plekje “ergens” en loop naar de start. Ook binnen een drukte van belang. Dat belooft een record aantal deelnemers te worden! Inschrijven en veel bekende wandelaars zien, hoewel diegenen, die de langste afstand lopen al op pad zijn. Ik heb met Hilly afgesproken en Ate, die ‘s middags nog andere verplichtingen heeft, loopt met ons de 10 km. Ons groepje wordt echter nog aangevuld met Elly en Louise, die de 15 km. lopen, maar het eerste stuk is hetzelfde. Helemaal leuk dus.

Het weer is schitterend, kan gewoon niet mooier. Zon, geen wind en de vorst van de afgelopen nacht zorgt voor prachtige plaatjes in de bossen, maar ook de weilanden hebben een wit laagje gekregen, evenals de bermen. Het is dus volop genieten van al het moois dat de natuur op deze winterse dag te bieden heeft. Na een omzwerving door bossen en weilanden, bereiken we het prachtige kerkje van Olterterp. We zijn dan dichtbij Hotel Het Witte Huis. Hoewel de 10 km. geen rust heeft, besluiten we even af te slaan om een kopje koffie te drinken. De grote feestzaal is ingericht voor de wandelaars. Er is koffie/thee, soep, enz. Het is er bomvol, maar we vinden nog een plekje om te zitten en te genieten van de koffie. Voor de toiletten ook een rij van “hier tot Tokio” dat je bijna denkt: ik zoek straks wel een plekje in het bos. Tóch maar geduldig gewacht, want de kou op je blote billen is ook niet alles! Dan weer op pad. De laatste kilometers en ook die zijn weer prachtig. Over het landgoed Lauswolt met de aangelegde grote golfbaan achter Hotel Landgoed Lauswolt. De omgeving van Beetsterzwaag is werkelijk prachtig. Mensen buiten Friesland denken vaak, dat het hier alleen maar kaal, vlak en winderig is. Maar Friesland heeft zó veel verschillende landschappen, dat bovenstaande karakterisering Friesland ernstig tekort doet.

We komen weer in de buurt van het grote complex van Talant en bereiken de startlocatie na een heerlijke wandeling. Bij het afmelden blijkt, dat m’n vermoeden uitgekomen is: maar liefst 950 deelnemers!!! Onvoorstelbaar! Een mooie opsteker voor deze wandelvereniging. De dames achter de inschrijftafel nemen veel bedankjes en lovende woorden over de route in ontvangst. En terecht. We zitten nog even na met een drankje, ontmoeten nog wandelaars, die de 25 km. hebben gelopen en nemen op een bepaald moment afscheid van elkaar. En dan, nog nagenietend van de mooie dag, op weg naar huis. Rest mij nog de organisatie en alle vrijwilligers te bedanken voor hun inzet, waardoor wij weer zo’n mooie wandeling hebben kunnen maken. Het was weer super!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code