Domelapad (9) Roden-Roderwolde 14 februari 2019.

 

Klik op de foto om het hele album te bekijken.

 

 

 

Domelapad (9) Roden-Roderwolde 14 februari 2019.

Vandaag weer donderdag, dus Domelapad. Vorige week moest ik helaas vanwege erge rugpijn verstek laten gaan, maar vandaag ga ik er weer voor. Het belooft heel mooi weer te worden, dus dat wordt weer genieten!

Voor achten vertrek ik uit Balk en pik Ate op in Drachten en gezellig babbelend bereiken we keurig op tijd in Roderwolde. Peter, Liana en Albert laten de auto’s hier staan en ik rijd met het clubje van vijf naar Roden, waar we gaan starten met de etappe.

Nu is het zo, dat je na zo’n uur rijden wel eerst even trek hebt in een bakje koffie. De meeste horeca gelegenheden zijn nog gesloten, maar…..we hebben geluk. Hotel/Restaurant Het Wapen van Drenthe is al open. Komt natuurlijk ook omdat er hotelgasten zijn voor wie het ontbijtbuffet al klaar staat. We worden hartelijk ontvangen en de koffie smaakt heerlijk! Mevrouw maakt nog even een foto van ons groepje en dan gaan we op pad.

Roden uit en de natuur in. En die is hier prachtig. De zon schijnt, het is nog een beetje fris, maar met het verstrijken van de tijd wordt het steeds warmer. We komen dan ook tot de conclusie, dat we eigenlijk wat te veel kleren aan hebben! De route voert langs een in de ijstijd ontstane “pingo” een waterplas, die zowaar de naam “Vagevuur” heeft gekregen.Moet je toch even niet aan denken, dat je dáár terechtkomt! Een breed vlonderpad volgt deze pingo. Nou is zo’n pad niet direct Peter z’n ding om het maar zacht uit te drukken. Het krijgt dan ook al meteen de titel “Peterpad”. Maar, het is breed en levert gelukkig geen problemen op. Even later komen we weer bij een diep liggende vijver met schitterende kleuren op de bodem. Je kunt er onderlangs of bovenlangs lopen. Echt héél mooi.

Dan bereiken we Nietap/Leek. De beide plaatsen liggen tegen elkaar aan. Er is markt  met veel kramen. We zoeken echter de viswinkel. Heeft Liana goede herinneringen aan, dus vandaar. Bovendien hebben we wel trek in een hapje vis. Zo stappen we Joke’s Visdomein binnen, waardoor de winkel meteen vol is. We gaan aan de kibbeling, die heerlijk van smaak is. Zo gesterkt gaan we weer verder. Over het terrein van de prachtige Borg Nienoord. Het rijtuigenmuseum is nog gesloten, evenals het iets verder gelegen Familiepark. We kunnen wél over het terrein het smalspoor volgen van een treintje, dat een van de attracties is van dit park.

Dan verlaten we Leek en lopen weer door het buitengebied. Nu geen bos, maar we lopen door het prachtige gebied “De Onlanden” onder de rook van Groningen. Schitterend. De ganzen blijven rustig zitten terwijl we erlangs lopen. Verderop vliegt een grote zwerm ganzen de lucht in. Het is een en al geluid van de overvliegende vogels. Bij een picknicktafel strijken we neer. Drinken en eten wat en rusten even uit heerlijk in het zonnetje.

We vervolgen de route naar Roderwolde. Zien van verre al de molen “Woldzicht” en het witte kerkje, de Jacobuskerk. De auto’s staan nog keurig op de parkeerplaats. Peter en Albert rijden rechtstreeks naar huis, Liana brengt Ate en mij naar de auto in Roden. Goed geregeld dus. Na Ate weer in Drachten te hebben gedropt, rijd ik terug naar Balk. Wat was het weer een prachtige dag met veel gezelligheid en plezier onder elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code