Dinsdag wandeltocht rondje Buitenpost 19 februari 2019.

 

Klik op de foto om het hele album te bekijken.

 

Dinsdag wandeltocht rondje Buitenpost 19 februari 2019.

Vandaag gaan we naar Buitenpost. Annie en neef Koos en Froukje hebben de dag voorbereid. We gaan naar “Haersmahiem”, een verzorgingshuis. Dit is onze uitvalsbasis, waar we zoals gewoonlijk de dag starten met koffie en heerlijke cake. De groep is groot, maar liefst 25 wandelaars. We zitten dan ook met z’n allen aan een lange tafel in de grote ontvangstzaal van het huis. Gezellig om elkaar weer te zien en zoals altijd weer veel stof tot praten.

Om 10 uur gaan we op pad. Een flauw zonnetje doet z’n best, maar nog maar even onderweg begint het te druppelen. En ……daar hadden we nou toch hélemaal niet op gerekend! Wat wen je dan toch snel aan het prachtige weer van de afgelopen dagen en meen je maar, dat dat zo blijft. Niet dus. Gelukkig wordt het later droog en dat blijft gelukkig ook een flinke poos zo. Buitenpost ligt in een mooi gebied in de gemeente Achtkarspelen. Een vrij groot, uitgestrekt dorp met een spoorverbinding naar Leeuwarden en Groningen. Altijd een aantrekkelijk gegeven.

Nog maar nét buiten het dorp belanden we zowaar in “Egypte” zonder er een verre vliegreis voor te hoeven maken, ha, ha. In Friesland kom je wel vaker namen uit het buitenland tegen, zoals: Moskou, St. Petersburg en zo zijn er nog wel een aantal. Vaak hebben ze een historische achtergrond.

“Egypte, west van Buitenpost, is lang een besloten gemeenschapje geweest. Pas in 1952 werd door de gemeente Achtkarspelen 34.000 gulden geïnvesteerd in de aanleg van een nieuw aan te leggen weg van Buitenpost naar Zandbulten, waarmee een echte ontsluiting bereikt werd. Dit gebeurde overigens met moeite en pas in 1954, want lang bleven sommige landeigenaars dwarsliggen en was onteigening noodzakelijk.
De herkomst van de bijzondere naam is onduidelijk. Er wordt gesuggereerd dat het teruggaat naar het begin van de negentiende eeuw. De Franse bezetter zette een burgerlijk administratiesysteem op, en daartoe moest iedere inwoner in Nederland zich in laten schrijven op het gemeentehuis. Als er iemand van het volk uit de naamloze streek achter in de westelijke Miedlanden van Buitenpost zich meldde om zich te laten registeren in de burgerlijke stand, schreef een olijke ambtenaar als woonplaats op: Egypte. En zo kwam de streek volgens de (eigen) overlevering aan de exotische naam. Een andere, en niet minder geloofwaardige, is het gegeven dat is in Nederland veel straatnamen zo genoemd zijn. Vaak grijpt het dan terug op benamingen van afgelegen percelen land wellicht in combinatie met een verwijzing naar kampementen van zigeuners (‘egyptenaren’) die er dikwijls verbleven.
Het viaduct is van 1975 (kosten: een miljoen gulden) en is onderdeel van de rondweg-west om ons dorp. De in de fraaie natuur aanwezige dobben (in de ijstijden ontstane natuurlijke plassen die vaak gebruikt werden als drinkplaatsen voor vee) staan op de Rijksmonumentenlijst”

Onderweg komen we langs zo’n hierboven genoemde dobbe, soms ook wel “Pingo” genoemd. Niet veel later lopen we het prachtige, oude dorp Veenklooster in. Fraaie, oude panden in de dorpsstraat, een grote Brink met statige, oude bomen met daar tegenover een schitterende State “It Lytse Slot”. De familie, die hier jarenlang heeft gewoond, had een onvoorstelbaar grote verzameling van alles wat ons Vorstenhuis betreft. Je kon het zo gek niet bedenken of het stond er. Heel bijzonder. Ik geloof niet, dat deze verzameling er nu nog is, want de bewoners hebben het pand verlaten.

Even verderop weer zo’n schitterend gebouw: “Fogelsangh State”, een particulier buitenhuis, in de zomermaanden geopend. Er is een theeschenkerij, een galerie en museum in gevestigd. Ook hier vertelt Koos weer het een en ander, waarna we onze wandeling weer vervolgen richting Buitenpost. Niet veel later arriveren we weer bij Haersmahiem, waar de soep en de broodjes al klaar staan op de gedekte tafel. Gezellig zo met elkaar eten en napraten over van alles en nog wat. Het was weer een mooie route vandaag met dank aan Annie, Froukje en Koos. De middaglus loop ik niet mee. Samen met Roelie keer ik huiswaarts.

Als ik het huis binnenstap komen lekkere geuren uit de keuken me tegemoet. In de oven staat een cake, die Iebele tijdens mijn afwezigheid heeft gebakken! Surprise dus en een leuke thuiskomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code