Domelapad (10) Roderwolde-Paterswolde 21 februari 2019.

 

Klik op de foto om het hele album te bekijken.

 

Domelapad (10) Roderwolde-Paterswolde 21 februari 2019.

Vandaag weer met een klein groepje op stap. Leuke verrassing is, dat Yosha (kleindochter van Albert) met ons mee gaat lopen. Ben ik dus niet de enige vrouw vandaag! Na Ate weer opgepikt te hebben, arriveren we min of meer tegelijk met de anderen bij de sporthal/fitnesscentrum in Paterswolde. De kantine bij de sporthal is open en genieten we eerst van een kopje koffie.

We laten 2 auto’s achter en rijden met 1 auto naar de start in Roderwolde, waar we de vorige keer zijn geëindigd. Al snel verlaten we het dorp en komen dan vrijwel meteen in het grote natuurgebied “De Onlanden”. In het begin enige twijfel over de route. Slaan een fietspad in, maar blijkt niet de juiste weg te zijn. Dus terug (niet zo ver gelukkig!) en dan op de juiste route.

De Onlanden is een schitterend gebied, pál onder de rook van de stad Groningen. Zeer waterrijk en dus aantrekkelijk voor veel vogelsoorten. We horen de ganzen, de eenden. Zien in de verte op een paaltje een roofvogel en even later hoog in een boom een aalscholver. Heel jammer, dat het vandaag weer zo’n grauwe, grijze dag is. Geen zon te bekennen en dat maakt het landschap behoorlijk somber. Wij zijn dat gelukkig niet. We hebben veel plezier met elkaar en Yosha weet zich goed te handhaven tussen “de oudjes”.

Via het wegdorp Peizermade, gelegen in de provincie Drenthe,  bereiken we de Groningerweg.

“De naam betekent made ‘hooiland’ bij Peize.(3) Dit achtervoegsel komt op diverse plaatsen in Nederland voor en vinden we ook terug in het nabijgelegen Matsloot. De omliggende polder heet de Peizer- en Eeldermaden. – Vanuit Peizermade loopt, ter hoogte van de bushalte, gemarkeerd met betonnen palen aan weerszijden met opschrift Stadspark (zie foto), een fiets- en wandelpad naar het Stadspark in Groningen, een soort oprijlaan naar het Stadspark Groningen”.

Via dit parkgedeelte komen we in de Peizer- en Eeldermaden. Een brede zandweg met rechts het waterrijke gebied en aan onze linkerhand de nieuwbouw met kapitale villa’s, die een prachtig uitzicht hebben op dit gebied. Het is hier genieten van het bijzondere landschap. Niet veel later komen we bij een grote boerderij : “Kijkboerderij ‘t Hoogeveld”. Veel egaal rode koeien op stal, die rustig hooi staan te eten. Op het terrein een grote schuur van Natuurmonumenten met daarnaast “De Onlanderij” een winkeltje met restaurant. Het is open en dus strijken we hier neer en genieten van een beker warme chocolademelk met slagroom.

De laatste kilometers naar Paterswolde. We kunnen het zandpad vervolgen, maar we kiezen voor het aan de andere kant van het Peizerdiep gelegen fietspad. Loopt tóch wat makkelijker. Bovendien begint het behoorlijk te regenen en het waait stevig, dus dan is dit een betere optie. Het laatste stuk is niet meer zo kaal. Weilanden, omzoomd door bomen.  Passeren een weiland met twee bijzondere schapenrassen: het Schoonebeker ras en het Drentse heideschaap. Beide heel mooi. Terwijl ik met een klein doosje snoepjes rammel, komen ze allemaal naar ons toegelopen. Wel een beetje flauw van mij natuurlijk, want ze denken, dat ik brokjes heb. Yosha en ik genieten er beide van, dat ze nu zo mooi dichtbij ons staan en haast met smekende oogjes kijken of ze ook wat krijgen. Dat is dan wel weer een beetje sneu.

Niet veel later zijn we terug bij de sporthal. Peter gaat direct naar huis. Ate en ik stappen bij Albert en Yosha in de auto en we worden zo teruggebracht naar Roderwolde, waar mijn auto staat. De gezellige wandeldag zit er weer op. We nemen afscheid van elkaar en speciaal van Yosha natuurlijk, die volgende week weer naar school moet. Ate en ik vertrekken naar Drachten, waar Ate de fiets heeft staan. En dan naar Balk. Mooi op tijd ben ik weer thuis.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code