3e Struuntocht “Doelgericht Wandelen” Nijeberkoop 2 maart 2019.

 

Klik op de foto om alle foto’s te zien.

 

 

3e Struuntocht “Doelgericht Wandelen” Nijeberkoop 2 maart 2019.

Vandaag naar Nijeberkoop, waar de organisatie “Doelgericht Wandelen” de 3e tocht heeft georganiseerd. Goeie planning, want er valt verder hier in het noorden geen tocht te wandelen. En dat zullen ze vast wel hebben gemerkt wat het aantal deelnemers betreft.

De start is in Café Restaurant Boszicht, gelegen aan de doorgaande weg naar Oosterwolde. Een prima plek met veel parkeerruimte. Binnen is het enorm druk met zich aanmeldende wandelaars. Liana en Desiree zitten er al, Jelle is al op pad gegaan. Veel bekende wandelaars ook. Leuk!

Het is weer eens een sombere dag, hoewel gelukkig droog! Aan het begin een oude klinkerweg. Even later steken we de Oosterwoldseweg over en komen in het prachtige natuurgebied het “Diaconieveen”. Een schitterend gebied met poelen, bosjes en houtwallen. Helaas heb ik geen leeuw horen “brullen” in het in de buurt gelegen roofdierenopvangcentrum “Felida”. Via de Alberdalaan komen we bij de sluis in de rivier de Tjonger met de sluiswachterswoning. Een lang stuk op het fietspad langs de Tjonger volgt. Een lange sliert wandelaars, genietend van de rust van dit gebied. Heel in de verte doemt iets op wat op een pijl lijkt. Dichterbij komend, is me nog niet duidelijk wat het voorstelt. De naam van de kunstenaar is René de Boer, die veel grote objecten in cortenstaal heeft gemaakt. Hij woont en werkt in Usquert, Groningen. Maar eens even gespeurd op internet en iets gevonden over dit kunstwerk. Het kunstwerk staat bij de brug over de Tjonger.

“Het kunstwerk is geplaatst in het kader van het landelijke  project “Reis door de tijd” van Staatsbosbeheer. Doelstelling van het in 2001 gestarte project is het zichtbaar maken van verborgen verhalen van de natuurgebieden die Staatsbosbeheer onder haar hoede heeft. Aan het riviertje De Tjonger blijken al duizenden jaren voor onze jaartelling mensen te hebben geleefd. Het kunstwerk refereert daaraan”.

Bij de brug worden we verrast door een duo met een klein draaiorgeltje en een stok met trommel en bellen ( alles afgezocht op internet hoe dit heet, maar niet gevonden. Heb het ooit geweten, dus als iemand het weet: laat het me weten!)

Inmiddels heeft Gretha de Vries van Doelgericht Wandelen me verteld hóe zo’n stok heet. Het is een “kuttepiel”. Een kuttepiel is een percussie-instrument. Het instrument bestaat uit een stok waar een paar balkjes aan vastgespijkerd zijn, in de vorm van een soort kruis. Op dit kruis zijn bierdoppen vastgespijkerd en in het midden is een blik bevestigd, waarop getikt kan worden. Met de stok wordt op de grond gestampt en gaan de bellen, blikken enz. lawaai maken. Op Google vond ik deze foto van een aantal van bovengenoemd instrument.

Heel gezellig! We lopen de weg Prikkedam geheten op en komen niet veel later op het grote complex, het circuit voor motorcrossers “Prikkedaem”, waar de rust is in de kantine. Gratis consumptie en lange rijen voor koffie en toilet. Gelukkig vinden we nog een zitplaats en genieten hier een poosje van de rust.

Dan weer op pad voor de laatste kilometers. We komen door de buurtschap Twijtel. Rond Nijeberkoop liggen ook nog de buurtschappen Frankrijk en Egypte. Je kunt hier dus een wandeling maken tussen deze beide “landen” van 6,5 km. Grappig!  Het dorp Nijeberkoop heeft geen dorpskern, er is alleen sprake van lintbebouwingen (in het dorp en in de buurtschappen), die kennelijk zodanig dun bebouwd zijn dat de gemeente het geen ‘bebouwde kom’ vindt. Het dorp heeft daarom witte plaatsnaamborden in plaats van de voor de meeste dorpen gebruikelijke blauwe.

Dan volgt nog een mooi bospad, overgaand in een bredere grasdijk, wat vroeger de Dorpsstraat van Nijeberkoop was. Even later komen we weer op de Bovenweg en hebben de finish bereikt. We melden ons af en zitten nog een tijdje na in de gezellige kroeg. Intussen is zowaar de zon doorgebroken en zo rijd ik in het zonnetje terug naar Balk. Wat was het weer een mooie dag vandaag met een prachtige route.

 

 

 1. Gretha d Vries

  Dag Ellie,

  Ben i k nog een keer, wat een prachtige foto’s, KLASSE!!
  Mag ik ze ook gebruiken voor mijn fb etc. Ook de organisatie wil heel graag fotos van de wandelaars bij de Prikkedam.

  Mag ik jouw album ook delen op fb?

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Natuurlijk mag je alles gebruiken: verslag en foto’s want ik heb alles openbaar. Dus je gaat je gang maar. Leuk je reactie! Dankjewel. En ja, dat woord. Geloof, dat ik dat maar niet ga noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code