Dinsdag wandeltocht Groene Ster Leeuwarden 5 maart 2019.

 

Klik op de foto om het hele album te zien.

 

Dinsdag wandeltocht Groene Ster Leeuwarden 5 maart 2019.

Hoeveel geluk kun je hebben als je een wandeldag hebt tussen dagen met alsmaar regen? Zondag, maandag en ook vandaag weer is het raak. De ene bui na de andere. En gisteren??? Schitterend wandelweer, zon en droog! Wél een stevige wind, maar dat zijn we hier in het noorden wel gewend!

Vandaag hebben Griet en Femke de wandeldag voorbereid. Deze keer is onze uitvalsbasis Wijkgebouw “Camminghastins” in de wijk Camminghaburen. Deze wijk ligt aan de noordoostkant van Leeuwarden. Je bent dan ook in een mum van tijd de stad uit. Maar….zoals altijd eerst aan de koffie. Er is voor ons een gedeelte van de grote zaal gereserveerd. We krijgen gezelschap van een “bende gele hesjes”. Niet DE gele hesjes, maar een groep mannen, die bij de Gemeente werkzaam zijn. Zij genieten van een koffiepauze net als wij. Koffie met cake en we kunnen er weer tegenaan.

Rond 10 uur gaan we op pad. Een klein stukje door de waterrijke wijk met mooie huizen. Niet veel later lopen we Leeuwarden uit en gaan het natuurgebied “De Groene Ster” in. Toch wel heel mooi voor de Leeuwarders, dat ze zo’n prachtig gebied vlak naast de deur hebben. Er wordt       ‘s zomers dan ook volop gerecreëerd. Ook vinden in dit gebied met enige regelmaat grote festivals plaats, waar nogal eens flinke kritiek van omwonenden op volgt. We lopen langs een schaapskudde, die heerlijk ligt te luieren in de zon. Bij terugkomst treffen we het, dat de kudde met herder en hond zich verplaatst naar een verderop gelegen gedeelte om de boel daar kaal te houden.

Het is genieten vandaag. De zon overstraalt alles, er zijn prachtige wolkenluchten en het gebied is erg afwisselend. We passeren Camping “De Kleine Wielen” en komen even later bij de ingang van “Aqua Zoo”, waar vele dieren en vogels in redelijke vrijheid op een groot terrein leven. Een ideaal uitje om met het gezin naar toe te gaan. Op een bepaald moment ben je bijna in Tytsjerk. Aan de overkant van het brede water het “Park Vijversburg”.

Natuur en cultuur gaan samen in park Vijversburg. Het historische deel van het park, in de volksmond ‘Bos van Ypey’ genoemd, is voor het grootste deel aangelegd in de 19e eeuw.  

De villa Vijversburg met het omliggend park is aangelegd sedert 1844 door de arts Nicolaas Ypey (parknaam: Bos van Ypey). Zijn echtgenote Baudina Looxma was enig kind van de eigenaar van het landgoed, de koopman Age Looxma. Tevens werd in 1850 de oostelijk gelegen bouwval slot Toutenburg aangekocht en afgebroken. Na het overlijden in 1892 van hun enige en ongehuwde zoon (Age Looxma Ypey) werd bij zijn testament (‘tot aandenken aan mijne moeder’) de Stichting Op Toutenburg opgericht om het park en de villa te beheren. Op de plek van het voormalige slot werd een gasthuis gebouwd ten behoeve van behoeftige mensen uit de regio. In 2014 is begonnen met een grote uitbreiding van het park (naar 30 ha.), onder andere met een bezoekerscentrum naar ontwerp van Junya Ishigami en Studio MAKS, en een  extra entree vanuit recreatiegebied De Groene Ster.                                                                                             Het park bestaat uit slingervijvers en -paden, een boomgaard, twee bruggen, een uitzichtsheuvel, een eiland, parkbos en een weiland met ooievaarsnest.                                          Het park bevat beeldende kunst. In de overtuin staat het kunstwerk de Kelk van Rudi de Wint. Het terrein bevat een kluizenaarshut, een oranjerie, een theekoepel, een tuinhuis met grot, een volière, een rotstuin en een kruidentuin.                                                                       

Na zo ongeveer het verste punt van de route te hebben bereikt, keren we via andere paden terug naar de bewoonde wereld, waarbij we nog langs de “Himriks Mole” komen, Type “Spinnenkop”, gebouwd ca. 1860. Tot 1952 bemaalde deze molen de Himrikspolder. Via een smal paadje te midden van aan weerskanten water, bereiken we de weg en vallen met de neus in de boter als de herder met hond de schaapskudde verplaatst. Prachtig gezicht. Via de hoge poort lopen we Leeuwarden weer in en zijn even later terug in het wijkgebouw, waar de tafels al klaar staan voor de lunch: soep met broodjes. En dat valt er goed in. Ook de gele hesjes zitten te schaften op dit middaguur. De sfeer is gezellig, maar de tijd gaat door en er moet nog een middaglusje worden gelopen. Dat houd ik voor gezien en na afscheid te hebben genomen van de vandaag weer grote groep wandelvrienden (31 maar liefst!), stap ik in de auto om naar Balk terug te keren. Femmie en Griet wil ik heel hartelijk bedanken voor de fijne dag en de mooie route! Het was weer genieten vandaag!                                                                                                   .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code