Rolde 4.10.2014 5e Aa- en Hunzetocht

 

 

Het belooft weer een prachtige dag te worden met prima wandelweer. Dus op naar Rolde. Tussenstop in Oosterwolde en “meegelift” met Hinke en Liana. Inschrijven voor de 20 km. en even een kopje koffie voor vertrek. Dan stapt Albert G. binnen, die zich inschrijft voor de 30 km., maar “overstapt”naar de 20 vanwege het gezelligheidsaspect!!!! En gezellig wordt het deze dag.
Al snel zijn we buiten de bebouwde kom en in de vrije natuur. De zon schijnt en dus al snel vesten uit en in t-shirt verder. Een nieuw aangelegde tunnel brengt ons onder de autosnelweg door. Hoewel ook bestemd voor fietsers, zou ik het ze niet aanraden, want van een fietspad aan de overkant is geen sprake. Wel een mooi breed zandpad.

 

We lopen door het Landgoed het Westerscheveld van Rolde. Hier heeft de dauw van afgelopen nacht voor prachtige “sluiers” op de heidestruiken gezorgd. Door de zon beschenen ziet het er sprookjesachtig uit en zijn de fotografen dus weer druk bezig dit met de camera vast te leggen! Dan lopen we een stukje langs het mooie Amerdiep en gaan dan het natuurgebied Drentsche Aa Amerdiep in. In de verte een kudde zwarte Hooglanders (?). Even verderop laat Albert zich niet voor een karretje met zakken hout spannen! Dan het landgoed De Berenkuil over met camping (uitgeroepen tot beste kindercamping 2012), openluchttheater, waar een ketting met bordje duidelijk aangeeft gesloten te zijn. Dat weerhoudt ons er niet van om even rond te kijken en een foto te maken. Zo bereiken we Grolloo. Het museum van Cuby & The Blizzards opent de deuren, wij lopen door. Veel grote foto’s van de bandleden uit die tijd en van Herman Brood. Langs een standbeeld van Harry Muskee. Ergens aan de kant een duur automobiel, zoals je ze regelmatig in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam ziet rijden (Hummer). Dan de 1ste rust in Café Hofsteenge na 11 km. Wel zin in een bakje natuurlijk. Leuke tent met terras en een heel mooie bar. Na deze welverdiende rust weer verder. Grolloo uit. Liana ziet in de verte op een vrij verwilderd stuk particulier terrein een beeld staan, waarbij wij onmiddellijk denken aan Jacobus de Meerdere met staf en hoed. Alleen geen schelp op de hoed. Een mooi houten beeld. Even later komen we bij Outdoor Klimpark Rolde en bij het zien van het zonovergoten terras + de aanbieding koffie met appelgebak €3,95 hebben we een beetje spijt, dat we hier niet gepauzeerd hebben. Maar we zijn nog maar net weer op weg, dus lopen we door. Zien in het bos diverse klimattributen, òf op de grond, maar ook hoog in de bomen. Dat dit park een uitdaging is, is wel duidelijk. Hierna volgt het pad de grote waterplas met af en toe een prachtig doorkijkje. Langs het smalle paadje weer veel “sluiers” tussen de struiken en de nodige paddestoelen. Een heel mooi stukje van de route van vandaag. Rond de klok van half 1 arriveren we bij Eetcafé Halfweg, waar we aan de champignonsoep gaan. Heerlijk buiten op het terras. Albert denkt zeker, dat ik een knoeipot ben en hangt het rode FLAL-handdoekje maar even als servet om m’n nek. Wàt een service!!!

 

Na deze lange rust op voor de laatste kilometers. We gaan het Andersche Diep over, dat veel weg heeft van een sloot. Het beetje water dat erin staat stroomt echter wèl. Een stukje bos volgt met een paar grote, diepe kuilen, via een wal met stenen de akker op, waar een groot stuk van het maisveld is gemaaid. Werpen door het hekwerk een blik op vakantiepark Hof van Saksen. Zien hoe een traktor met ladewagen een flinke hoeveelheid gehakselde mais naar de bult rijdt. Dan door de buurtschap Nooitgedacht, waar nog kavels te koop zijn en lopen dan Rolde binnen. Twee krasse dames komen ons met hun rollator tegemoet gelopen. Even een praatje en niet te geloven: de ene dame is 97 jaar, de andere 92 jaar. Elke dag, weer of geen weer, maken ze een ommetje. Wij vervolgen onze weg door het dorp en krijgen de finish in zicht, waar we ons afmelden. Nog even nazitten en
dan zit het er op. Al weer een prachtige wandeldag meegemaakt. Schitterend weer en een prachtige route!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code