Dinsdag wandeltocht rondje Eernewoude 2 april 2019.

 

Klik op de foto om het album te bekijken.

 

Dinsdag wandeltocht rondje Eernewoude 2 april 2019.

We hebben weer geluk vandaag, want de voorspelde regen komt pas in de loop van de middag. Ik rijd dan ook met een heerlijk zonnetje over de velden naar Eernewoude (Earnewâld in het Fries). Uit ervaring met andere, daar gelopen wandeltochten weet ik dat we in een prachtige omgeving belanden.

Zoals gebruikelijk eerst aan de koffie in het mooie “Paviljoen De Buitenplaats”, gelegen aan de Koaidyk bij het Vakantiepark “It Wiid” buiten het dorp. En dan worden we meteen al verrast met een stuk heerlijk gebak bij de koffie! Een mooi begin van de dag. Vanuit het restaurant genieten we meteen al van het uitzicht over het brede water naar het dorp aan de overkant. Ik ga na de koffie dan ook snel nog even een paar foto’s maken voor we aan de wandel gaan.

Jan Paul, Yvonne en Gonny hebben de wandeling van vandaag georganiseerd. Met name Gonny (vrijwilligster bij natuurorganisatie “It Fryske Gea” kent de omgeving op haar duimpje en weet de mooie paden. De route voert door It Pettebosk, een veengebied met waterpartijen, begroeiing, enz. Met de zon erbij wordt het steeds warmer, zodat op een bepaald moment de jassen uit kunnen. De groep slingert door het bos. Ik heb al vrij snel besloten de weg te kiezen, omdat het niet zo lekker liep voor m’n benen, die het nog steeds laten afweten jammer genoeg.

Gelukkig heeft de groep even gewacht vanwege mijn omweg. Gezamenlijk lopen we verder. Nu langs grote waterpartijen. Met een “verdronken” bos. De kale boomstammen rijzen op uit het water. Ze zijn echter sinds ik de laatste keer hier was, behoorlijk “ingekrompen”. In die zin, dat ze voor een deel met het veen zijn weggezakt, zodat er nu veel kortere stammen boven het water uitsteken. Het blijft echter een fascinerend gezicht.

Op een bepaald moment scheiden zich onze wegen. Gonny, Froukje en ik kiezen een kortere route. De groep gaat nu een slag maken door de Jan Durkszpolder. Ik ken het, want ik heb er al vaker gelopen en het is een heel mooi stuk. Helaas ga ik het vandaag maar niet doen. Maar ook wij hebben een mooie route. Lekker relaxed wandelen we verder en hebben uiteraard de tijd om van alles en nog wat te bekijken en op de foto te zetten. En dat heeft ook wel weer wat. Bovendien heb ik aanzienlijk minder last nu het tempo wat lager ligt en dat is veel waard!!!!

Zo lopen we naar de zwemplek met klein strandje, waar het ‘s zomers heel druk is. Rond de plas het park met vakantiewoningen “It Wiid”. De meeste aan het water. Een prachtig recreatiegebied. En dan is het toch onvoorstelbaar, dat je ineens zó maar in de berm naast het pad gedumpt afval ziet liggen! Wat zijn dat voor lui, die dat doen? Ook in het riet bij de wal een aardige hoeveelheid aangespoelde troep.

We lopen langs de grote, aangelegde haven, waar de elektrische rondvaartboot (met zonnepanelen op het dak) van It Fryske Gea aan de wal ligt. Even hierna bereiken we het grote bezoekerscentrum “De Alde Feanen”. Buiten het centrum zijn er speeltoestellen en andere leuke dingen te doen voor de kinderen. Binnen een permanente expositie met de titel: “Geraakt” over de laatste vlucht van de Lancaster bommenwerper. We gaan even naar binnen om de tentoonstelling te bekijken. Daar hebben wij nu even de tijd voor. Zo heeft dus elk nadeel z’n voordeel, ha, ha. Wij komen dan ook ongeveer tegelijk met de groep weer het gezellige restaurant binnenstappen, waar alles voor de lunch al gereed staat. En wéér worden we verrast door de rijk voorziene lunch. En dan te bedenken, dat de kosten van deze dag slechts €10 bedragen. Je zou zeggen: “dat kan toch echt niet uit voor de horecaondernemer”. We genieten dan ook van de lekkere maaltijd.

Dan is het tijd om weer op pad te gaan en de middaglus te gaan lopen. Sommige, waaronder ik, gaan niet meer mee. Ik loop nog wel even naar de aanlegplaats van de pont, waar de groep mee naar de overkant wordt vervoerd. In twee groepen weliswaar, want er kunnen maximaal 12 personen op de pont. Beide groepen zwaai ik uit en zoek dan de auto op om huiswaarts te keren. Nog maar nét onderweg zie ik een roofvogel op een paaltje zitten “zonnen”. Vlug gestopt, de camera gepakt, ingezoomd en……hij bleef mooi zitten! Missie geslaagd!

Het was een prachtige dag, waar iedereen van heeft genoten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code