1e Amsterdam City Walk, 18 oktober 2014.

 

 

 

Als ik in september de nieuwsbrief van Le Champion krijg met daarin een verslag over hun nieuwste tocht in Amsterdam, pak ik direct de telefoon en bel m’n dochter met de vraag of Yorick misschien mee wil/kan lopen. Meteen enthousiast en ze wil, hoewel een hardloopster, ook meedoen net als Yorick. Dus opgeven! Dat wij niet de enige enthousiastelingen zijn, blijkt wel uit het feit, dat er in no time al meer dan 5000 inschrijvingen zijn. En dit weekend was het zover. Vrijdag vertrekken we vroeg in de middag met het oog op de files en om een parkeerplaats aan de Amstelkade, waar ze wonen, te bemachtigen. Nu nog voldoende plekken, want niet iedereen is al thuis van z’n werk.
‘s Avonds alles klaar maken om de volgende ochtend bijtijds te kunnen vertrekken naar het Olympisch Stadion, waar de start en de finish is. Vorig jaar heeft Le Champion met een kleine groep wandelaars door de stad gelopen en dat is zó goed bevallen, dat ze nu, voorafgaand aan de grote Amsterdam Marathon van de hardlopers de dag erna, besloten heeft een wandeltocht in Amsterdam te organiseren. Met de gedachte: menige hardloper ( ook uit het buitenland) heeft wel familie of supporters mee en wat is er nu mooier om d.m.v. een wandeltocht Amsterdam te leren kennen? Vandaar ook de plaats en de start van de wandeltocht. En Le Champion zou Le Champion niet zijn als niet alles tot in de puntjes geregeld en verzorgd is! Zelfs de envelop, met daarin het startbewijs, is een plaatje met de erop afgebeelde grachtenpanden.
Met z’n allen gaan we naar de start. Jos met Merle op de fiets en Iebele, Welmoed, Yorick en ik met de auto. We zijn er zo, want het is vrij dichtbij. Yorick en ik vertrekken van hier, omdat ik het leuk vind om een stuk samen met hem te lopen. We worden uitgezwaaid en we zullen ze later treffen bij de stempelpost op het Frederiksplein. Het is prima wandelweer en we hebben er zin in. Yorick stapt er lustig op los op z’n nieuwe, nog nauwelijks ingelopen schoenen. En hij geniet van het commentaar om hem heen: ga jij zó veel kilometer lopen????? En als ze dan ook nog horen, dat hij net 6 jaar is geworden, is de verbazing groot. Maar het moet allemaal nog, we zien wel hoe het gaat. De route is helemaal gepijld en dat is toch wel bijzonder prettig. Heb ook al eens een wandeltocht in Amsterdam gelopen, waarbij je steeds op het papier moest kijken, waar je heen moest. Nou, je had amper tijd om dingen in je op te nemen, want het stikt van de kruispunten!!! Vandaag dus lekker makkelijk! Yorick loopt gezellig te kletsen, elk klimobject is voor hem en de voorraad drinken, eten en snoep is voor de eerste stempelpost al in z’n maag terechtgekomen. Maar geen nood. Op het Frederiksplein is de stempelpost, waar we de rest van de familie al zien staan. Verbaasd, dat we er al zijn. Ikzelf trouwens ook wel. En wat is het dan makkelijk, dat je overal dichtbij winkels hebt. Even naar de Lidl en de voorraad kan weer aangevuld worden. Merle (2 jaar) vindt het ook allemaal heel gezellig en doet ook een graai in de tas. Vanaf hier loopt Welmoed met ons mee en gaan we gezellig met z’n drieën verder. We lopen eerst een stuk langs de Amstel, waar we een prachtig zicht hebben op het Amstel Hotel. Bij de brug heeft de organisatie 2 toiletten geplaatst en een urinoir. Als Yorick daar staat, ontlokt dat aan een man de vraag: kun je er wel bij, want je bent nog niet zo groot. Het lukt allemaal prima. Terwijl ik nog in de rij sta, is hij al weer de trappen opgerend en haalt allerlei kunsten uit boven op de brug. Van hieruit een prachtig zicht naar weerskanten op de Amstel. Nu aan de andere kant verder. Langs het prachtige sluizencomplex, de Magere Brug, Carré en museum “Hermitage Amsterdam”. Via de Oudezijds Achter Burgwal belanden we op een terrasje, waar we aan de koffie gaan en van het toilet gebruik maken. Verrassende tekst op de binnenkant van de toiletdeur: “with a new day comes new strength”.
Gelukkig is dat meestalet geval. Dan gaan we “Chinatown in, het gedeelte van Amsterdam, waar al sinds jaren en jaren veel Chinezen wonen. Alle straatnaamborden zijn hier dan ook voorzien van de tekst in het Chinees. Zo ook de Zeedijk, waar een Chinese tempel staat, die wij mogen bekijken. Dan is het niet ver meer naar de volgende stempelpost op het Oudekerksplein in hartje Centrum. Yorick is moe en wil wel naar huis. We hebben er dan 8,5 km. opzitten en dat is best wel veel voor zo’n jong manneke, voor wie dit z’n eerste wandeltocht is. Dus Jos gebeld en komt met de fiets hem ophalen. Dan gaan Welmoed en ik samen verder. Op de Dam is een grote kermis neergestreken, waardoor het Paleis amper meer is te zien. Het meest spectaculair is naar onze mening niet het reuzenrad, maar een ongelooflijk hoge mast, waar een zweefmolen al draaiend naar boven gaat en dan helemaal bovenaan z’n rondjes blijft draaien. Nou, daar kreeg je mij voor geen goud in!!! Open bakjes, die zo hoog met een behoorlijke snelheid ronddraaien…… De route gaat verder door een stukje Kalverstraat, waar je zoals gewoonlijk wel over de “koppen” kunt lopen. We komen door het gebied van “de 9 straatjes”, kleine, smalle straatjes met leuke winkeltjes, onderdeel van de Amsterdamse grachtengordel, die sinds 2010 op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Lopen onder het Rijksmuseum door en gaan bij de Van Baerlestraat het Vondelpark in. Het is dit jaar 150 jaar geleden, dat dit park ontstond. Het is ontworpen in de Engelse landschapsstijl. Het is inmiddels behoorlijk warm geworden. En zoals altijd zijn er veel mensen en kinderen, die hier genieten van het mooie weer. Wij gaan naar de Vondeltuin, drinken wat en wachten op Yorick, die de laatste kilometers weer mee wil lopen. Dus is Jos de pineut en moet hij hem op de fiets naar ons brengen.

 

We krijgen het laatste stempel voor de finish en dan hebben we nog zo’n 4 kilometer te gaan. Jos fietst met Merle in het zitje met ons mee. Vondelpark uit. Komen vlakbij waar ik in de 60-er jaren heb gewoond. Het is trouwens deze hele dag al een feest van herkenning voor mij. Ik geniet met volle teugen! Wat is Amsterdam toch een gave stad!!! Dat vond ik toen en dat vind ik nu nòg! De stad bruist van leven. Massa’s toeristen, hardlopers voor de Marathon, heel veel bezoekers van het grote Dance Event en ga zo maar door. Keurig op tijd, kwart voor 4 (sluiting is 4 uur!!!!) komen we binnen. Onze kaart wordt afgestempeld en we krijgen (en ook dàt is weer typisch Le Champion) een prachtige medaille. Yorick natuurlijk helemaal trots, want hij heeft tòch maar eventjes de afstand van 12 km. gelopen!! Echt top! En niet eens een blaar, hoe is het mogelijk? Iebele is inmiddels met de auto gekomen en geniet met ons mee. We mogen notabene ook nog een blik werpen in het stadion, waar alles al in gereedheid is en wordt gebracht voor de Amsterdam Marathon, een dag later. Een helikopter vliegt continu rondjes boven het stadion om morgen mooie plaatjes te kunnen maken van de finish, die in het stadion is. Mooi om dit alles gezien te hebben. Dan is het tijd om op te stappen. We komen vrijwel tegelijkertijd aan op de Amstelkade. Jos op de fiets, wij met de auto. En praten onder het eten natuurlijk nog na over de supermooie dag, die we met elkaar hebben beleefd. Het was een TOPDAG! Le Champion: BEDANKT voor de geweldige organisatie! Het was weer helemaal zoals alle andere door jullie georganiseerde tochten!!!! Tot 29 november als De Fjoertoer in Egmond weer voor de 2e keer op het programma staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code