Pronkjewailpad Zuidroute (5) Scheemda-Finsterwolde 25 april 2019.

 

Klik op de foto om het album te bekijken.

 

Pronkjewailpad Zuidroute (5) Scheemda-Finsterwolde 25 april 2019.

Vandaag gaan we met een klein groepje op pad. De rest heeft andere bezigheden. Ik rijd net als Peter en Albert naar Finsterwolde. Laten daar twee auto’s achter en stappen bij Albert in de auto om naar Scheemda te gaan.

Als eerste op zoek naar een gelegenheid om aan de koffie te gaan. Dat valt nog niet zo mee. Een kroeg met annex slijterij is dicht, maar de winkel is open. Dus naar binnen en gevraagd of het misschien mogelijk was om hier een kopje koffie te drinken. De eigenaar kijkt me wel enigszins verbaasd aan, maar na ons verhaal te hebben aangehoord, nodigt hij ons vriendelijk uit in het café en in no time staat er een heerlijk kopje koffie voor ons klaar. Echt klasse!

En dan echt op pad. We bewonderen de van de kerk losstaande toren en zoeken, nu de kerk gesloten is, naar een eventueel geplaatst stempelkastje. Niet gevonden. Galerie Beeldkracht is gesloten, dus dan maar even digitaal stempelen. Dan op naar de Oldambster Herberg “De Esbörg”. Niet wetende dat dit een aantal jaren geleden nog hotel Stayokay was. Oh, wat hebben Peter en ik hier geweldige herinneringen aan. Tijdens de North Sea Walk hebben we met een hele groep hier 2 nachten gebivakkeerd. En wat hebben we toen een plezier gehad!! Geweldig om hier nu weer naar binnen te lopen. Er is niets veranderd en dezelfde eigenaresse zet nu een stempel op onze stempelkaart, waarbij we uiteraard herinneringen ophalen aan ons leuke verblijf.

We verlaten Scheemda en lopen niet veel later het fraaie landgoed Ennemaborg in over een prachtige laan. In de verte zien we de Ennemaborg al liggen. De borg is verhuurd aan kunstenares Maya Wildevuur, die er een galerie heeft. Het naastgelegen koetshuis is nog gesloten, maar op de muur is een mooi stempelkastje geplaatst. We zijn nu weer een heel mooi stempel rijker. Twee PWP-pad loopsters kruisen hier ons pad. Ze hebben behoorlijk de pas erin, want hun doel is vandaag Bad Nieuweschans. Dat is ons te ver.  We nemen nog een kijkje bij de aan de overkant liggende enorm grote ijsbaan (nu weiland natuurlijk) compleet met lichtmasten. Dan verder om even later Midwolda binnen te lopen. Bij “De Olde Gieterij” halen we een stempel en gaan op het terras aan de koffie.

Midwolda is vrij langgerekt. Vlakbij ligt het Oldambtmeer met jachthaven. Een mooi recreatiegebied. In de Old School, gelegen bij de sluis, is een horecagelegenheid gevestigd. Bij de sluis een kunstwerk, voorstellende een gebint van een boerderij met daarop een leuk gevonden tekst n.a.v. een bekend gezegde: “Gebinteergebegint”.

Via een mooi pad lopen we rond het dorpje Oostwold naar de luchthaven Oostwold, waar een stempelpost is. Je kunt er rondvluchten maken, maar wij blijven met de beide benen op de grond! In de mooie kantine zet een medewerkster een stempel, waarna we het dorp Oostwold inlopen. We verbazen ons regelmatig over de prachtige voorhuizen van grote boerderijen en andere voorname woonhuizen onderweg. We staan stil bij het gedenkteken voor de omgekomen Joden uit Oostwold, waaronder een jongen van nog maar 6 jaar en 2 meisjes van 14 en 18 jaar.

We volgen de app naar de Kromme Elleboog, een gebied van de Groningse stuwwallen. We zijn erg benieuwd waar we hier de stempelpost zullen aantreffen. En dat is verrassend. Aan een paal  naast het pad in het bos een metalen bak met daarin het stempelkussen en het stempel aan een ketting vastgemaakt in de bak (goed bedacht!).  En ook nog eens een fraai stempel: van Staatsbosbeheer. Via dit mooie pad arriveren we in Finsterwolde, het eindpunt van vandaag. We worden allerhartelijkst ontvangen door de eigenaars van Partycentum “Finnewold”, Martin Beekhuizen en Hanneke Ravenstijn. Een groot terras, waar we in de schaduw neerstrijken en gaan genieten van een koud drankje en een welverdiende rust. Uiteraard maken we een gezellig praatje met het echtpaar en worden verrast met een munt aan een mooi lint. En dat niet alleen, de munt kunnen we bij een volgend bezoek inwisselen voor een gratis consumptie! Helemaal leuk!

Hoewel we hier van plan waren te stoppen, gaan we tóch nog een bezoekje brengen aan de mooie kerk, stempelen onze stempelkaart en schrijven iets in het gastenboek. Dan nog even door naar het Weefcentrum “Golden Haand”. Een prachtig atelier met grote en kleinere weefgetouwen. De eigenaresse heeft iets heel origineels bedacht in het kader van het Pronkjewailpad: iedere PWP-pad loper mag hier op een getouw één of meerdere draden weven aan een grote loper. De bedoeling is, dat aan het eind van het seizoen bij de huldiging in Groningen, de wandelaars over de lange, geweven loper de Martinikerk inlopen. Echt een fantastisch mooi idee!!! We kijken onze ogen uit en hebben op de oprit nog een leuk gesprekje met de eigenaresse mevrouw Mirja Wark.

Dan (het is inmiddels al na vijven!) op naar de auto. Peter gaat van hier terug naar huis. Albert rijdt met me mee naar Scheemda, waar zijn auto staat. We hebben weer een heel mooie, gezellige dag gehad al lopend door de “Graanrepubliek” in Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code