FLAL Appelscha Turfgraverstocht 25-10-2014.

 

Turfgravers-wandeltocht Appelscha 25-10-20

 

 

 

 

Hoewel ik met Liana heb afgesproken om met haar de pijlen op te halen en dus niet zo vroeg aanwezig hoef te zijn, vertrek ik tòch bijtijds, want ik vind het leuk om vóór de meute vertrekt bekenden te zien, waaronder natuurlijk Desiree, die achter de inschrijftafel zit en niet te vergeten Hein, die net terug is van z’n lange pelgrimstocht.

Bovendien is het na het zomerreces altijd een blij weerzien met de Flal-familie, want zo voelt het zo langzamerhand wel. Het is stampvol in het Bowlingcentrum. Na het vertrek van de langste afstanden wordt het wat rustiger. De Heinikenploeg is neergestreken op het terras en heeft alle tijd, want er wordt vandaag een 25 km. gelopen om ruimschoots de tijd te hebben het weerzien met Hein te vieren en de vele verhalen te horen. De ploeg heeft trouwens een andere naam gekregen en heet nu (w.s. tijdelijk!!): de Zwarte Petten ploeg, te zien aan de zwarte pet op het hoofd van de groep. Dat Hein nog in Caminosferen verkeert is duidelijk bij het zien van de grote rugzak!! Toch niet nodig zou je zeggen bij zo’n dagtocht, maar…….wèl nodig voor het transport van een speciaal drankje, hi, hi! Als uiteindelijk iedereen vertrokken is (en dat duurt nog al, want er komen nog steeds laatkomers binnendruppelen) gaan wij op pad. En de groep pijlenophalers is uitgebreid met Hennie, Albert G. met kleindochter Charanda.

Dus dat belooft weer een gezellig dagje te worden. We gaan meteen het bos in. Dan plukt die een pijl van een boom en dan die. Soms zit een pijl zó hoog, dat Liana en Hennie er niet bij kunnen, maar Charanda weet dan wel raad. Albert en ik maken weer veel foto’s. Met name de paddestoelen zijn zeer talrijk in de vochtige bermen en bossen. Tijdens deze tocht ook veel prachtige rode vliegenzwammen. Het is dus weer genieten van vandaag. Als we bij de eerste rust aankomen, is men al volop bezig het dorpshuis schoon te maken. Gelukkig is er voor ons nog koffie. Ook de Rode Kruis medewerker is er nog en wacht op vervoer. Na even fijn gezeten te hebben, gaan we weer verder met onze “speurtocht” naar de pijlen. Het is inmiddels heerlijk weer geworden. De zon schijnt en zet de prachtige herfstkleuren in een mooie gloed. De route is heel afwisselend en met zorg uitgezet door Henk v.d. Veen. Iedereen is er dan ook enthousiast over. We maken nog even een “uitstapje” naar de uitkijktoren, die ik vandaag maar niet ga beklimmen. Het is hier schitterend. Het gele gras, een ven, de zon, die alles in gloed zet. Je blijft foto’s maken. Op een bepaald moment op de route kunnen de pijlen blijven zitten voor de langere afstanden. De tassen, die inmiddels behoorlijk wat gewicht hebben gekregen, kunnen achtergelaten worden bij de volgende rust in Eetcafé Hulst. We zijn dan al weer in Appelscha, maar hebben nog wèl zo’n 8 kilometer te gaan. Eerst even genieten van een kop soep en wat drinken voor we weer verder gaan. Hier trouwens nog wel drukte van lopers op de lange afstanden. Niet lang na de rust zijn we weer in de buurt van het Bowlingcentrum en besluit ik de extra lus niet meer te maken. Ben behoorlijk grieperig, het gaat niet meer zo goed en bovendien hebben we ‘s avonds nog wat op het programma staan. Niet al te laat naar huis dus. De Zwarte Pettenploeg is al een tijdje binnen en vermaakt zich uitstekend op het terras. Middelpunt is Hein, die een gifgroene, in Santiago gekochte trui draagt met een variatie op de naam Heineken. Harstikke leuk en apart, dat je zo iets in Santiago kunt kopen. Maar ……het pelgrimeren is de laatste jaren booming business geworden, waar de handel op inspringt met t-shirts met alle mogelijke teksten!!!!

Na nog even met Els en Ymie gepraat te hebben, de Flal-crew bedankt te hebben voor de prachtige tocht, ga ik weer huiswaarts. Er hebben vandaag 502 wandelaars deelgenomen aan deze eerste tocht van het nieuwe Flalseizoen. Best veel als je bedenkt hòeveel tochten er vandaag georganiseerd waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code