Dinsdagwandeltocht rondje Oenkerk 04-11-2014.

 

 

Vandaag geen weeralarm en codes geel of oranje zoals 14 dagen geleden, toen de tocht werd afgelast. Nu is het prima wandelweer en zal het gelukkig droog blijven! Mooi op tijd arriveren we bij Kafee It Wapen fan Fryslân in Oenkerk. Een mooie, oude, bruine kroeg, waar ze de wereld biersoorten in de handel hebben. Wij beginnen echter met een kop koffie voor we rond 10 uur op stap gaan. Yolande en Lies hebben een mooie route voor ons in petto. We doorkruisen via allerlei mooie paden enkele landgoederen, zoals Stania State en De Klinze met hun als parken aangelegde tuinen.

In het begin van de 16e eeuw liet Jeppe Stania een slot bouwen en gaf het de naam Stania State. In 1813 werd dit slot door brand verwoest. Theodorus Marius Theresius Looxma liet in 1843 de gehavende state grotendeels afbreken en het huidige huis bouwen. De tuin werd aangelegd door de beroemde landschapsarchitect Lucas Pieters Roodbaard. Aan het einde van de 19e eeuw bewoonde de Leeuwarder burgemeester Wilco Julius van Welderen baron Rengers de State. ‘s Winters woonde hij met zijn vrouw Catharina Theresia Looxma in de stad. ‘s Zomers in Oenkerk. Voordat in de state Brasserie & Theeschenkerij en Landschapsburea Vijn hun intrek deden, was er onder meer een jeugdherberg in gevestigd. Slaapzalen waren op de plek van de Tuinzaal. Lange tijd werden ze bevolkt door leerlingen van de Praktijkschool in Oenkerk. Medio vorige eeuw werden er al vergaderingen en congressen gehouden en was er een theeschenkerij. Ook werd er geruime tijd onderdak geboden aan het Landbouwmuseum.

 
Lange tijd “slingeren” we via prachtige paden, langs vijvers door dit uitgestrekte landgoed. We genieten van de prachtige herfstkleuren, de vele paddestoelen, die we uitgebreid op de foto zetten en de weerspiegelingen in het water van de vijvers.
Zo ronddwalend passeren we het volgende landgoed aan de zijkant. Dwalen ook hier weer rond in het omringende park. Zien zelfs een “gele pijl” op een boom, maar we zijn toch ècht niet in Spanje op de Camino. Dan doemt het prachtige en statige landhuis De Klinze voor ons op.
Alhoewel er in het jaar 1567 al wordt gesproken over een “Zathe Oppe Clincke” (een State op het mooiste punt), werd met de bouw van de huidige State begonnen in de 2e helft van de 17e eeuw. De toenmalige Hessel Aysma, verkocht de State al in 1651 aan Jetze van Sminia. Hij maakt het tot een belangrijk centrum van cultuur in de regio. Ruim 300 jaar is De Klinze bewoond geweest door het geslacht Van Sminia. De laatste telg, jonkvrouwe T.A.W. van Baerdt van Sminia, verliet het huis van haar voorvaderen in 1978. Er hebben een aantal verbouwingen plaatsgevonden. In 1988 begon De Klinze als hotel en conferentieoord aan een nieuwe toekomst. Het is nu een 4-sterren hotel en is tevens de ideale locatie voor vergaderingen, conferenties, feesten en recepties. Sinds 1997 is het ook Huis der Gemeente, waardoor het mogelijk is huwelijken op het landgoed te voltrekken. Ook hier heeft landschapsarchitect Lucas Pieters Roodbaard in 1822 een 8 hectare groot park in landschapsstijl aangelegd.
Na deze schitterende landgoederenroute komen we terug in Oenkerk voor de lunch. Er is zelfs keuze uit 2 soorten soep. We zitten genoeglijk hier in deze leuke kroeg en voor we er erg in hebben is het al weer tijd om aan de 2e lus te beginnen. We maken nu kennis met een heel ander landschap rond Oenkerk. Even nog een stukje bos en dan de polder in. We passeren het Geologisch Monument, dat we nu eens even goed bekijken en fotograferen. We volgen een met grote zwerfkeien aangeduid pad door de weilanden. Ook hier is het genieten. Nu van de ruimte en de weidse vergezichten. Langs het water de Bouwepet komen we uiteindelijk uit in Trynwâlden. Op een pand hier zit nog een gevelsteen met de tekst: Coöperatieve Zuivelfabriek Trynwâlden uit 1921. We volgen een eindje de Trynwâldsterdyk en komen Giekerk binnen, waarbij we langs het mooie huis met ervoor gelegen park komen, waar ooit Hans Wiegel (toentertijd Commissaris van de Koningin) heeft gewoond. In de berm weer veel mooie paddestoelen.

Dan ben je ook zo weer terug in Oenkerk, waar we nog even genieten van een drankje voor we weer naar huis gaan. We hebben een heerlijke wandeldag gehad. De route was zowel ‘s morgens als ‘s middags erg mooi en we bedanken Yolande ( Lies is er niet) dan ook hartelijk voor het voorbereiden van deze dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code