FLAL Kropswolde 8 november 2014.

 

 

Hoogezandstermeer wandeltocht

Op naar Groningen. In Drachten bij Liana ingestapt, die Hennie al in Oosterwolde had opgepikt. Dus al een gezellig begin van de dag! Bij de startlokatie aangekomen en al dat “blik” ziende, weet je al, dat er weer enorme belangstelling is voor deze 2e Flaltocht. En binnengekomen lijkt het wel een mierenhoop, zó veel wandelaars, die daar verzameld zijn. Als de 40 km. vertrokken is wordt het al een beetje rustiger. Wij nemen de tijd om nog even een bakje te doen en vertrekken dus in de staart van het Flallegioen. Hielke heeft zich “verdekt”opgesteld achter glas, hoewel hij echt niet bang hoeft te zijn voor “gewapende” Flallers.   Het is nog behoorlijk fris, maar de zon laat zich al zien boven het water van het deze dag tot Hoogezandstermeer “omgedoopte” Zuidlaardermeer. We lopen meteen al door prachtige natuurgebieden op soms smalle paadjes. Af en toe kunnen we een blik werpen op het diepblauwe water van het meer. Het is dus weer genieten vandaag. De eerste rust is na zo’n 10 km. in attractiepark De Sprookjeshof. Even de contrôle passeren en dan aan de koffie. Het is hier een drukte van belang, maar gezellig. Louis maakt ons wijs, dat hij een briefje van €50 heeft gevonden. Liana trapt erin, kijkt, maar mist niets. En dan laat Louis een verfrommeld theezakje zien. Lachen dus. Na deze gezellige zit weer op stap. De route is heel afwisselend. We vervolgen onze weg door natuurgebied Vijftig Bunder. Bos, heide en natuurlijk weer veel paddestoelen.Vlak voor we het Noordlaarderbos ingaan, komen we nog 3 amazones te paard tegen. Ook dit bos is weer een prachtig deel van de route. Vooral nu met de door de zon beschenen herfstbladeren op de grond en deels nog aan de bomen. Het kàn niet op. Dit is al weer de zóveelste zaterdag op rij, dat we kunnen genieten van schitterend herfstweer. Het ene na het andere record qua tempetatuur wordt verbroken! Nou, wat mij betreft mag het zo doorgaan tot het voorjaar!!!!! Bij het passeren van een woning valt mijn oog op een grote hoeveelheid paddestoeltjes op de helling van de sloot ervoor en in de tuin. Even het bruggetje over en een plaatje maken. Verderop, bij een driesprong, blijkt dat we kennelijk een pijl hebben gemist en hadden we volgens de route van de andere kant moeten komen. We kunnen vanaf hier het juiste spoor weer volgen en bereiken even hierna de 2e rustplek Herberg Blankehoeve. Heel mooie lokatie en vanwege het uitzonderlijk mooie weer zit het terras vol met wandelaars. Veel bekenden weer en helemaal leuk: Albert G. jr. met dochter Olena en nichtje Charanda, die de smaak van het lopen goed te pakken hebben! Knap hoor, weer 25 km. erbij in het wandelboekje. We laten ons de koffie met heerlijk appelgebak mèt slagroom goed smaken! Els en Ymie houden ons gezelschap en ja hoor, even later good old Hans, die het appelgebak al achter de kiezen heeft. Wat hebben we een plezier met elkaar. Dat is nou weer één van de leuke dingen van het wandelen, de gezelligheid onderweg. Na deze uitgebreide rust gaan we op pad voor de laatste kilometers, die nog weer veel moois voor ons in petto hebben. Eerst een weg langs een vaart. Bij het zien van een bord “Antiek en brocante” kunnen Liana en ik het bijna niet laten even te gaan neuzen, maar…….we hebben al genoeg spullen in huis, dus doorlopen. Even verderop bij een huis heel kunstig in een cirkel opgestapelde houtblokken. Nou, die komen de winter wel door met deze voorraad. Dan de Oostpolder in. En net als vanochtend weer zo’n mooie uitkijktoren, die we nu niet links laten liggen, maar even beklimmen en genieten van het prachtige uitzicht. Verder weer met het groepje. Hoewel aan het begin van de vaart een bord aangaf, dat de fietspont gesloten was, worden wij bij de palinghandel tòch met de pont overgezet. Tineke houdt hier toezicht, Suus lost haar later weer af. Geweldig wat ons Flalbestuur allemaal voor ons over heeft en voor ons doet om ons weer zo’n schitterende wandeldag te bezorgen!!! Snel en veilig worden we over het brede water, het “Drentsche Diep” (voorheen Hunze geheten) gezet en zijn dan al weer op het terrein van recreatiepark Meerwijck.   Nog een slag over de camping, langs het strand, waar kitesurfers ook genieten van deze prachtige herfstdag en we zijn weer terug op de basis van vandaag. Afmelden bij de bestuurstafel, waar de blijde gezichten van de bestuursleden tonen, dat ze genieten van onze enthousiaste verhalen over de werkelijk prachtige route van vandaag. Ook de nazit is weer supergezellig en de lachsalvo’s zijn af en toe niet van de lucht! Maar aan alles komt een einde, dus gaan we weer op weg naar de auto, op weg naar huis. Alle vrijwilligers bedankt voor de prachtige dag, die mede door het fantastische weer een echte TOPDAG is geweest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code