Eerste Pinksterdag Muziektheatervoorstelling “Titus” in Dokkum 9 juni 2019.

 

Op de foto klikken om het hele album te bekijken.

 

Eerste Pinksterdag Muziektheatervoorstelling “Titus” . Leven tussen stilte en stress.

Gelukkig hebben we kaarten kunnen bemachtigen voor de middagvoorstelling op 1ste Pinksterdag. De voorstelling begint om 2 uur en dat biedt de mogelijkheid om ‘s ochtends daaraan voorafgaand nóg iets te gaan doen in die contreien.

We hebben n.l. tijdens Café Saint Jacques eind mei in Leeuwarden (sinds kort georganiseerd door de regio Fryslân van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob) kennis gemaakt met een predikant en z’n vrouw uit Kollum. We hadden toen heel leuke, geanimeerde gesprekken. Uiteraard ook over hun Camino (op de fiets) naar Santiago de Compostela. Telkens weer merk je dan, dat je in no time fijne, diepgaande gesprekken hebt in alle openheid. Enfin, we hebben aan het eind telefoonnummers en e-mailadressen uitgewisseld. Toen al had ik de gedachte: ik wil een keer een kerkdienst bijwonen in Kollum, waarin hij Johan Stander voorgaat.

Dus even internet geraadpleegd en ja hoor, hij heeft die ochtend dienst in de Oosterkerk. Wij bijtijds van huis vertrokken en mooi op tijd gearriveerd. Een heel unieke, prachtige kerk met een schitterend beschilderd plafond! De bevolking is hier nog goed “kerks”, want de kerk zit op een bepaald moment behoorlijk vol.

Het is een prachtige dienst. We zingen mooie liederen en de preek is bijzonder. Na afloop van de dienst wordt iedereen uitgenodigd om koffie te komen drinken in de aangrenzende ruimte. Groot is de verrassing en blijdschap bij Johan en Marie Therèse als ze ons zien zitten! Ze schuiven meteen bij ons aan. Als ze horen, dat we ‘s middags naar de voorstelling in de Bonifatiuskapel gaan, nodigen ze ons uit voor soep en een broodje bij hen thuis. Helemaal leuk natuurlijk! We genieten van het eten en van elkaar. Op een bepaald moment is het tijd om te vertrekken naar Dokkum. We nemen afscheid na hen heel hartelijk te hebben bedankt voor de hartelijkheid en de gastvrijheid. Onze dag kan al niet meer stuk, terwijl we nog maar op de helft zijn!!!!!

Op naar Dokkum, naar de mooie Bonifatiuskapel, De locatie past bij Pater Titus Brandsma, want hij was met architect H.W. Valk de inspirator voor de bouw van de kapel in Middeleeuwse stijl. Titus vond het belangrijk dat de pelgrimskapel in verbinding stond met de omgeving, het open Friese landschap. Als Friese boerenzoon, geboren onder de rook van Bolsward, was hij hiermee vertrouwd. De kapel is half open gebouwd, rond een open plek in de buitenlucht. De toeschouwers rondom en voorgangers in het midden zijn beschut tegen wind en regen. Titus was in 1934 aanwezig bij de opening van de kapel. Het ontwerp van 14 kunstzinnige verbeeldingen van de kruisweg van Jezus (kruiswegstaties) in het Processiepark bij de kapel was eind jaren ´30 een idee van Titus Brandsma en een bevriende moderne kunstenaar, Jacques Maris uit Malden. Lijdensmeditaties voor de kruisweg in Dokkum schreef Titus tijdens zijn gevangenschap in Scheveningen. De kruiswegstaties werden na de oorlog gerealiseerd (1949). De 12e statie fungeert ook als in Memoriam voor Titus. Het laatste vers van zijn gedicht: “O Jezus als ik u aanschouw” -een lied in de theatervoorstelling- is hier in steen gegrift. In 2004 is door beeldhouwster Natasja Benning een kunstzinnig, modern “heiligen” beeld van Titus gemaakt en als bronzen sculptuur in het park geplaatst. De Bonifatiuskapel is van 1 juni tot en met 15 september dagelijks geopend van 14.00 – 17.00 uur. Het hele jaar door op afspraak voor groepen of verhuur. Het bijbehorende park met de kruiswegstaties en het beeld van Titus Brandsma is vrij toegankelijk.

Anno Sjoerd Brandsma werd op 23 februari 1881 geboren in Oegeklooster bij Bolsward in een sociaal betrokken katholiek boerengezin. In 1898 trad hij in bij de Orde der Karmelieten in Boxmeer waar hij de kloosternaam Titus aannam. In 1905 werd hij tot priester gewijd. 

Brandsma was actief voor allerlei (katholieke) organisaties  als priester, journalist, onderwijsman, wetenschappelijk onderzoeker en mysticus. Hij was hoogleraar Filosofie en Mystiek aan de Universiteit van Nijmegen en adviseur van de Rooms-Katholieke kerk voor media en onderwijs. Al vroeg waarschuwde hij voor het opkomend kwaad van het nationaalsocialisme in zijn tijd en veroordeelde scherp de anti-Joodse maatregelen van het naziregime die vanaf 1933 op gang kwamen.

In januari werd Titus door de Duitse bezetter in Nederland gearresteerd. De directe aanleiding was zijn oproep aan katholieke media, namens de Nederlandse bisschoppen, om                 NSB-advertenties te weren. Hij ging daarvoor persoonlijk langs alle redacties. In de strafgevangenis van Scheveningen schreef hij onder andere een boek over Teresa van Avila en 14 lijdensmeditaties voor de kruiswegstaties in het park van de Bonifatiuskapel. In kamp Amersfoort raakt hij bevriend met de gereformeerde dominee Johannes Kapteyn uit Groningen, getrouwd en vader van 3 kleine kinderen. Hij waarschuwde in de kerk en christelijke organisaties tegen het nazisme en bad publiekelijk voor de terugkeer van de naar Engeland uitgeweken Koningin Wilhelmina. Later maken ze dezelfde reis naar concentratiekamp Dachau. Ze werden daar ingeschreven onder opeenvolgende nummers.  In Dachau werd hij afgebeuld. Hij kreeg veel steun van Titus. Ook voor andere medegevangenen was Titus volgens voormalige kampgenoten een grote morele en spirituele steun. Na ontberingen en een injectie van de Duitse  kamparts stierf hij in Dachau op 26 juli 1942. Hij is 61 jaar geworden. Johannes Kapteyn overleed vlak na Titus na een verschrikkelijke tijd in Dachau. Hij is 34 jaar geworden.

In 1985 is Titus door paus Johannes  Paulus II zalig verklaard. Het leven en werk van deze Friese katholieke geestelijke inspireren nog altijd vele mensen over de hele wereld.

Voor het eerst wordt er nu een professionele muziektheatervoorstelling opgevoerd over het bewogen leven van de actieve Friese pater Titus Brandsma. De eigentijdse rode draad in dit theaterstuk is het thema: “tussen stilte en stress”. Scriptschrijver Bouke Oldenhof heeft ervoor gekozen om het verhaal over het leven van Titus Brandsma niet chronologisch te vertellen. Zijn hele leven komt in flitsen voorbij, van de geboorte tot aan bombardementen in oorlogstijd. Dat houdt de spanning erin. Er zitten ook veel humoristische momenten in dit stuk, vooral de dialogen tussen God en de duivel. Zij vertellen het levensverhaal van Titus Brandsma, elk in een andere volgorde. De regisseur is Bruun Kuijt. Uitvoerend producent/musicus is Sjoerd Nutma.

De diverse rollen worden gespeeld en gezongen door professionele acteurs en zangers, zoals Theun Plantinga (Titus), Alexandra Alphenaar (Teresa van Avila), Joop Wittermans (duivel), Maike Boerdam (God), Albert Secuur (Dominee Kapteyn), Jan-Willen Hofma (vader van Titus), Timna Haquebord (moeder van Titus). Ze worden begeleid door het Strijkkwartet “Regina Forte: .

De gedichten, die Titus Brandsma in de gevangenis heeft geschreven, zijn door verschillende componisten op muziek gezet voor deze voorstelling, evenals de gedichten, geschreven door Eppie Dam.

Iebele en ik hebben genoten van deze indrukwekkende voorstelling in de Bonifatiuskapel. Titus was een inspirerend persoon: dacht niet in hokjes, was toegankelijk voor iedereen en had oog voor de veranderingen in zijn tijd (was een “tegendenker”). Vaak werden we geraakt door de gezongen en gesproken teksten. Het is al met al voor ons een heel bijzondere 1ste Pinksterdag geworden!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code