Flal Gaasterland wandeltocht Oudemirdum 22 november 2014.

 

 

Gaasterland wandeltocht 22 november 2014.

Deze keer voor mij een “thuiswedstrijd”. Moest ik 14 dagen geleden nog naar Groningen tuffen, vandaag moeten andere wandelaars een verre reis maken. Als ik Oudemirdum binnenrijd, weet ik niet wat ik zie! Zó veel auto’s, waarvan vele met fietsen op het fietsenrek. Is hier dan nog meer te doen? Ja dus. Bovendien loopt iedereen ook nog dezelfde kant op, naar MFC Het Klif. En dáár is het een gekrioel van fietsers en wandelaars. Je moet je werkelijk een weg banen om bij de inschrijftafel te komen. De mensen achter de bar kunnen de vraag naar koffie nauwelijks bijbenen. In ieder geval beleeft het Klif een topdag wat inkomsten betreft en daar zullen ze wel blij mee zijn! Als de 40 km.-lopers zijn vertrokken wordt het iets rustiger. Wij zijn om 9.15 uur aan de beurt en krijgen zowaar de route uitgereikt door …….twee EHBO-ers, die dus vandaag er nog een functie bij hebben gekregen! Het is duidelijk, dat door deze samenloop van omstandigheden het bestuur met de vrijwilligers alle zeilen moet bijzetten om alles in goede banen te leiden. En dat geldt ook voor de route, waar wandelaars en fietsers elkaar tegen zullen komen. Vandaar, dat we o.a. Johan en Tineke aantreffen in het bos en er zelfs een “verkeersregelaar” in het bos onze veiligheid in de gaten houdt. Allemaal goed geregeld dus! We lopen al vrij snel Oudemirdum uit via de Jan Schotanuswei en gaan dan linksaf het Huningspaed op. Even een pittig klimmetje en boven gekomen prachtig uitzicht richting IJsselmeer en de glooiende weilanden. Foto’s worden gemaakt van de tussen bomen geplaatste lijst, waardoor het landschap iets van een schilderij krijgt. De uitkijktoren van de luchtbescherming (nog stammend uit de tijd van de “Koude Oorlog” ) komt ook even op de kiek en dan het bos in. Al slingerend door het bos met z’n prachtige kleuren, later op de dag nòg mooier door de zon, die doorgebroken is, komen we weer terug op de Jan Schotanuswei, later Marderleane en dan Freule van Swinderenlaan. De van Swinderens, een adellijke familie, waren op een gegeven moment in het bezit van een groot deel van Gaasterland. We passeren het speelpark, vroeger “Fûgeltsjepark” , waar je een leuke dag kunt beleven met kinderen en/of kleinkinderen. Niet duur en voor alle leeftijden is er wel wat te doen en te beleven. Even later langs hotel Mooi Gaasterland en zijn we inmiddels in Rijs. Rijs heeft geen dorpskern, winkels of een school, maar het COA heeft in al zijn “wijsheid” beslist, dat hier wel 500 asielzoekers geplaatst kunnen worden. En dit op een bevolking van pakweg 130 inwoners. Ook nog gezinnen met kinderen, terwijl er niets is. Ja, mooie natuur, maar daar kom je in dit geval niet ver mee. Even verderop ligt dan het prachtige huis, waar eerder speciaal onderwijs voor kinderen gehuisvest was en nu dus de uitgekozen plek voor de asielzoekers. Er tegenover nòg zo’n prachtig pand, dat jaren leeg heeft gestaan, maar sinds een paar jaar helemaal opgeknapt, uitgebreid met een vleugel en verbouwd tot een schitterende Bed & Breakfast. Het ligt hier prachtig aan de rand van het Rijsterbos. Wij gaan hier niet het bos in, maar lopen nog even verder en gaan door het prachtige, grote, door kunstenaar Ids Willemsma vervaardigde hek de gerecontrueerde slottuin van Huize Rijs in. Prachtig aangelegd met vijvers en paden. We verlaten deze tuin en gaan het bos weer in. Het is nog steeds somber weer. Af en toe een klein spettertje, maar dat mag geen naam hebben. Maar ook al is het somber, de bladeren liggen als een rode deken op de grond en aan de bomen ook nog verschillend gekleurd blad. Zo komen we uit bij Paviljoen het “Mirnser Klif”. Wij besluiten door te lopen, maar genieten nog even van het mooie uitzicht op het IJsselmeer, waar kitesurfers door het water klieven met hun plank en door de toch wel stevige wind hoge snelheden bereiken en sprongen maken. Altijd weer een mooi gezicht.     De plek hier schijnt trouwens heel geschikt te zijn, want in de weekends is het hier vaak erg druk met vooral Duitse surfers. We vervolgen onze weg onder het klif langs, gaan dan omhoog en lopen via de weg naar Mirns (Murns) met z’n mooie klokkestoel. Dan is het niet meer zo ver naar Bakhuizen, waar in “De Gearte” de rust- en contrôlepost is en we genieten van een bakje koffie. Na de rust een slag door het dorp, waar we net als een paar jaar geleden weer langs de leuk in Sinterklaassfeer versierde tuin lopen. En de Pieten zijn zwart, dus hier doet men niet mee aan die onzin van allerlei soorten Pieten in alle mogelijke kleuren en vermommingen. We hebben vandaag te maken met een paar routewijzigingen, die duidelijk aangegeven staan op het wegdek. Zo komen we weer langs het Mirnser Klif en langs de boerderij met camping, waar wel een heel bijzonder schapenras rondscharrelt, zelfs nog met lammetjes. Als ik met m’n doosje snoepjes rammel, komen ze al blatend aangerend en kunnen we ze van dichtbij bewonderen. Gelukkig lopen we niet over de weg helemaal terug naar Oudemirdum, maar slaan al vrij snel een weiland in, waar een gigantische hoeveelheid ganzen zich te goed doet aan mooi groen gras. Nu verstoord door ons en al “gakkend” vliegt de zwerm de lucht in. Prachtig gezicht, maar……de boeren zijn er minder blij mee!!! We steken de weg over en slaan een pad in, waarbij we even een praatje maken met een geitenhouder, die net de bokken heeft gevoerd. Een heel speciaal ras: de Nederlandse Landgeit. Enorm grote horens en lang haar. De geiten lopen ergens anders op de Wyldemerk. Via de Oude Balksterweg lopen we weer door het bos. Er zijn nog veel verschillende paddestoelen te zien. Maar geen rode vliegenzwammen, zoals vorige week tijdens de tocht in Ureterp. Ook liggen er stapels boomstammen. Uiteindelijk komen we aan de achterkant van de manege uit via een houten brug over de Luts. Zien in de verte op de andere brug Fatima en Charanda, die al van de rust in de manege hebben genoten. Wij doen daar ook even een bakkie en gaan dan weer over de Luts langs kampeerboerderij Keulen, waar ik prachtige herinneringen aan heb, toen we met klas 4 van de Mavo elk jaar in september hier een week op kamp waren. Mooie tijden waren dat!!! Nu loopt het pad dwars over de golfbaan en komt uit op de Sminkewei. Dan de Sminkevaart over via de Schaarslijpersbrug. De vaart is onlangs uitgebaggerd, maar het ergste is, dat de prachtige, zeldzame koningsvarens een enorme klap hebben gehad. Ze zijn eerst verwijderd en ergens anders geplaatst, maar bij terugplaatsing bleek, dat (waar menigeen de gemeente al voor had gewaarschuwd, maar waar niet naar geluisterd is) dat er nog maar een schijntje over is van de prachtige begroeiing zoals die voorheen was. Heel jammer! Dan is het nog een stuk door het bos. Prachtig zijn de kleuren nu de zon schijnt Het is echt genieten vandaag. Maar ja, dat zeiden we 14 dagen geleden ook al toen we de Hoogezandstermeertocht liepen in schitterend herfstweer. Wat hebben we toch vaak geluk op onze wekelijkse wandeltochten!! Zo arriveren we inde “staart” van het peloton weer in Oudemirdum. Melden ons af, drinken nog wat en……..het kàn niet op vandaag voor het Klif, wéér een enorme drukte. Nu van Sinterklaas met zijn Pieten. Ouders met kinderen komen binnenlopen om met elkaar in de grote zaal Sinterklaas en zijn knechten te verwelkomen. Ik houd het nu voor gezien, ga proberen de auto terug te vinden, die ik vanmorgen ” ergens” heb geparkeerd. Wat hebben we weer een prachtige wandeldag gehad, samen met 620 wandelaars. Een schitterende route, die ons een gedeelte van het mooie Gaasterland heeft laten zien. Bestuur en alle vrijwilligers, heel erg bedankt voor al het werk! En vandaag in het bijzonder vanwege alle extra maatregelen door de drukte. Volgende week voor mij geen Flal, maar Fjoertoer in Egmond. Volgende keer ben ik er graag weer bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code