Dinsdag wandeltocht rondje Oldeberkoop 2 december 2014.

 

Dinsdag wandeltocht rondje Oldeberkoop 2 december 2014.

Nog maar amper bekomen van de Fjoertoertocht in Egmond, is het al weer dinsdag en dus……weer tijd voor onze 2-wekelijkse wandeltocht. Dit keer reizen we af naar Oldeberkoop, waar Klaas en Roelof weer een wandeling hebben voorbereid. Groot is echter de schrik als Klaas ons tijdens de koffie vertelt, dat hij het vandaag zonder Roelof moet stellen, omdat hij de dag ervoor van de trap is gevallen en in het ziekenhuis ligt. Er is nog niets bekend over de ernst en de gevolgen van deze valpartij, maar we zijn allemaal even behoorlijk van slag door dit nare bericht.
Na de koffie gaan we op pad onder leiding van Klaas, die de route wel kent, omdat ze die al voorgelopen hebben. Wèl merkt Klaas op, dat hij Roelof mist, mede ook vanwege de enorme kennis, die Roelof heeft over de wijde omgeving van Oldeberkoop en ons er altijd veel over weet te vertellen onderweg. Dit missen we dus vandaag en dat is te merken, want we lopen stevig door. Nu met de kou wel prettig om warm te blijven. We gaan eerst het Koepelbos in, waar heel wat werk is verzet: het bos is uitgedund, er zijn bruggen gemaakt en we slingeren zo door dit prachtige bos. De kleuren zijn nog mooi en de nu praktisch kale bomen weerspiegelen in het water. Op een bepaald moment verlaten we het bos en gaan dan richting de Lindevallei. Het is dan meteen een stuk kouder nu we de luwte van het bos missen. We nemen even een kijkje bij de Bekhofschans. De daar geplaatste palen geven aan hoe deze eruit heeft gezien. Maar je moet wel over de nodige fantasie beschikken om je te kunnen voorstellen hoe die schans er uit heeft gezien als verdedigingswerk. We volgen nu een stuk het riviertje de Linde (Lende op z’n Stellingwerfs). Hierna gevolgd door weer een bosgedeelte om dan uit te komen op de weg terug naar Oldeberkoop. Nu lopen we door het uitgestrekte dorp, het oudste dorp van de Stellingwerven. De eerste schriftelijke beschrijving van Oldeberkoop komt uit 1228. Een deel van het dorp is beschermd dorpsgezicht. Het is stil in het dorp. Vrijwel niemand op straat. Onze groep brengt wat leven in de brouwerij. Wàt een groot verschil met ‘s zomers. Dan drukte van toeristen, volle terrassen zoals tijdens de kunstmanifestatie “Open Stal”, die al sinds 1971 wordt gehouden. We lopen langs een restaurant, waarvan de oude trochreed nog te zien is. En dan even verder de prachtige Bonifatiuskerk.

 

Het is een eenbeukige kerk, waarvan het schip gebouwd is tussen 1150 en 1200 in Romaanse stijl. In de 14e eeuw vindt er een verlenging/uitbreiding plaats in Gothische stijl. Begin 16e eeuw het koor. De ingestorte toren is in 1608 herbouwd. In de kerk een heel oud doopvont van zandsteen uit de 14e eeuw. Het kerkhof is ommuurd en had oorspronkelijk 4 toegangspoorten (blijkt uit een tekening van 1732), waarvan er nu één onlangs weer is gebouwd tijdens de restauratie van de muur rond het kerkhof. In de kerk een van Dam orgel uit 1919. De kerk is een Rijksmonument.
We botsen bijna op tegen het beeld van de geit met de naamplaat van de beroemde Oudejaarsploeg van Oldeberkoop: De Geitefok. Even verder worden we verrast door het oude kanon, dat hier staat te pronken. Bijna terug bij de boerderij verbazen we ons over een nog bloeiende rododendron. En dat in december!! Behaaglijk warm is het in de boerderij, waar we de lunch gebruiken. Er is heerlijke mosterd- en tomatensoep. En we worden weer lekker warm. Dan valt het eerst weer even tegen als je buiten komt. Lijkt net of het kouder is geworden. We maken nu een korter lusje dan vanmorgen. Blijven aan deze kant van Oldeberkoop en gaan het Molenbosch in. Ook weer een erg mooi gebied. De vakantiewoningen die er staan, zijn vrijwel allemaal verbouwd en vergroot en worden nu permanent bewoond. Terug in het dorp komen we weer langs de voormalige Landbouwschool en het leuke keramiekatelier “Hobby Cats” waar een kat hoog op een paal
de omgeving in de gaten houdt. Mooi op tijd arriveren we weer bij de oprijlaan van de boerderij, waar een zelfbedieningswinkeltje is geplaatst, waar van alles te koop is. We zitten nog een tijdje na met een drankje en menigeen koopt nog iets in de winkel met de vele soorten kaas en andere lekkere dingen. We zijn hier nu voor de 3e keer en altijd weer is het hier heel prettig vertoeven.

 

We bedanken mevr. van der Gun dan ook hartelijk voor alles wat ze voor ons heeft gedaan en natuurlijk Klaas, die ons een mooie wandeldag heeft bezorgd. We schrijven nog een kaart naar Roelof en hopen, dat hij geen ernstige gevolgen overhoudt aan de valpartij en hij straks weer met ons mee kan wandelen. Via Klaas zullen we op de hoogte worden gehouden hoe het met Roelof gaat. We hebben weer een mooie wandeldag beleefd. De akelige valpartij van Roelof heeft echter wèl een flinke domper gezet op de wandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code