Najaarswandeling Regio Friesland Ned. Genootschap van St. Jacob 21 september 2019.

 

Klik op de foto om het album te bekijken.

 

Vandaag weer de jaarlijkse najaarswandeling van onze regio. Omdat ik het wandelen nog een beetje moet doseren, loop ik ‘s morgens niet mee. Wel jammer, want tijdens het wandelen wordt in het kader van “Cleanup Day” ook door onze groep onderweg rondzwervend vuil opgeraapt en in zakken gedaan. Prima initiatief! Ze hebben behoorlijk wat vuilnis verzameld deze ochtend.

Ik kom rond lunchtijd aan bij Dorpshuis “Ien en Mien” in Goutum. De wandelaars en fietsers zijn er nog niet, dus heb ik tijd om de prachtige omgeving van het dorpshuis te verkennen. Vroeger heeft op deze plek de Wiarda Stins gestaan. Een monument vertelt over de geschiedenis en wordt omringd door prachtige, heel oude bomen. Vlakbij leidt een trap naar de hoger gelegen Agneskerk. Helaas niet open, wat jammer is, want het interieur schijnt heel mooi te zijn. Ik loop een rondje om de kerk en daal dan weer af. Inmiddels hoor ik stemmen en zijn de fietsers al gearriveerd. Even later komen ook de wandelaars met prikstokken en vuilniszakken.

In het dorpshuis staat alles klaar voor de lunch. Heerlijke soep, salade, kroket, enz. Iedereen geniet van de maaltijd en elkaars gezelschap.

Dan weer op pad voor de kortere middagwandeling, die naar Leeuwarden voert. Goutum uit, Leeuwarden in en dan naar het totaal door de stad ingekapselde oude dorpje Huizum. We bekijken de oude dorpskerk, zoeken nog naar het graf van Slauerhoff, maar vinden het zo snel niet. Dan lopen we door de oude straatjes met oude, vaak gerestaureerde panden. Echt heel leuk om hier rond te lopen. Heel apart: van de moderne bebouwing het oude dorpje in en even later weer uit door de nieuwbouw van Leeuwarden. We komen op De Schrans, de voormalige invalsweg naar de stad met z’n prachtige villa’s en mooie huizen. Steken dan het  van Harinxmakanaal over en dalen via een trap af naar het kanaal. Zo lopen we Goutum weer in.

De nazit of zoals wij altijd noemen: Café Saint Jacques is niet in het dorpshuis, maar Rinze, die de wandelingen heeft voorbereid, heeft ons uitgenodigd bij hem thuis nog even te genieten van een drankje en hapje. Heel leuk! Een gedeelte is binnen neergestreken, anderen zitten buiten te genieten van het heerlijke weer. Wát een prachtige dag is het geweest. Het weer kon niet beter en de deelname was groot. Een succes dus voor het nieuwe bestuur! We nemen afscheid van elkaar en hopen elkaar terug te zien op de najaarsbijeenkomst van onze regio op 1 november a.s.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code