Pronkjewailpad Zuidroute (13) Grijpskerk-Niehove 28 september 2019.

 

Op de foto klikken om het album te zien.

 

 

Pronkjewailpad Zuidroute (13) Grijpskerk-Niehove 28 september 2019.

Helaas kan ik nog niet de Tocht om de Noord, die dit weekend gehouden wordt, meelopen. Gelukkig heb ik iemand blij kunnen maken met m’n startkaarten van zaterdag en zondag. Zodoende ga ik samen met Iebele weer een stukje van het Pronkjewailpad lopen. De weersverwachting is redelijk goed te noemen, vooral de ochtenduren. Pas later kan de regen weer losbarsten, dus we gaan.

Omdat ik uit ervaring weet, dat in Grijpskerk geen kroeg open is, rijden we naar Enumatil. Iebele heeft de prachtige kroeg “Tante Til”nog niet gezien en aangezien deze om 10 uur open is, strijken we hier neer en gaan aan de koffie mét……..uiteraard weer een heerlijk stuk eigen gebakken taart!!! Het is er weer super gezellig en elke keer zie je wel weer nieuwe dingen staan of aan de muur hangen. Een bezoekje hier is echt een belevenis.

Dan naar Grijpskerk. Meteen al problemen met de app van het Pronkjewailpad. De route komt niet tevoorschijn en het scannen van de code op m’n stempelkaart mislukt keer op keer, waardoor ik ook niet digitaal kan stempelen. Stresserij natuurlijk. Ga toch maar aan de wandel. Bij de slager is het bomvol. De klanten staan bijna buiten op straat. Ik krijg even voorrang om een sticker voor m’n stempelkaart in ontvangst te nemen. Geen stempel dus hier, maar sticker is ook leuk!

Plotseling verschijnt tóch de route op m’n scherm. Maar het scannen lukt nog steeds niet. Ik loop Grijpskerk uit. Even verderop voert de route via een fietspad door een prachtig gebied: Natuurpark Nam-De Noorderriet naar het volgende dorp Kommerzijl. Je passeert dan een grote lokatie van de NAM. Bij de plaatselijke bakker krijg ik ook hier weer een sticker en oh wonder, het scannen lukt en…..ik kan dus weer digitaal stempelen!!! Op de terugweg ga ik wel even langs de stempelposten om dit alsnog te doen. Iebele is hier ook en we maken even een praatje. Dan vervolg ik m’n weg weer naar Niehove.

We hebben afgesproken elkaar te treffen bij het grote fruitteeltbedrijf Oudebosch, halverwege Niehove. Hier ga ik even een stempel halen. Maar al wat ik zie, geen auto met Iebele. Jammer, dan maar doorlopen naar Niehove. Ook hier verlaat ik na een tijdje de weg en sla het fietspad in, dat rechtstreeks naar Niehove leidt. Hoewel donkere wolken samenpakken, blijft het nog steeds droog gelukkig. Wel waait het een halve storm, maar ik heb de wind schuin achter, dus dat scheelt een stuk. Hoe dichter ik bij Niehove kom, hoe duidelijker zichtbaar wordt, dat het dorpje op een “wierde” (in het Fries een “terp”) ligt. Wel deels afgegraven, maar toch nog goed te zien! Tussen de huizen door vang ik al een glimp op van de prachtige, oude kerk.

Iebele heeft de auto al bij het Café “De Eissenhof” geparkeerd en daar gaan we eerst aan de koffie. Hebben we zo langzamerhand wel zin in. Het is een prachtig gebouw, 17e eeuws en dat is vooral binnen goed te zien. Ik heb me laten vertellen, dat je hier ongelooflijk lekker kunt eten. Dat dat zo is blijkt wel uit het telefoongesprek van de eigenaresse, die tot haar spijt een klant moet teleurstellen, omdat het vanavond helemaal volgeboekt is met eters.

Dan gaan we de kerk (die gelukkig open is!!!!) bekijken. Ook zeer oud! We nemen de tijd, want ik stop hier vandaag met wandelen. Het is nog maar half 4 en pas om 5 uur wordt in 100 steden en dorpen het Grunnens Laid gezongen, het Groningse Volkslied. Dit in het kader van het 100-jarig bestaan van dit lied. Vandaar ook de 100 steden en dorpen. Nu zal dat in Niehove ook gebeuren (de eigenaresse van de kroeg weet echter van niets, ha, ha), maar tot 5 uur wachten gaan we dus niet doen. We gaan eerst samen naar het fruitteeltbedrijf om inkopen te doen. Dan naar Lutjegast, want ook daar zal bij het Abel Tasman museum worden gezongen. Daar krijgen we te horen, dat de ruimte te klein is en het dus niet doorgaat op die plek. Wel, dan maar naar Grootegast, waar de hele dag (de avond ook nog) al een korenfestival plaatsvindt.

Het is inmiddels al bijna vijf uur, dus ren ik de hoofdstraat in. Overal vrachtwagens met daarop koren, die uit volle borst staan te zingen. Enkele keren gevraagd: wordt hier straks het Grunnens Laid gezongen?  Nee is het antwoord, nog een eindje verderop op het grote plein. De sokken erin en ben mooi voor vijven op de goede plek. Er treedt een groot koor op, even later afgelost door een ander koor. Maar al wat er komt: niet het samen zingen van het volkslied. Dan maar eens even de dirigent polsen. En ja, hij weet van het tijdstip van 5 uur, maar zo zegt hij, dat halen we niet. Het wordt half 6!!!! O.K. geen punt, ik verveel me niet, maar ik meld het tóch maar even aan Iebele. Jammer genoeg was het voor hem te ver lopen, dus moet hij zich nog wat langer vermaken. Ik wil het zó graag meemaken, want ik baal tóch al zo, dat ik de Tocht om de Noord niet kan lopen en dus bij de finish in Veendam niet met alle wandelaars dit gebeuren mee kan maken. Maar het is hier ook een mooi slot van mijn wandeling op het Pronkjewailpad. Uit volle borst wordt gezongen, in de regen, maar dat mag de pret niet drukken. Ik heb er een filmpje van gemaakt en dat staat al even op m’n Facebookpagina. Een leuke herinnering aan een voor mij goed en gezellig verlopen wandeldag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code