Loopclubje Wiebe rondje Rijsterbos 10 december 2014

 

Loopclubje Wiebe rondje Rijsterbos 10 december 2014.
Wat zijn wij wandelaars toch vaak geluksvogels wat het weer betreft! Is het afgelopen nacht en vroege ochtend nog regen, regen en nòg eens regen, gepaard met een stormachtige wind, vanmiddag is alles voorbij. De zon schijnt, de lucht is helder blauw met wat witte wolken en de wind is ook wat in kracht afgenomen. We verzamelen zoals gewoonlijk weer bij de boerderij, waar Wiebe en Tite ons ontvangen en de leiding overgedragen wordt aan Hylke, die ook de wandeltocht heeft voorbereid, omdat Wiebe en Tite andere verplichtingen hebben. We gaan met de auto’s naar een parkeerplaats aan het eind van de Skouleane bij de Wyldemerk en starten daar met de wandeling.

 

Eerst nog een stukje asfalt, maar dan het bos in. Nou, het is goed te zien, dat het flink geregend heeft. Paden zijn soms ware modderpoelen geworden, waar omzichtig omheen wordt gelopen. Hier worden we meteen al geconfronteerd met meters lange afgezaagde bomen, waar ogenschijnlijk niets aan mankeert. Stapels stammen langs het pad, waar grote tractoren hun sporen hebben achtergelaten en zelfs op een bepaald moment een “kruispunt” vormen. Maar……het wordt nog véél erger als we verderop in het bos komen. Overal lawaai van zaagmachines, kranen en tractoren, bezig om nòg meer bomen te vellen. Het is gewoon een slagveld in het bos. Hier worden we niet echt vrolijk van!!! Waar dit allemaal goed voor is? Wij denken, dat Staatsbosbeheer een andere invulling geeft aan “beheer”: er moet geld in het laatje komen, dus dan maak je er toch gewoon een productiebos van? Het is werkelijk meer dan erg. Een beetje triest geworden verlaten we het bos, komen uit op de Jan Schotanuswei richting Rijs, maar al eerder gaan we linksaf het weiland in. Tijdens de Gaasterlandwandeltocht van de FLAL (Friese Lange Afstand Lopers) hebben we deze route in omgekeerde richting gelopen. Andersom ook weer leuk met andere vergezichten. Af en toe even achterom kijken. Iemand is nog vrij laat in de tijd bezig een sloot te hekkelen.

 

Prachtig is het licht van de laagstaande zon over de weilanden, waar een grote groep ganzen nog een lekker maaltje van afgraast. Dan het bos weer in om uit te komen op de weg naar Mirns (Murns). Even oversteken en we lopen langs Paviljoen het Mirnser Klif, dat in deze tijd van het jaar door de week gesloten is, maar in de weekenden geopend. Maar zelfs op zo’n doordeweekse dag zijn er kitesurfers te vinden, die met hun plank met enorme snelheid door het water van het IJsselmeer klieven en dan hoge sprongen maken. Blijft een prachtig gezicht. De zon staat al vrij laag aan de hemel en schittert in het water. We lopen onder langs het klif, gaan de trap op, volgen het voetpad tot we bij de weg naar Mirns uitkomen en steken daar over. We lopen nu op het fietspad, dat ook een stuk van de route van de Elfstedentocht is. We gaan echter op een bepaald moment het bos weer in. Lopen achter de Teatertún langs en ook achter de nog niet zo lang geleden aangelegde slottuin, waar vroeger Huize Rijs heeft gestaan. Bij de mooie Bed & Breakfast “Rijsterbosch” komen we weer uit op de weg richting Oudemirdum. Langs Sybrandy’s Speelparadijs lopen we Rijs weer uit en gaan dan het bos weer in. Ook hier weer stapels en stapels boomstammen, waar waarschuwingsborden bij staan met daarop een spelend kind en de tekst: “pas op, niet beklimmen” .

 

Als we vlakbij de auto’s zijn, kunnen we nog even genieten van de ondergaande zon. Dan gaat ieder weer zijns weegs na Hylke te hebben bedankt voor de mooie wandeling en wensen we elkaar fijne feestdagen toe. Voor het eerst sinds jaren kunnen we dat niet doen onder het genot van een drankje (Glühwein) in de gezellige keuken of, zoals ook wel eens is gebeurd, in de voor die gelegenheid gezellig gemaakte schuur van Wiebe en Tite. Nu wens ik hen dan maar even op dit papier ook mooie feestdagen toe en alle goeds voor 2015 met hopelijk weer prachtige wandelmiddagen!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code