Museumbezoek Nuis 6 oktober 2019.

 

Op de foto klikken om alle foto’s te zien.

 

Museumbezoek Nuis 6 oktober 2019.

Het is zondagmiddag en van Liana hoor ik, dat in het dorp Nuis op 3 plaatsen een fotoexpositie is van een ver familielid van Jelle. Het betreft 3 lokaties, te weten: De Coendersborg, Museum        ‘t Rieuw en de Kerk. Dit lijkt Iebele en mij ook leuk om te gaan bekijken en als bijkomstigheid ben ik dan in de gelegenheid de gemiste stempels te scoren. Toen ik er was tijdens m’n wandeltocht, waren het  Museum en de Coendersborg gesloten.

Toevalligerwijs arriveren we op hetzelfde moment bij museum ‘t Rieuw, een kop-hals boerderij, die ooit onderdeel was van het landgoed De Coendersborg en vlakbij de borg gelegen. Liana wijst me op het leuke stempelkastje en dan gaan we naar binnen. Voor ons, de “oudjes” zullen we maar zeggen, hoewel dit voor Jelle en Liana niet echt opgaat, is het een en al nostalgie wat de klok slaat. Er is ongelooflijk veel te zien. En heel gevarieerd. Telkens zie ik weer iets wat ik me van vroeger herinner. Leuk is dat toch! Aan de wanden enkele foto’s van de fotograaf Omke Oudeman. De overgrote meerderheid van de foto’s is op de andere lokaties te zien. We worden hier heel hartelijk ontvangen door vrijwilligers, die deze dag dienst hebben. Er is een gezellig ingericht restaurantje, waar het heerlijk warm is. Het is n.l. erg koud vandaag, ook in het museum.

Maar……we besluiten eerst naar de dichtbij gelegen “Coendersborg” te lopen om daarna hier weer terug te keren en koffie te drinken. Zoals ik al zei was ik al eerder bij de Coendersborg, maar kon het grote hek met geen mogelijkheid open krijgen om bij het stempelkastje te komen. Va alles geprobeerd, maar ……ho maar. Geen stempel. We lopen nu door de achteringang de grote schuur binnen, die deel uitmaakt van de borg. Direct valt ons oog op een in het midden van de schuur staand glazen huis, waar het heerlijk warm is. Dit is hier in geplaatst om te vergaderen en de vrijwilligers een warme plek te bieden in de koude schuur. Overal langs de wanden en in het glazen huis prachtige foto’s! Veel voor ons herkenbare plekken vanwege onze  wandelingen door het Groningse land.

We mogen ook een kijkje nemen in de borg. De bovenverdieping is verhuurd en de bewoners hebben een eigen opgang. De benedenverdieping was vroeger het domein van het personeel van de bewoners van de borg. Mooi om alles nu eens van binnen te zien! Na nog een slag om de borg en het plaatsen van het stempel op m’n stempelkaart, lopen we terug naar het museum en gaan daar aan de koffie met een stuk Groningse “poffert” met boter en stroop. Mmmm …..heerlijk en we worden weer helemaal opgewarmd.

Na afscheid te hebben genomen van de aardige vrijwilligers, stappen we in de auto om een klein eindje verder bij de kerk te parkeren. Hier was ik al wél geweest, ook binnen, maar nu concentreer ik me op de foto’s, die de wanden van de kerk bedekken. Er zijn landschapsfoto’s, foto’s van kerken en kerkinterieurs, enz. en duidelijk gemaakt door een zeer bekwame beroepsfotograaf. Na alles in ons op te hebben genomen, verlaten we het oude kerkje en lopen er nog even omheen. Dan naar de auto en nemen we afscheid van elkaar. Het was een erg leuke, gezellige middag in Nuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code