Genieten van het mooie weer langs de Morra en in Laaksum 31 oktober 2019.

 

Op de foto klikken en je ziet alle foto’s verschijnen.

 

Genieten van het mooie weer langs de Morra en in Laaksum 31 oktober 2019.

Het is zulk mooi weer, dat het gewoon zonde is om binnen te blijven. Wél staat er een koude, vrij stevige wind. We rijden naar de rotonde voor het aquaduct bij Galamadammen en parkeren de auto daar vlakbij. We lopen naar het Morrapaed, dat langs de Morra naar Hemelum loopt. Dat is echter voor Iebele geen haalbare kaart. Het gaat trouwens vandaag sowieso niet zo goed met het lopen, dus keert Iebele op een bepaald moment terug naar de auto en ga ik nog een eindje door. Prachtig is het hier langs de oever van de Morra. Volop zon, donkerblauw water en zelfs met de kou nog een aantal vaartuigen.

Ik besluit op een bepaald moment ook weer terug te keren. Zie in de verte iebele lopen en zoom even op hem in. Dan zie ik opeens achter de rietkraag een zeilschip met volle zeilen langskomen. En dat zul je nou altijd zien, uitgerekend nu ik op de terugweg ben en hier hele brede rietkragen het zicht op het water ontnemen. Balen dus. Was ik nu nog maar iets later teruggelopen, dan had ik ‘m veel mooier op de foto kunnen zetten.

Terug bij de auto besluiten we ons ritje voort te zetten en via Hemelum naar Warns te rijden. Daar kun je dan via een smal weggetje naar de buurtschap Scharl (Skarl) en zo naar het Reaklif, de “bult” van Warns met het gedenkteken van de slag bij Warns met de niet mis te verstane tekst: “Leaver dea as slaaf” oftewel: Liever dood dan slaaf. Hier stoppen we altijd even, want oh, wat heb je hier vanaf deze hoogte een prachtig uitzicht op het IJsselmeer. De zon schittert op het water, boten zijn er niet te bekennen. Dat is ‘s zomers wel anders!

Niet veel later rijden we door de buurtschap Laaksum met z’n kleine vissershaventje, het kleinste van Nederland. Wordt zelfs wel gezegd het kleinste van Europa. In het bij de haven gelegen paviljoen kun je op een mooie zomeravond genieten van heerlijke vis, terwijl je beschenen wordt door de stralen van de ondergaande zon. Doen Iebele en ik altijd graag! We zijn wel heel benieuwd hoe het hier volgend seizoen zal zijn en hebben best wel te doen met de uitbaters, want de oude “Hang”, de tot een bouwval verworden zoutloods, wordt eindelijk gerestaureerd. Maar………er komt een eettent in, dus pál naast bovengenoemde eetgelegenheid. Heel sneu voor de vriendelijke, hartelijke mensen, die al jaren voorbijgangers, maar ook vaste klanten van heerlijke vis voorzagen. Hoop, dat ze zullen blijven en zich niet laten verjagen door dit nieuwe restaurantje.

Dan via de hooggelegen dijk  vanwaar je prachtig uitzicht hebt op het IJsselmeer en de in de diepte aan de andere kant gelegen weilanden rijden we via Mirns naar Oudemirdum. De ganzen hebben de weg naar de weilanden al weer gevonden en zijn druk aan het foergageren. Er zullen er nog veel meer komen is de praktijk. In Oudemirdum steken we even aan bij Hotel Boschlust voor een bakje koffie met wat lekkers. We zijn niet de enige bezoekers hier. Het is het hele jaar door een trekpleister voor wandelaars en fietsers, die genieten van de mooie omgeving. Na dit “lekkere” slot van de middag weer op huis aan, waar even daarna al snel de schemer invalt nu de klok weer op wintertijd is gezet. Het was een mooi middagje uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code